fogyókúra girl dinner diéta tiktok trend

Girl Dinner, 2023 legnépszerűbb diétás trendje

Nincs mese, virális trendek az életünk minden területén jönnek és mennek, így az étkezésünkben is. Néhány maradék, kiegészítve a szekrényben fellelhető sós keksszel, és már kész is a Girl Dinner, 2023 egyik legnagyobb TikTok diétája. De vigyázat, a virális étkezési trendek akár a különböző evészavarok barátságosabb megnevezései is lehetnek. 

Kiscsaládom étkezésében van egy anomália vacsoraidőben: én időszakos böjtölő vagyok, ezért szinte soha nem vacsorázom, így a kislányom által meghagyott finom (és kevésbé finom) falatokat sem eszem meg. Legalábbis este. De mivel utálom a pazarlást, sokszor megesik, hogy a maradékokat gondosan elteszem, akkor is, ha csak falatnyi mennyiségről van szó, és reggel kiegészítem néhány dologgal, amit a hűtőben találok. Például néhány szottyadt szélű paprika szelettel, az erkélyen szedett koktélparadicsommal (terméshozam: 1 szem/hónap), egy vajas abonettel, és ehhez hasonló ínyencségekkel.
Ilyenkor mindig nagyon büszke vagyok magamra, hogy egy félig elfogyasztott sajtdarabka sem végzi a szemetesben, igazán környezettudatos és pénztárcabarát a reggelim. És mint nemrég megtudtam, teljességgel megfelel a „Girl Dinner” nevű TikTok trendnek, még úgy is, hogy nálam mindez nem vacsoraidőben zajlik.

Egyetlen tányér, 945 millió követő

Engem mindig lenyűgöz, hogy miféle trendek jönnek-mennek a TikTokon, legyen szó öltözködésről, életmódról, diétáról, randizásról vagy az égvilágon bármiről. Nekem már eleve az is furcsa, hogy az étkezés terén vannak trendek, hiszen azt, amit és ahogy megeszünk, nem kéne, hogy befolyásolja bármiféle divathullám. De úgy néz ki, befolyásolja, és az is biztos, hogy ennek egyik fő mozgatórugója a TikTok, ahol egy elrontott vacsorából is olyan hashtag lehet, amelyet aztán 945 millióan használnak. 

Ahogyan az én példám is mutatja, „girl dinner” mindig is létezett, már az internet térnyerése előtt is, amikor az okostelefonok és a közösségi médiaoldalak még a kanyarban sem voltak. Mert mi is ez tulajdonképpen? Ha most valaki vizsgáztatna, és azt kérné, mondjam el a definíciót, valahogy úgy fogalmaznék, hogy

a „girl dinner” egy olyan egytálétel, amelyet nők fogyasztanak, otthon, a négy fal között, amikor senki sem látja őket, és a tányéron a háztartásban épp fellelhető alapanyagok szerepelnek,

sok esetben maradékok, vagy a kamra olyan állandó szereplői, mint a müzli és a crackerek. Mindenből egy pici. 

A már 945 millió hashtagnél tartó őrületet egyébként Olivia Maher kezdte, aki májusban viccből ezzel a hashtaggel tette közzé egy este a felületen a vacsoráját.

Virálisból valóság

A Girl Dinner egyébként május óta kilépett saját keretei közül, aminek egyik legékesebb bizonyítéka – azon túl, hogy a világ legnagyobb magazinjai is foglalkoznak vele –, hogy a Popeyes nevű gyorséttermi lánc „Girl Dinner Menu”-vel állt elő, ami nem áll másból, mint az étterem kínálatában szereplő köretek válogatásából. Persze nem ez az első eset, hogy egy gyorsétterem olyan ételt vesz fel kínálatába, amely valamelyik virális trendből ered. Tavaly például a Cheesecake Factory kicserélte cézár salátájában a grillezett csirkét karamellizált hagymás sült csirkére, megidézve ezzel a TikTokon híressé vált „Louisiana Chicken” cézár salátát. De 2022-ben egy rövid ideig a McDonald’s is meghackelte saját menüjét Amerikában, és olyan szendvicsverziókat kezdett árulni, amelyek a TikTokon váltak népszerűvé. Ilyen volt például a „Land, Air and Sea”, amely a Big Mac, a csirkés és a halas szendvics kombinációja volt. 

