Emlékszel még rá? – Így él most Bubbles, Michael Jackson csimpánza

Bubbles és Jacko kapcsolata közel sem volt felhőtlen.

Bár Bubbles származása nem tisztázott, a legtöbb forrás szerint 1983-ban született egy texasi kutatóintézetben, ahol állatkísérletek céljából tenyésztették. De szintén ellentmondásos információk keringenek arról, hogyan talált rá a popkirály: állítólag vagy közvetlenül az intézetből vásárolta ki a majmot, amikor Bubbles még kölyök volt, vagy egy hollywoodi állatidomáron keresztül került hozzá. De nem ez az egyetlen furcsaság Bubbles és egykori gazdája körül.  

Mivel Jacksonért egy egész világ rajongott, nem meglepő tehát, hogy különös társa maga is hírességgé vált. Bubbles rendszeresen került címlapokra, feltűnt a poplegenda videoklipjeiben, sajtóesemények, tévéműsorok vendégeként szerepelt, Oszaka polgármesterével teázott Japánban, 1987-ben pedig ő lett a Bad World Tour, Jackson első világ körüli turnéjának kabalája is. 

A csimpánz és az énekes elválaszthatatlanok voltak
– kezdetben  

Randy Taraborrelli életrajzíró szerint az énekes megszállottja volt a majomnak (az ágyát is megosztotta vele Neverland nevű híres-hírhedt birtokán), és mivel lenyűgözte a csimpánzok tanulékonysága – Bubbles-t például legendás táncmozdulatára (moonwalk) is megtanította –, egy vagyont adományozott az állatok és emberek közötti kommunikációt fejlesztő tudományos projektek számára. Ami a kritikus hangok szerint nem egészen igaz, vagy legalábbis csak részben, hiszen Jacko menedzsere, Frank Dileo hajlamos volt túlzásokba esni, cserébe némi pozitív reklámért. Mivel azonban az énekes után Dileo is elhunyt 2011-ben, ez a feltételezés is rejtély marad.

Bubbles-t azonban nem fürkészhette túl sokáig a nyilvánosság, mivel Jackson biztonsági okokra hivatkozva végül lemondott róla. Történt ugyanis, hogy a csimpánz nagyjából abban az időben érte el az ivarérettséget, amikor Jacko saját családot szeretett volna alapítani. Bubbles egyre többször viselkedett furcsán akkoriban, 

ami tulajdonképpen nem is nevezhető meglepőnek egy olyan állat esetében, akinek a társai között, illetve a vadonban lenne a helye.

Ugyancsak vészjóslónak számított, amikor Bubbles egy alkalommal az ágy alá bújt, és nem volt hajlandó kijönni onnan, míg Jackson maga csimpánznak nem kezdte tettetni magát a személyzet előtt.

Bubbles 1987-ben (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

De Bubbles jelenléte Michael és a Queen frontembere, Freddie Mercury között is feszültséget generált a There Must Be More To Life Than This felvételei során, ahol Jackson hol az egyre hevesebb Bubbles, hol Louie, a láma társaságában jelent meg a stúdióban, akadályozva ezzel a közös munkát. Mercury barátja, David Wigg például arról írt könyvében, hogy Jacko előbb kommunikált a csimpánzzal, mint zenésztársával, és többször is Bubbles véleményére hagyatkozott a felvételek minőségével kapcsolatban, amit Mercury végül megelégelt, és a kollaboráció befejezése nélkül hagyta faképnél a popkirályt (bár Mercury a dalt szólóban többször is elénekelte, a duettet azonban sosem adták ki, míg Brian May és Roger Taylor a Queen Forever című válogatáslemezen fel nem dolgozták 2014-ben).

