medve maci mexikó piknik anya

Videón, ahogy egy medve a piknikező család asztaláról falatozik

A bátor anya eltakarta a rettegő gyerek arcát, miközben a medve tőlük néhány centire lakmározott a születésnapi ebédből.

A mexikóvárosi Silvia Macías és egy barátnője a Monterrey külvárosában található Chipinque parkba utaztak, hogy megünnepeljék Silvia fiának, a Down-szindrómás Santiago 15. születésnapját. Azonban nem sokkal azután, hogy leültek a terített asztalhoz, hogy elfogyasszák a magukkal hozott ételt, egy medve jelent meg, és élvezettel lakmározni kezdett a sült krumpliból, enchiladából, tacóból és salsából álló menüből. Az asszony és fia gyakorlatilag szoborrá meredtek a váratlan vendégtől, aki néha felnézett evés közben, hogy megszaglássza őket, de – szerencséjükre – mindig inkább az ízletes ebédet választotta helyettük.

Az esetről a nő barátnője, Angela Chapa készített videót, akire a maci látszólag rá se hederített, így több szögből is megörökíthette a hátborzongató látványt. A felvételeken jól látszik, hogy Macías sztoikusan ül, centiméterekre a medve szájától, és szorosan magához öleli Santiagót, és közben eltakarja a szemét, a tekintetét pedig lefelé tartotta, hogy elkerüljön mindent, amit a medve kihívásnak tekinthet. „A legrosszabb az volt, hogy Santiago megijedhet – emlékezett vissza Silvia szeptember 26-án az Associated Pressnek adott interjújában. – Santiago nagyon fél az állatoktól, még egy macska vagy egy kutya is, bármilyen állat nagyon megijeszti. Ezért takartam el a szemét, mert nem akartam, hogy ha meglátja, sikítson vagy elfusson. Féltem, hogy ha megijed, vagy sikít, vagy más módon megzavarja a medvét, akkor arra a medve is reagál” – mondta a hétfői esetről.

A tegnap TikTokra feltöltött videót már több mint 15 millióan megtekintették:

@angelachaapa Cuando vas a echarte un taco a Chipinque 😥 #oso #viral #mty #fyp #monterrey ♬ sonido original - Ángela Chapa

Macías elmondta, hogy ő és Chapa már korábban is gondoltak a medvével való találkozás lehetőségére, mivel a parkban nem ismeretlenek ezek az állatok, bár általában a medvék inkább hajnal vagy alkonyat felé jönnek elő, nem pedig délben, és kidolgoztak egy tervet.

„Játszani fogunk egy játékot, ahol eltakarjuk Santiago szemét, és úgy fogunk viselkedni, mint a szobrok”

– emlékezett vissza a tervre. És pontosan ezt tették: Santiago mozdulatlan maradt, pedig „a medve nagyon közel volt hozzánk, hallottuk, ahogy morogva eszik, és érezni lehetett a medve szagát. Tényleg nagyon-nagyon közel volt”.

Arra a kérdésre, hogy megijedt-e, Santiago, aki Mexikóvárosban jár középiskolába, azt mondta: „igen, nagyon”. Leleményes barátjuk, Angela, aki a jelenetet filmre vette, Monterrey-ben él, és tudta, hogyan kell viselkedni egy fekete medvével való találkozáskor: soha nem szabad elfutni. Észrevett az asztalon egy tányér még érintetlen enchiladát, és miután megmutatta az állatnak, messzire dobta az ételt, a medve pedig követte. Ezután Angela a medve és Silviáék közé állt, amivel lehetővé téve, hogy anya és fia csendben és lassan visszavonuljanak az autóhoz. Végül a medve elment, Santiago pedig kapott egy születésnapi tacót, és minden jól végződött. Silvia azt mondja, nem tartja magát hősnek. „Csak egy anyának tartom magam, aki megvédte a kicsinyét” – mondta.

Mit tegyünk medvetámadás esetén?

Az utóbbi időben hazánkban is többször észleltek kirándulók medvéket, Romániában pedig gyakorlatilag mindennaposság váltak ezek a korántsem veszélytelen találkozások

A 24.hu adott hírt az amerikai Nemzeti Park Szolgálat felhívásáról, amelyben a szervezet arra kérte az embereket, hogy „soha ne hagyják hátra egy lassabb barátjukat”, ha menekülnek egy medve elől, „még akkor sem, ha úgy érzik, hogy a barátság már véget”. A szolgálat a Twitteren tette közzé a figyelmeztetést. Azt is írták, hogy, ha valaki medvével találkozik, mindenképpen maradjon nyugodt, ne beszéljen hangosan és ne fusson el az állat elől, mivel a medve a kutyákhoz hasonlóan üldözni fogja a menekülőket.

Ha pedig érdekel egy sokkal barátságosabb medve, akkor kattints erre a cikkünkre, amelyben a 120 éves Teddy mackóról, és a legnagyobb gyűjtőjéről írtunk, aki történetesen magyar.

Kiemelt kép: Getty Images