120 éves az első Teddy mackó – A legnagyobb gyűjteményt egy magyar hölgy birtokolja

A világ leghíresebb plüssmackója eredetileg a Teddy becenévvel illetett Theodore Roosevelt elnök legendás vadászatának állított emléket, hogy aztán egyszerű, kirakati dekorációból minden idők legkedveltebb gyermekjátéka legyen. 

1902-ben történt, hogy a neves német játékkészítő, Margarete Steiff állatkertben készült rajzok alapján megalkotta varróműhelyében az első mackót, mely „55 PB” néven nem aratott túl nagy sikert a tengerentúlon. Miközben Richard Steiff New Yorkban próbálta értékesíteni nagynénje plüssmedvéjét, az édességeket árusító Morris Michtom brooklyni boltjának kirakatába kihelyezett Teddy valóságos szenzáció lett. A titok egy ügyes marketingfogásban rejlett, melynek hatására, Margarete plüssjátékának modelljét alapul véve, az egész világon berobbant a mackóőrület.

Minden egy elnöki medvevadászattal kezdődött

A karikatúrákat és meséket ihlető sajtószenzáció Theodore Roosevelt emberségét hirdeti, aki vadászata alkalmával megkímélt egy öreg medvét azzal, hogy nem volt hajlandó lelőni a fához kötözött sérült állatot. A Pulitzer-díjas Clifford Berryman karikaturista által felkapott sztori híre végigsöpört az országon, így jutott el Morris Michtom édességárushoz is, aki a rajzok egy módosított változatát láthatta, melyeken már egy aprócska medvebocs várja a végítéletet. A jelenet megihlette Michtom feleségét, Rose egy éjszaka alatt készítette el a történteknek emléket állító két szövet játékmackót, melyek elnevezésére a házaspár magától Roosevelt elnöktől kért engedélyt egy játékküldemény kíséretében. A kirakatba helyezett Teddy mackó iránt – amelyet később Roosevelt is felhasznált kabalaként kampányában – óriásivá vált a kereslet, Michtom pedig nemsokára felhagyott az édességek árusításával, és megalapította saját játékvállalatát, az Ideal Novelty and Toy Companyt.

Clifford Berryman karikaturista rajza, mely megörökíti Theodore Roosevelt elnök híres tettét (Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group/ Getty Images)

Könyv és zene is születik, beindul a macigyártás

Richard Steiff, az elhatalmasodó Teddy-lázat meglovagolva egy év múlva újból bemutatta 55 PB prototípusát a lipcsei játékkiállításon, ahonnan az amerikai játékgyártó, Hermann Berg végül 100 darab mackóval tért haza, és további 3000 játékot rendelt be a készítőtől. Az 1904-es St. Louis-i Világkiállításon már 12 000 darab mackó talált gazdára. Steiff ezzel nem csupán megvalósította szeretett nagynénje álmát, de jócskán kivette a részét a nemzetközi mackóőrületből, a sikert tovább fokozva pedig, sok más gyártóhoz hasonlóan átvette a Teddy nevet.

Az első, moher gyapjúból készült játékmackók alakjukban még a valódi medvéket idézték, sőt, egyes darabokat kifejezetten úgy terveztek, hogy fajta szerint is megkülönböztethetőek legyenek. Népszerűségük növekedésével a valósághű vonásokat szépen lassan felváltották a parányi orrok, a nagy gombszemek és a változatos anyagok, a jól bevált szintetikus szőrme és velúr után később már farmerből, pamutból, szaténból és vászonból is született Teddy maci. A tömegcikké váló játék hamar kinőtte a gyerekszobákat, volt aki gyermekkönyv-sorozatot írt, mások zenét szereztek a múzsaként sem utolsó mackó hatására, de A. A. Milne híres Micimackója ugyancsak sokat köszönhet Theodore Roosevelt örökségének. Az író fia, Christopher Robin Milne első születésnapjára kapta azt a Farnell által forgalmazott szőrös medvebocsot, mely öt év múlva mindenki csacsi öreg medvéjének karakterét ihlette.

Ma már sokféle játékmackó készül, de az eredetinek felismerhetőek a vonásai (Fotó: Thomas Niedermueller/Getty Images)

Teddy, a csúcstartó : a legnagyobbtól a legdrágábbig

A Chengdu Teddy Bear Múzeum a világ legnagyobb mackómúzeuma, de az 1600 plüssritkaságból álló gyűjtemény még így sem haladja meg Arnóczki Istvánné kiállítást is megért kollekcióját, mely mára több mint 20 ezer macit foglal magában.

A Mackómamaként elhíresült, Harsányban élő magyar hölgy ezzel egy amerikai nő Guinness rekordját döntötte meg, aki 8150 plüssállat büszke tulajdonosa.

A világ legdrágább mackója ellenben másvalaki gyűjteményében, a japán üzletember, Yoshihiro Sekiguchi birtokában van, aki 1994-ben 171 600 dollárt, mai viszonylatban több mint 60 millió forintot fizetett a limitált kiadású Teddy girl nevű Steiff maciért. A kivételes plüss eredetileg Bob Henderson ezredeshez tartozott, aki még a normandiai partaszállásra is magával vitte szeretett kabaláját. A kétezres években aztán a Louis Vuitton előrukkolt egy még borsosabb árú játékmacival, mely 80 millió forintért kelt el a monacói Christie’s aukciósházban. A 45 centiméteres Teddy maci méretben jócskán meghaladta a világ legkisebb, mindössze 9 mm-es mikromedvéjét, bár a Mexikóban található, közel 20 méteres magasságával rekordnak számító Teddy mellett valószínűleg mindketten eltörpülnének. 

Kiemelt kép: Getty Images/noklapja.hu