Újabb síterep zárt be örökre a hóhiány miatt

Már évek óta alig havazik, eddig tudták húzni az elkerülhetetlent.

A klímaváltozás hatásait egyre inkább megérezzük: nemrég beszámoltunk róla, hogy az egyik legnépszerűbb ital tűnhet el a polcokról miatta, de most életünk újabb területe került veszélybe. A francia Alpok egyik népszerű síközpontja bejelentette, hogy örökre bezárja a kapuit – számolt be róla a CNN.

Hóhiány és magas költségek

A francia Alpokban, Seythenex-ben található La Sambuy síközpont bezárása kapcsán Jacques Dalex polgármester fejtette ki, milyen okok vezettek a nehéz döntés meghozatalához. Mint elmondta, az elmúlt években folyamatos problémát jelentett számukra a kevés hó, ami rendkívül lerövidítette a síszezont, azonban a felvonókat így is üzemeltetniük kellett, ami viszont aránytalanul nagy terhet rótt rájuk. Ezt pedig csak tetézte a koronavírus-járvány miatti visszaesés, így a síparadicsom napjai gyakorlatilag meg voltak számlálva.
Miután az előző szezonban mindösszesen négy hétig havazott – a polgármester szavaival élve „akkor is kevés” hó esett –, nem maradt más hátra, mint a bezárás, amiről még júniusban döntött a helyi tanács, és amit most közleményben jelentettek be.

síelés globális felmelegedés klímaválság klímakatasztrófa

Nemcsak Franciaországban küzdenek ezzel: egyre gyakoribb látvány Európa-szerte a hómentes, sziklás hegycsúcs, ami miatt elmaradnak a síelők is. Sílift Monte Rosához közel az észak-olaszországi Alpokban (Fotó: Getty Images)

A helyiek hozzátették: „Köszönjük mindenkinek ezt a 2023-as utolsó nyári szezont, és az összes csodálatos évet, amit mellettetek töltöttünk. Reméljük, hogy hamarosan találkozunk.”
Az üdülőhely a beszámolók szerint évi kb. 200 millió forintnak megfelelő összeget veszített a magas költségek és az egyre csökkenő bevételek miatt. Csak az, hogy a három sífelvonó járjon, évente több mint 30 millió forintnyi összegbe kerüll. Ezeket a felvonókat most leszerelik, és

a hangsúlyt a kevesebb havat igénylő tevékenységekre, például a túrázásra, a sziklamászásra és a siklóernyőzésre helyezik.

La Sambuy sosem volt hatalmas üdülőhely, mindössze három felvonóból és egy maroknyi sípályából állt, amelyek csúcspontjukon elérték az 1850 méteres magasságot. Azonban népszerű volt a kezdők és a családok körében, akik kedvelték a viszonylag olcsó síbérletek és nem túl veszélyes pályái miatt. 

Az éghajlatváltozás miatt katasztrófális a helyzet

Európa-szerte különösen borúsan fest a síközpontok jövője, mivel az emberi tevékenységből származó kibocsátások által gerjesztett éghajlatváltozás miatt a hőmérséklet folyamatosan emelkedik. A Nature Climate Change című tudományos folyóirat augusztusban közzétett jelentése szerint az Európában vizsgált 2234 síterep 53%-ánál „nagyon magas a hóellátás kockázata”, ha a globális átlaghőmérséklet (az iparosodás előtti szinthez képest) 2 Celsius-fokos emelkedése  bekövetkezik.
A téli szezon tavaly és idén is borzalmasan indult: januárban a franciaországi sípályák fele hóhiány miatt zárva volt. Az Ax 3 Domaines síközpontot ideiglenesen be kellett zárni, míg Le Gets és Morzine csak korlátozott számú pályát nyitott meg.

De ez még nem minden: a klímaváltozás hatásait csak fokozza az idén ismét megjelent El Niño időjárási jelenség. Ez a 2-7 évente ismétlődő globális időjárási jelenség akkor jelentkezik, amikor a Csendes-óceán vize a szokásosnál jóval melegebbé válik. Részben az El Niño felelős a globális hőmérséklet emelkedéséért és a szélsőséges időjárási események súlyosbodásáért is, előrejelzések szerint pedig miatta lehet melegebb az idei év a tavalyinál.

Pedig 2023-ban világszerte rengeteg természeti katasztrófát okozott már a szélsőséges időjárás, ilyen volt a hawaii tűzvész, de az is, hogy Velence csatornái kiszáradtak, valamint hogy áradások pusztítottak Szlovéniában, Grúziában és Olaszországban egyaránt. Finoman szólva rossz hír, hogy

a természeti katasztrófák sorozata minden bizonnyal télen is folytatódik majd:

a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) közölte, hogy 95 százalékos esély van arra, hogy a mérsékelt vagy erős El Niño-szezon egészen 2024 februárjáig eltarthat – írja az Euronews Green.

Szakértők szerint hamarosan ránk is sor kerül – itt olvashatod az erről szóló cikkünket.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Tóth Orsi