polgár judit sakk világsakkfesztivál

Így hozhatunk jó döntéseket az életben a sakk segítségével

Mi a közös a világ legjobb női sakkozójában, a híres agykutatóban, a világbajnok magyar vízilabdázóban és egy nemzetközi nagyvállalat magyarországi vezetőjében? Naponta több tízezer döntést hozunk akár észrevétlenül is az életben maradásunk, a fejlődésünk és a jóllétünk érdekében. Az, hogy boldogan éljük-e az életünket, szintén döntés kérdése. De vajon hogyan hozzunk jó döntéseket? Fejleszthető-e a döntéshozatal? Van-e bevált módszer, ami hozzásegít egy kiegyensúlyozott, tudatos élet megteremtéséhez?

Október 14-én és 15-én rendezik a várban a 9. Világsakkfesztivált, melynek központi témája idén a döntéshozatal. Polgár Judit, a világ legjobb női sakkozójával, Vigvári Vendel világbajnok magyar válogatott és az FTC vízilabdázójával, Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, agykutatóval, és Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetőjével beszéltek arról, hogyan lehetünk sikeresebbek, és hozhatunk jó döntéseket a sakk segítségével.

Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója, a Világsakkfesztivál alapítója

„A sakkban nagyon fontos, hogy felismerjük, melyik stratégia a számunkra legjobb, így könnyen kiszortírozhatjuk, amire nincs szükségünk. Ha jól érzed magad a bőrödben és komfortosan mozogsz a pályán, többnyire jó döntéseket hozol. Ehhez elsősorban ismerned kell önmagad. Voltak a karrieremben olyan időszakok, amikor mindenáron nyerni akartam, ezért gondolkodás nélkül mentem előre, mint az eszelős. Mivel nem vettem észre, ha rossz formában voltam, ilyenkor általában vesztettem. Az sem ritka, hogy egy játékost csak pár lépés választ el a győzelemtől, ám, emiatt túlságosan elbízza magát, és végül veszít. Ezért fontos, hogy koncentráljunk, bízzunk magunkban, de képesek legyünk az önkontrollra is. A sakkal ezt nagyon jól lehet gyakorolni.

Ahogyan a sakktáblán, úgy az életben is mindig minden folyamatosan változik, ezért akkor hozhatunk jó döntéseket, ha alkalmazkodunk a kialakult helyzethez.

Szerintem a rugalmas gondolkodás a túlélésünk záloga. Ezen kívül ne feledjük, hogy hibázni ér, hiszen hiba nélkül nincs fejlődés, és mindig kapunk esélyt a javításra. Pályafutásom elején előfordult, hogy a sakktábla egy adott részére koncentráltam, ezért nem vettem észre, hogy mi zajlik a teljes pályán. A figyelmedet érdemes arra tréningezni, hogy átlásd az összefüggéseket, így könnyen felismerheted, hogy hol az a pont, ahol már tarthatatlan a helyzet, és újra kell tervezni. Egy válás, egy másik országba költözés vagy a munkahelyváltás mind nehéz döntések elé állítják az embert. Ha sakkozol, tudat alatt is fejleszted azokat a képességeket, amik segítenek az adott pillanatban meghozni a számodra legjobb döntést.”

Polgár Judit Sakk Alapítvány_Jaksa Tímea

Fotó: Polgár Judit Sakk Alapítvány, Jaksa Tímea

Vigvári Vendel, világbajnok magyar válogatott vízilabdázó

„A vízben gyorsan át kell látnom az ellenfelek mozgását, hogy mire készülnek a csapattársaim, és pillanatok alatt el kell döntenem, hogy kinek adjam a labdát, és milyen taktikát válasszak. A sakk megtanít a jelenre fókuszálni, előre gondolkozni, és rengeteget segít abban, hogy nyomás alatt a legjobb döntést hozzam a meccsen. A sakk ezen kívül a felelősségvállalás fejlesztésében is segít. A vízilabda csapatjáték, mindig van, aki korrigál helyettem ha hibázok, a sakkban viszont csak magamat okolhatom, ha rosszul döntök.

Mióta sakkozom, játékról játékra egyre több helyzetet felismerek, ami segít a kreativitás kibontakoztatásában.

