hawaii bozóttűz természeti csapás

Ne itt bámészkodjatok! – Jason Momoa keményen kiosztotta a katasztrófaturistákat

Miközben az áldozatok száma a legfrisebb jelentések szerint már közel százra tehető, Jason Momoa a közösségi médiában kampányol a katasztrófa sújtotta szigetért, s hogy lebeszélje az embereket arról, hogy most menjenek oda turistáskodni.

„Ne utazzatok Mauira, ez nem éppen az a hely, ahol most nyaralgatni kell… Ne győzködjétek magatokat arról, hogy szükség van rátok egy olyan szigeten, amely ilyen mélyen szenved” – szólít fel ismét mindenkit Jason Momoa.  Az egyik legismertebb hawaii származású színész és modell saját közösségi felületén igyekszik maga is beszámolni a csendes-óceáni szigetet letaroló, tragikus tűzvészről.

Az Aquaman sztárja az Instagram oldalán ismét arra kér mindenkit, hogy ne a természeti katasztrófa idején próbáljon meg Hawaii-ra utazni, ahol a múlt hét óta pusztító erdőtüzek a legfrissebb adatok szerint vagy 100 ember halálát okozták, több száz embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Momoa nagyjából a Hawaii Turisztikai Hatóság közleményével egy időben tette ki legutóbbi, erre vonatkozó posztját. A hatóság akkor azt írta, a sziget nyugati részén „nem életbevágóan fontos utazást” végző embereket arra kérik, hogy hagyják el a területet. A hawaii születésű, amerikai színész már több posztban is szót emelt a katasztrófa sújtotta szigetországért, nem éppen finomkodó stílusban kiosztva azokat, akik ennek ellenére az odautazásukat tervezik. Momoa annak a véleményének adott hangot, miszerint az odautazóknak nincs joguk a porig égett, gyászoló Lahainában járkálni, ahol még most is találnak azonosítatlan halálos áldozatokat.

Aki segíteni akar, az inkább adományozzon vagy önkénteskedjen

– javasolja a világsztár.

Mindeközben hátborzongató felvételek láttak napvilágot: többek közt arról, ahogy a helyiek az óceánba próbálnak menekülni a pusztító tűzvész elől. A Twitterre kiposztolt, döbbenetes videón jól látszik, ahogyan a kétségbeesett emberek a vízbe ugranak a füst és a lángok elől. 

A BBC legfrissebb adatai szerint már közel százra emelkedett a hawaii Maui szigeten pusztító erdő- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma, aminek következtében porrá égett a szigeten fekvő Lahaina. A várost a BBC tudósítója

szó szerint krematóriumnak nevezi.

A tüzeket a kedvezőtlen, rendkívül száraz időjárás és a Dora hurrikán miatt – melyek feltehetőleg az egész katasztrófát is okozták – bár nagyon nehezen, de csak sikerült már nagyrészt megfékezni. A folyamatosan zajló azonosítások miatt azonban az áldozatok számok száma tovább emelkedhet. Százakat kezelnek eltűntként, és szintén több százan tartózkodnak még mindig az óvóhelyeken. A sziget egyes részein, többek között az elpusztult Lahaina környékén folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, akik egyelőre az érintett területek mindösszesen 3 százalékát tudták teljeskörűen átvizsgálni.

MauiErdőtűz

Napok romjai –  a helyieknek nem sok mindenük maradt (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Az, hogy mekkora a baj, a múlt hét első felében már az űrből, a Landsat 8 műholdképein is látszódott. Lahaina városa szinte teljes egészében narancssárga színnel jelent meg az űrből rögzített felvételen. A tüzet a Landsat 8 műhold az Operational Land Imager (OLI) megfigyelőrendszer által augusztus 8-án kedden, helyi idő szerint 22:25-kor észlelte. A közel 13 ezer lakosú Lahaina város nagy része ekkor már lángokban állt, és egy másik nagy tűz is égett Kiheitől északnyugatra – adta hírül az Earth Observatory.

A múlt héten kirobbant tűzvész a legsúlyosabb természeti katasztrófa, amivel Hawaii valaha is szembesült. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke már korábban szövetségi katasztrófaállapotot jelentett be.

Egyre több a természeti katasztrófa

Arról, hogy az utóbbi időben milyen mértékben megszaporodtak a természeti csapások szerte a világban, mi is írtunk. Legutóbb akkor, amikor a Szlovéniát sújtó áradások kapcsán az ökumenikus segélyszervezet egy, a helyszínt megjárt, nemzetközi kommunikációs munkatársával készítettünk riportot.

Összeállításunkban többek közt azt is megemlítettük, hogy Európa szerte is nagy a baj, Georgiát (Grúziát) földcsuszamlások, és pusztító özönvizek, míg Portugáliát erdőtüzek sújtják. Tavaly pedig részletes cikkben írtunk az emberiséget az éghajlatváltozás miatt fenyegető veszélyekről.

Kiemelt kép: Emberek csoportja fotókat készít a porig égett Lahaináról 2023. augusztus 10-én – Mengshin Lin for The Washington Post via Getty Images és Mengshin Lin for The Washington Post via Getty Images