Bubbles minél idősebb lett, annál nagyobb kihívást jelentett

Mivel láthatóan egyre harciasabbá vált, Jackson pedig képtelen volt kordában tartani a majom domináns ösztöneit, a világhírű etológus, a csimpánzok legismertebb kutatója, Jane Goodall sietett a segítségére, aki többször is kérte a popsztárt, hogy adja át neki Bubblest, hiszen túlságosan is agresszív és kiszámíthatatlan ahhoz, hogy háziállatként tartsák, pláne kisgyerekek közelében.  

Jeff Koons Bubbles című legendás szobra 2017-ben a The Broad Museum kiállításán (Fotó: Santi Visalli/Getty Images)

Miután Bubbles a 12 kilós testsúlyt is elérte, Jackson félteni kezdte újszülött kisfia, Prince Michael biztonságát, így a csimpánz végül Bob Dunn kaliforniai állatidomár farmjára került 2003-ban, ahonnan 2005-ben a floridai Center for Great Apes csimpánzotthonba helyezték át.

A majom viselkedését vizsgálva pedig felmerült a gyanú, hogy zárt ajtók mögött fizikailag bántalmazták Jackson gondozása alatt.

Jane Goodall nem volt hajlandó közölni, hogy ki tehette, de a nyilvánosság tudtára adta, hogy kérdőre vonta ezért az énekest. Bár a vádakat Jackson tagadta, és a rajongók is felháborodtak a feltételezésen, az állatkínzást a popikon egykori sógora, La Toya Yvonne Jackson énekesnő exférje, Jack Gordon is megerősítette, aki állítása szerint többször is szemtanúja volt annak, ahogyan Michael ököllel fegyelmezi, illetve hasba rúgja az egyre kezelhetetlenebb csimpánzt. 

Nem lehet tudni, hogy mi az igazság

Dunn szerint az állat számára kifejezetten stresszes volt az elválás, és ami különösen szívszorító, hogy a csimpánznak öngyilkossági kísérletei is voltak a költözés után. Hogy Michael milyen gyakran látogatta, nem lehet pontosan tudni. Mindenesetre Jackson anyagilag aktívan támogatta kedvence ellátását, aki felismerte és örömmel fogadta egykori gazdáját, miután 2009-es halála előtt még tett egy utolsó látogatást Bubbles új otthonában.

Photo by Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images

Az egzotikus állatok iránti érdeklődéséről is híres Jacksonnak állítólag annyira hiányzott Bubbles, hogy később két másik csimpánzt is vásárolt, akiket Maxnak és Actionnek nevezett el. De nemcsak ők uralták Neverlandet: Max és Action bengáli tigrisekkel, elefántokkal, zsiráfokkal, és még legalább 50 másik állatfajjal osztoztak a birtokon, kiknek holléte a popsztár halála óta nagyrészt ismeretlen.     

Ross Kemp angol színész, író és televíziós műsorvezető 2022-es dokumentumfilmjében (Searching for Michael Jackson’s Zoo) a legendás Neverland nyomába ered, hogy felderítse, mi történhetett Jackson egykori állatkertjének lakóival, és milyen körülményeket kellett elviselniük a birtok falai között, hiszen kiszivárgott felvételek alapján a gondozók aligha bánhattak megfelelően az állatokkal.

Ami Bubblest illeti, idén áprilisban ünnepelte 40. születésnapját, és továbbra is a floridai Center for Great Apesben tengeti nyugdíjas éveit, ahol kedvenc szabadidős elfoglaltsága a festészet lett. Gondozói szerint ő a domináns hím a csapatban, és kifejezetten élvezi más csimpánzok társaságát; legjobb barátai Ripley, Oopsie, Boma és Jessie. Bár örül a látogatóknak, múltjával ellentétben ma már sokkal szégyenlősebb, és ha fotózzák, illetve kamerát lát, inkább hátat fordít – ami talán nem lehet véletlen…

Kiemelt kép: Michael Jackson és Bubbles 1987-ben zöld teát szürcsölgetnek Japánban (Photo by Sankei Archive via Getty Images)