A tányéron egy kis kenyér, sajt, szőlő és némi savanyúság volt látható, a hozzáfűzött szöveg pedig valami olyasmi volt, hogy efféléket fogyaszthattak a középkorban a parasztok. Én is hasonló összeállításokat teszek gyakran a tányéromra, igaz, az soha nem jutott volna eszembe, hogy posztoljam és nevet adjak neki. Én egyszerűen csak maradékmentésnek hívom. Étrendem ezen része azonban egybevág egy másik étkezési stílussal is, amely szintén a közösségi médiában kapott nevet, ez pedig nem más, mint a Mom Dinner. Én ezt inkább éttermekben szoktam magaménak érezni, amikor magamnak inkább nem is kérek semmit, én majd jóllakom a félig kihűlt levessel, amibe esetleg még répadarabok is vissza vannak köpködve, második fogásnak pedig jöhet a ketchupban és majonézben tobzódó, szintén hűvös sültkrumpli. Létezik egyébként olyan is, hogy Husband Meal, ez olyan ételek összefoglaló neve, amelyeket a férjek akkor esznek, amikor a feleségük nem látja, mert ha meglátná, valószínűleg kitérne a hitéből.
És itt nincs vége a sornak: nem maradhat ki a Boy Dinner sem, amelynek legfőbb jellemzője, hogy a fehérjékre fókuszál. Csak magamból és néhány nagyon közeli szerettemből tudok kiindulni, amikor azt mondom, én azért nem lennék ebben a nemekre fókuszáló kategorizálásban olyan biztos. Szerintem alapvetően az emberi természet része, hogy ha magunk vagyunk, sok mindent megeszünk, amit mások jelenlétében magabiztosan elutasítanánk, de nem akarok vitába szállni a TikTokkerekkel fogalomalkotás terén, mert az a gyanúm, hogy nem egy nyelvet beszélünk. 

Ronda és finom?

Van azonban ennek az egész őrületnek egy olyan aspektusa, ami szerintem mindenképpen figyelemre méltó: szakít azzal a közösségi média hagyománnyal, hogy mindent szebbnek és jobbnak kell ábrázolni a valóságnál. Ezek a tányérok nem gondosan összeállított, alaposan megkomponált, fotóért kiáltó kompozíciók, hiszen a Girl Dinnernek pont az a lényege, hogy véletlenszerű. Ugyanúgy megfér rajta egy kis paprikás chips valami sajtszósznak látszó trutyival, mint az ebédről megmaradt ramen. 

girl dinner fogyókúra diéta tiktok

Bármi lehet Girl Dinner, ha eléggé akarjuk (Fotó: Getty Images)

„Néha ezek a tányérok aranyosan néznek ki, de nekem a szürreális összeállítások tetszenek igazán” – idézi Klancy Miller írót és szakácsot a Washington Post. Miller egy egész könyvet írt arról, az egyedülállók milyen sok örömet lelhetnek abban, ha az otthon megtalálható alapanyagokból állnak neki főzni, de azzal ő is egyetért, hogy igenis vannak pillanatok, amikor az ember egész egyszerűen a kisujját sem szeretné mozdítani. „Nagyon szórakoztató látni ezeket az összeállításokat – teszi hozzá. – Hiszen

kinek van ideje arra, hogy állandóan az esztétikával törődjön, még ebben a TikTok/Instagram világban is?

Néha a vacsora egyszerűen csak némi Doritos.” Az esztétikáról egyébként megoszlanak a vélemények, mint ahogy magáról a definícióról is. A New York Times szerint például a Girl Dinner egy „művészien összeállított snack-válogatás, amely elég tartalmas ahhoz, hogy önálló étkezés legyen.”

Kevés stressz, kevés tápanyag?

Természetesen, ahogyan minden új „diéta”, ez is folyamatosan kapja a kritikákat. Az egyik legegyértelműbb bírálat, hogy nem elég egészséges, sőt, egyes vélekedések szerint a Girl Dinner jól hangzó új címke az evészavarok világában. Ebben van némi igazság, hiszen az is előfordul, hogy a hashtaget arra használják a felhasználók, hogy megmutassák, milyen keveset esznek. Akad olyan, aki egy pohár diétás kóla és némi jégkocka mellé illesztette oda a Girl Dinner hashtaget. 

A Shape magazin úgy fogalmaz, hogy a Girl Dinner, jó esetben, akár az intuitív étkezés egyik formája is lehet. „Az egyik legnagyobb előnye ennek, hogy nagy szabadságot hagy abban, milyen összetevőket pakolunk egymás mellé a tányérra, függetlenül attól, hogy hagyományos értelemben illenek-e egymáshoz – mondja Mackenzie Burgess, dietetikus táplálkozási szakértő és receptfejlesztő a Shape-nél. – Ez jó lehetőség a különös párosításokra és a feleslegként megmaradt ételek újrahasznosítására, így az ételpazarlás csökkentésére.”

fogyókúra diéta girl dinner

Fotó: Getty Images

A szakértő szerint semmi baj nincs azzal, ha néha egy sűrű nap végén hazamegyünk, és csak úgy összedobáljuk a tányérunkra, amit találunk, és feltett lábbal elfogyasztjuk azt.

Alkalmanként mindenkinek belefér az étrendjébe egy Girl Dinner, a gond akkor van, ha ez rendszeressé válik és átveszi a normál étkezések helyét,

vagy ha ételmegvonássá, korlátozó tendenciává válik, illetve ha étrendünkbe túl sok előre csomagolt, ultra feldolgozott étel kerül általa. A Girl Dinner természeténél fogva az étkezés egy kimondottan stresszmentes módja, de megvannak a maga veszélyei is. Úgyhogy mielőtt valaki életmódjává tenné, érdemes egy kicsit tovább böngészni, hátha talál valami értelmesebb virális étkezési trendet is. Bár szerintem a legjobb még mindig az, ha az ember nem hashtagekhez igazítja az étrendjét, maximum az étrendjének ad egy új hashtaget. És ha szerencséje van, többszázmillióan fogják utánozni, és egyetlen étkezéssel virális trendet teremthet. 

Kiemelt kép: Getty Images / Canva