Elkészült a hatalmas falfestmény Karikó Katalinról

A kutató arcképét alig egy hét alatt készítette el a Színes Város csapata.

Elkészült az az ötemeletes falfestmény a budapesti Krisztina körúton, amellyel Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus előtt tiszteleg a Brain Bar jövőfesztivál. A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó Karikó Katalin arcképe mellé „A jövőt magyarok írják” jelmondat kerül majd az óriási tűzfalfestményen – mondta el a Brain Bar az MTI-nek.

Világraszóló felfedezés

​​Az elmúlt egy év (és a tudósok szerint a következő évek) legfontosabb tudományos vívmánya volt az mRNS-alapú COVID-19 vakcina elkészítése, amely révén a magyar Karikó Katalin a világ legismertebb nője lett.

Az Alföldről Amerikába

A Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus Szolnokon született 1955. január 17-én, de Kisújszálláson nőtt fel. Édesapja hentes, édesanyja pedig könyvelő volt. A biológiát Kisújszálláson, általános iskolásként szerette meg, több tanulmányi versenyt is nyert. Később a Szegedi Tudományegyetem biológia szakán folytatta tanulmányait, 1983-ban avatták doktorrá. 1978-ban az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahonnan 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték, ekkor döntött úgy, hogy családjával külföldön folytatja kutatásait. A mainzi BioNTech cég alelnöke. 2009 óta a University of Pennsylvania (UPenn) Perelman School of Medicine orvostudományi karán az idegsebészeti osztály adjunktusa. Férje Francia Béla, lánya Francia Zsuzsanna, aki Susan Francia néven amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős. Mindhárman magyar és amerikai állampolgárok.

A biokémikus, aki a BioNTech cég alelnöke, még 2005-ben dolgozta ki a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazások szabadalmát Drew Weissmannal közösen – aminek köszönhetően az mRNS terápia alkalmazható lesz túlzott immunreakciók kiváltása nélkül. A koronavírus-járvány aztán felgyorsította a 16 évvel ezelőtti szabadalom sorsát, hiszen ez alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos, harmadik generációs Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina (vagyis a Comirnaty vakcina). Tudományos körökben többen is Nobel-díj esélyesnek ítélik Karikó Katalint, akit – ahogyan interjúiban is nyilatkozza – a díj kevéssé érdekel, inkább annak örül, hogy tudósok ezrei ismerték végre el az általa követett technológia jelentőségét. A tudósok most azon az állásponton vannak, hogy a világ első géntechnológiával módosított vakcinájának technológiája kihat más betegségek terjedésének megakadályozására, a ráktól és agyvérzéstől kezdve a maláriáig és a sclerosis multiplexig. A tudományos szabadalom a várakozások szerint emberek millióinak életét mentheti meg vagy teheti jobbá.

Példakép a jövő tudósainak

„A Brain Bar örökös célja a magyar fiatalok ambícióinak erősítése, bátorításuk a jövő aktív alakítására. Évről évre olyan példaképeket hozunk a fesztiválra, akik inspirálhatják őket ebben, néha azonban a példaképek itt járnak közöttünk. Karikó Katalin tudományos teljesítménye mellett azzal is óriási szolgálatot tesz Magyarországnak, hogy bizonyítja a következő generációnak, ott van a helyünk a 21. század megformálói között” – idézi a közlemény Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Brain Bar alapítóját.

A Karikó Katalint ábrázoló alkotást a tűzfalfestményekben sokéves tapasztalattal rendelkező Színes Város csapata tervezte és készíti, az akció megvalósítását Magyarország kormánya is támogatja, olvasható még a közleményében.

Forrás: MTI, wikipedia, noklapja.hu Kiemelt kép: Berka Krisztina