labműtét lábhosszabítás modell kapcsolati erőszak

Ex-párja bántalmazása miatt hosszabbítatta meg a lábait a modell

Az érintett fiatal nő 165 000 dollárt fizetett azért, hogy nagyjából 14 centivel meghosszabbítsa a lábát és nemrégiben egy rádióműsorban bevallotta, hogy nagyon megbánta a beavatkozást, amire bántalmazó partnere vette rá.

Egy Theresia Fischer nevű, 31 éves németországi modell gyakorlatilag egy budapesti lakás árát költötte el a bizarr lábhosszabbító műtétre, melynek következményeit, lelki és fizikai hatásait egész életén viselni fogja, írta meg a Daily Mail.

A lábhosszabbítás ugyanis nemcsak fizikai, de érzelmi sebeket is hagyott maga után. Az egyébként a német Celebrity Big Brotherből ismert nőt elmondása szerint volt élettársa kényszerítette arra, hogy meghosszabbíttassa a lábát, pedig az eredetileg is majdnem 180 centiméter magas modellnek nyilván semmi szüksége nem volt ilyen beavatkozásra. Ezt egyébként sem a külsejükkel elégedetleneknek, hanem azoknak fejlesztettek ki, akiknek valamilyen rendellenesség miatt például nem egyforma hosszúak a lábaik. Az első ilyen jellegű műtétet hazánkban 2019-ben végezték a SOTE-n, az ortopédsebészek pedig azóta sok gyerek és felnőtt mindennapjait tudták élhetőbbé tenni vele.

A bonyolult beavatkozás nemcsak a műtőasztalon jár már-már brutális beavatkozásokkal, de a műtét utáni időszak is sok nehézséggel, rendkívül hosszú lábadozással jár. Ugyanis

a műtét során állítható teleszkópos rudakat ültetnek be a páciens a sípcsontjába, amelyeket fokozatosan meghosszabbítanak, hogy megnöveljék a csontok hosszát. 

A kívánt eredménytől függően ezt többször is megismétlik, a teljes folyamat és a felépülés pedig hosszú évekig is eltarthat. Theresia nem elégedett az eredménnyel, és egy friss interjúban meg is osztotta panaszait. A műtét kapcsán elszenvedett sérüléseken (a beavatkozáshoz el kellett törni a sípcsontját és elvágni vádlijának izmait) túl hosszan beszélt arról is, milyen érzelmi utóhatásai vannak a beavatkozásnak, és annak, hogy abba volt partnere hajszolta bele, így története egyben egy bántalmazó kapcsolat lenyomata is.

Párkapcsolati bántalmazás miatt vállalta be 

Theresia egy rádióinterjúban elmondta, hogy korábbi partnere először kedveskedve próbálta rávenni a műtétre, elmondta neki, mennyire szereti a magas nőket és egyébként is, „ennyit igazán megérdemel”. Később viszont taktikát váltott, és a nő önbecsülését igyekezett a porig rombolni. „Nélkülem senki vagy, szükséged van rám, kinek kellenél, nézz már magadra, nincs benned semmi különleges” – idézte fel a nő a végeláthatatlan bántásokat, amik miatt végül elszánta magát a műtétre azt remélve, hogy nemcsak partnere elégedettségét tudja végre kivívni, de benne is megszűnik a gyerekkorától ott lévő kisebbségi érzés is. 

Bár a műtétet követően Theresia külseje valóban drasztikusan megváltozott, megbánta döntését, és elmondása szerint szégyent érez azért, ahogy most kinéz és azért is, mert a műtét utáni években még nem volt elég ereje ahhoz, hogy szembenézzen ezekkel az érzésekkel és bántalmazó kapcsolatával. Ekkori tévéinterjúiban még arról beszélt, hogy a műtét miatt sokkal jobban érzi magát, jobb lett a szexuális élete és rendkívül boldog. Pedig a valóság ezzel szemben az, hogy

Theresa a műtét kapcsán is komoly traumát élt át, többek közt, majd neki magának kellett a lábszárába ültetett kis csavarral nap mint nap nyújtania a lábát, és hosszabb lábaival azóta is árnytalannak érzi magát. 

Theresia lába 14 centiméterrel lett hosszabb, de mivel a lábszára nőtt meg, a testarányai inkább egy Barbie babáéra emlékeztetnek, és a legkevésbé sem természetesek, emellett esetében nagyobb a sérülések kockázata is. A fiatal nő jelenleg több mint 142 000 követővel büszkélkedhet az Instagramon és több mint 200 000 követővel a TikTokon, így bízik benne, hogy történetével sokaknál rávilágíthat arra, milyen könnyű másokat akár az egészségüket súlyosan károsító beavatkozásokba manipulálni, és hogy a testünkkel való elégedettséget ezek a műtétek az esetek döntő többségében nem hozzák el. Ahhoz inkább önismeretre, terápiára és megfelelő emberi kapcsolatokra van szükség.

Theresia Fischer bot műtét párkapcsolati erőszak lábhosszabítás

Theresia a beavatkozás után hosszú ideig csak mankóval tudott járni, még az eseményekre is azok segítségével jelent meg (Fotó: Georg Wendt/dpa (Photo by Georg Wendt/picture alliance via Getty Images)

Nemrégiben mi is írtunk arról, hogy egyes felmérések szerint az elmúlt két évtized plasztikaőrülete után most egyre inkább ismét divatba jön a természetesebb megjelenés. A trendek hatására egyre több, korábban műtéteit büszkén vállaló sztár szabadul meg implantátumaitól egy természetesebb megjelenésű alak elérése érdekében, és az arcápolásban is egyre nagyobb a kereslet a kíméletes, nem invazív eljárások iránt. Nagyon sok dolgunk van azzal, hogy évtizedek, sőt évszázadok rossz beidegződéseit megszüntessük, hogy nemet tudjuk mondani a bántalmazó kapcsolatokra és hogy ne tekintsük emberi vagy akár női értékünk legfontosabb fokmérőjének külső megjelenésünket, de a jelek (akár az is, hogy egy Theresiához hasonló celebritás felvállalja nehéz érzéseit) biztatók.

Ha bajban vagy, ha bajt gyanítasz…

Az alábbi elérhetőségek valamelyikén kérhetsz segítséget:

  • Rendőrség: 112
  • Helyi Család- és Gyermekjóléti Központ: Ha van családsegítője, őt keresse.
  • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20, www.bantalmazas.hu (csak maga az áldozat keresheti, védett ház itt intézhető)
  • Gyermekvédő hívószám: 06-80-21-20-21 (Bejelentés gyermek vagy felnőtt veszélyeztetettségére. Azonnal továbbítják az illetékes hatóság, ill. a rendőrség felé.)
  • Áldozatsegítő Vonal (jogi, pszichológiai, szociális segítség, kárenyhítés bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak): 06-80-225-225 www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/
  • NANE (segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek): 06-80-505-101, www.nane.hu
  • Ökumenikus Segélyszervezet (információnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás): www.segelyszervezet.hu
  • Kék Vonal: bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak: 116-111, bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek: 116-000 (előhívó szám nélkül)  www.kek-vonal.hu

Kiemelt kép: Getty Images / Canva