Ennek hasznát veszem a vízilabdában is, mivel ez azt jelenti, hogy legtöbbször jók a megérzéseim, és bátran hallgathatok rájuk, amikor döntenem kell. Minden fiatalnak, aki sportolói karriert szeretne építeni, azt javaslom, hogy kezdjen el sakkozni. Nemcsak a stratégiai gondolkodás vagy a kreativitás fejlesztése miatt, hanem mert kapcsolatokat is építhetünk vele. Amikor utazunk egyik meccsről a másikra, és a reptéren leülünk sakkozni, gyakran beszáll a játékba egy idegen, így a sakk új barátságokat is hoz az életembe, amiért nagyon hálás vagyok.”

Vizi E. Szilveszter, Széchenyi-nagydíjas orvos, agykutató

„A sakktáblán a 32 figurával a világos és sötét 4 lépése alatt már 288 milliárd állás jöhetett volna létre. Aki a sakkozó fejével tud gondolkodni, nyomás alatt, rövid időn belül az életben jobban ki tudja választani a lehetőségek közül a számára legjobbat. Emellett a játék megtanít váratlan szituációkban is higgadtan reagálni és megfontolt döntéseket hozni. Én a természet adta csodák, és az emberi idegrendszer titkainak feltárásával foglalkozom, és a legnagyobb felfedezéseimet és sikereimet is annak köszönhetem, hogy a sakk folyamatosan fejlesztette a kreativitásom, és megtanított intuitívan gondolkodni. Az agyunkban lévő bonyolult ideghálózatokban élményeket, képeket, a múlt mozaikjait, mások sakkjátszmáit, tudományos eredményeit, publikációit raktározzuk el.

A kreativitás azt jelenti, hogy ezekből a memóriánkban őrzött elemekből képesek vagyunk új dolgokat összerakni, és olyan ötleteket előhívni, melyek segítenek minket egy jó döntés meghozatalában. A sakk többek között a memória fejlesztése mellett ezt a képességet is fejleszti.

A gyermeki kíváncsiság ott van a kutatói magatartásban, és ott rejtőzik a sakkozó lelkében is.

Vajon mit lép az ellenfél? Vajon mi történik, ha kísérletezek ezzel vagy azzal? Ez az attitűd előre visz minket az életben, ezért érdemes megőrizni, fejleszteni. Ha pedig szeretnénk idős korban is frissen tartani az elménket, arra bátorítok mindenkit, hogy kezdjen el még ma sakkozni!”

Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője

„A sakk segít abban, hogy jó döntéseket hozzunk időzavarban, stresszhelyzetben. Minden sakkozó tudja, hogy a győzelem kulcsfontosságú eleme szemmel tartani az órát. Egy sakkállás tökéletes kielemzése nemes cél, de sokszor az vezet győzelemhez, ha pragmatikus döntésekkel inkább megőrizzük az időelőnyünket. A pénzügyekben a gyorsan változó piaci fejlemények gyors döntéseket kívánnak meg. A szoros határidők és váratlan piaci események gyakran hatékony időgazdálkodást követelnek meg az üzleti élet szereplőitől.

A sakk segít abban is, hogy könnyebben felismerjük a mintázatokat, amelyek alapján jó döntéseket hozhatunk.

A magasabb pontszámú sakkozó sokszor nem azért győzi le ellenfelét, mert többet lát vagy pontosabban kalkulál, hanem azért, mert gyorsabban ismeri fel és értékeli a különböző a variációkat. Mindez a mai adatközpontú világban is fontos. A sakkhoz többek között versenyszellem, türelem, koncentráció, az ellenfél tisztelete és fair play szükséges. Azt gondolom, hogy ezek a tulajdonságok nemcsak egy vezető számára, hanem a hétköznapi életben is nagyon fontosak. A sakknak magam is hasznát vettem a karrierem során: a problémamegoldó hozzáállás és a stratégiai gondolkodás olyan készségek voltak, amelyek fejlesztésében a sakk sokat segített nekem.”

Forrás: sajtóanyag; Kiemelt kép: Polgár Judit Sakkalapítvány/Jaksa Tímea