google gps navigáció

Hitt a gps-nek, meghalt az amerikai családapa

A férfi tragikus balesetet szenvedett, miután a navigáció rossz útra terelte.

Közel húsz métert zuhant autójával Philip Paxson, egy Észak-karolinai férfi, aki vakon bízott a Google navigációrendszerében. A térképes applikáció szerint kijelölt úton haladt, amikor egy beomlott hídhoz ért, és már hiába fékezett, nem tudta megállítani a járművet. A családapa életét vesztette egy technikai hiba miatt.

A beomlott hidat jeleznie kellett volna a Google navigációjának, hogy senki se hajtson az életveszélyes útszakaszra. A felhasználók több alkalommal tájékoztatták a szoftverfejlesztők a változásról a „javaslatok” menüpont alatt, viszont a beszakadt híd felé vezető szakasz nem került le az útvonalról. A helyzet tragikumát tovább súlyosbítja, hogy egyetlen útjelző tábla sem volt, amely figyelmeztette volna a közlekedőket: vigyázz, beomlott út.

Lánya születésnapjáról tartott haza

Tragikus, hogy mindez Philip lányának születésnapján történt. A férfi egyik lánya kilencedik születésnapi zsúrjáról tartott hazafelé egy ismeretlen útvonalon, amikor a leszakadt hídhoz ért. Nem tudhatta, hogy rossz úton van, hiszen korábban nem járt a környéken, és az útjelző táblák sem figyelmeztették. Az eset nem egyedi, számos példát ismerünk arra vonatkozóan, hogy a Google Térkép frissítési mulasztás miatt veszélyes útra terelte az embereket.

Google térkép

Fotó: Getty Images

Ilyen volt az is, amikor egy nő lezuhant egy szikláról, mivel a gyalogos navigáció rossz irányba vitte, vagy amikor egy fiatal lány eltévedt éjszaka egy idegen helyen, amiért a Google térkép nem követte nyomon a környezetben lezajló útszakasz változásokat. Más kérdés, hogy az átutazók mit tehetnek a technológiai kiszolgáltatottság ellen. A fenti eseteket ismeretében megerősítést kapnak a jól bevált módszerek: kérdezzünk, ha idegen helyen járunk, figyeljük a táblákat, de mindenekelőtt vezessünk óvatosan és körültekintően, hogy egy váratlan helyzetben is meg tudjunk állni.

A férfi családja a Google-t vádolja

Philip Paxson családja hanyagsággal vádolja a Google Térképet, arra hivatkozva, hogy a felhasználók már öt éve bejelentést tettek a beomlott hídról, a navigációt mégsem frissítették. A Google által fejlesztett ingyenes internetes térképszolgáltatás elismerte mulasztást, és Jose Castaneda, a cég szóvivője arról nyilatkozott, hogy a vállalat minden munkatársa mélyen együttérez a Paxson családdal. „Célunk az, hogy pontos útvonal-információkat biztosítsunk a térkép által” – mondta a Google képviselete.

Az útigazgatásért felelős személyek azonban nem vállalnak felelősséget az úthibát jelző táblák hiánya miatt.

Az észak-karolinai állami járőrszolgálat közölte, hogy a híd karbantartása egy magáncég hatáskörébe tartozik, ezért a helyi tisztviselők nem tudnak felelősséget vállalni az ügyért. A perben ez az információ döntő erővel bírhat, azonban még nem tudni, hogy a Google milyen mértékű büntetésre számíthat. Mindenesetre nem árt fenntartásokkal kezelni az internetes navigációt.

De végső soron vajon kinek a felelőssége? Mondhatjuk, hogy „Minek ment oda”? 

Kiemelt kép: Getty Images / Canva