kutya kiskedvenc közösségi média nő

Téged is jelölt már be a szomszédod kutyája?

Mire jó, ha a kisállatnak saját közösségi média profilja van? És kinek az érdekeit szolgálja?

A profilképen egy négylábú van, minden poszt róla szól, az egész oldala azzal van tele, hogy mit evett, hol sétált, hogyan aludt – és mindez első szám első személyben. És még követői is vannak.

Egyre növekszik azoknak a felhasználóknak a száma, akik önmaguk helyett kiskedvencükről töltenek fel képeket és videókat. Vannak, akik komoly bevételre tesznek szert ezzel a hóborttal, míg mások önmaguk és ismerőseik szórakoztatása miatt csinálják. Akik üzleti céllal posztolnak, némi időbefektetéssel igazán szép összegre számíthatnak. Arany igazság, hogy közel annyi forintot kap egy adott posztért egy influenszer, amennyi követője van. Amennyiben egy jól menő profilról beszélünk, amelyet félmillió ember követ, a feltöltő akár félmillió forintot is kaphat egy reklámposztért. További összeg kérhető szponzorációs tartalmakért, amelyek játékra hívnak. Például: nyerj 1 kg prémium kutyaeledelt, kövesd be az oldalt (a gyártó oldala) és játssz! Ugyanis egy influenszer nemcsak termék eladását képes növelni, hanem egy márka követőbázisát is, mindezt imádni való kutyájával.

Morzsi, a fény

Mások nem akarnak pénzt keresni a kutyájuk vagy macskájuk képeivel, helyette tisztán szórakoztatás céljából posztolnak az ő Morzsijuk hóbortos szokásairól. Vagyis nem lájkgyűjtés érdekében töltenek fel jópofa képeket arról, ahogy Morzsi édesen alszik a szőnyeg kellős közepén, vagy ahogy falánk kölyökkutyára jellemző módon eltünteti az elé rakott ételt. Vagy ahogy a kutyafuttatón játszik. Vagy hogy néz, ahogy pacsizik stb.

Vannak, akik egyszerűen büszkeségből posztolnak (Fotó: Getty Images)

Minden különös kísérőszöveg nélkül egymás utáni sorban kerülnek ki az ilyen és ehhez hasonló fotók, hogy a gazdik kiéljék különböző vágyaikat. Ez lehet a visszacsatolás igénye, mint hogy „látjátok, milyen jól nevelem a kutyámat?”, de gyakoribb a büszkeség megosztása, vagyis amikor az állattartó lehetőleg minden ismerősével igyekszik tudatni, hogy mennyire elégedett a kisállatával. Az már más kérdés, hogy mit gondolnának erről a nyilvánosság előtt szereplő állatok.

Kutyaáldozat az Instagram oltárán

Az állatvédők szerint egészen addig jó szórakozás a kisállatos profil szerkesztése, ameddig nem árt a kiskedvencnek. Például a gazdi nem akar mindenáron kicsikarni egy édes képeket a kutyából, vagy nem öltözteti kényelmetlen meleg göncökbe vagy festi be különféle színekkel egy fotó kedvéért. Ellenkező esetben az állattal szembeni felelőtlen bánásmódról beszélünk, és itt van a másik oldal is, amely szerint az állattartónak ismerni kell a mértékletesség erényét.

A kutyusokról vagy cicákról készült posztáradat tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy a gazdi elfedje valódi énjét az ismerősei előtt, hiszen ameddig minden a szeretett négylábúról szól, addig sem kell foglalkozni a saját gondokkal és a felelősségvállalással. Könnyen feltűnik, ha valaki bekerül ebbe a csapdába, ugyanis naponta többször posztol a kiskedvencéről  – akár a munka vagy a kapcsolatok rovására. Mindent összevetve, a kisállatok számára készített Instagram-, Facebook-, TikTok-oldal jó szórakozás, és egyúttal bevételi lehetőség is, de csak és kizárólag a tudatosság jegyében.

Kiemelt fotó: Getty Images