Karikó Katalin kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Gratulálunk!

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.

A kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap.

A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Karikó Katalin Szolnokon született 1955-ben, és Kisújszálláson nőtt fel. Nádfedeles vályogházban lakott a család: hentes édesapja, aki szeretett hegedűn játszani és fejben számolni, könyvelő édesanyja és a nővére. Katalin 1978-ban diplomázott a szegedi egyetem biológia szakán, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni, 1982-ben doktorált, de 1985-ben létszámleépítés miatt távoznia kellett az intézetből. Mivel kilátása sem volt arra, hogy kutatóként folytathassa, összes pénzüket összeszedve és egy játék maciba varrva férjével és kislányával még abban az évben elhagyták az országot.

Elsőként a Temple Egyetemen, Philadelphiában kapott állást, majd az Egyesült Államokba költözésük után három évvel Washingtonba került, ahonnan 1989-ben tért vissza Philadelphiába, a Pennsylvaniai Egyetemre. 1998-ban Drew Weissman immunológussal felfedezték az mRNS jelentőségét, amire céget is alapítottak. Erre a technológiára épülnek ma a koronavírus elleni vakcinák. 2013-ban elhagyta a Pennsylvaniai Egyetemet, és a BioNTech cég alelnöke lett.

A koronavírus-járvány idején néhány nap alatt tanulta meg az egész világ dr. Karikó Katalin nevét, akinek szabadalma alapján a koronavírus elleni Pfizer–BioNTech vakcina készült, amivel a relatív ismeretlenségből egy csapásra a világhírű magyarok sorába emelkedett. Több évtizednyi áldozatos és kitartó kutatómunkának mostanra érett be a gyümölcse, a híres „mRNS vakcina”, amely annyi ember életét mentette már meg eddig is, és ami megváltoztatta azt is, ahogy a tudományról, illetve művelőiről gondolkodunk. Munkájáért sorra veheti át a legjelentősebb tudományos díjakat – az elmúlt években száznál is többet –, a legnevesebb egyetemek avatják díszdoktorrá, és olyan emberek örülnek, hogy ismerhetik, és megszoríthatják a kezét, mint Angela Merkel vagy Bill Gates.

Szegő András a hatvannyolc éves, világszerte elismert biokémikus professzorral készített interjúját ide kattintva olvashatod el.

Forrás: MTI; Kiemelt kép: MTI/Cseke Csilla