„The Show Must Go On” – elárverezik a Queen legendás énekesének kincseit

Egyéb személyes tárgyai mellett hamarosan kalapács alá kerül az az ikonikus zongora is, melyen Freddie Mercury a Queen egyik leghíresebb dalát, a Bohemian Rhapsody-t is írta. Ám, még mielőtt árverésre bocsátanák a különleges gyűjtemény egy részét, egy páratlan kiállítás keretében mutatja be azt a széles közönségnek Sotheby’s aukciós ház – sokak bánatára csupán az árverés kezdetéig. 

2023 szeptemberében a Sotheby’s árverésre bocsátja azt a híres zongorát, mely a Queen frontemberének legbecsesebb és legértékesebb tárgyai közé tartozott – adta hírül mások mellett a CNN a közelmúltban. A nem csupán anyagilag értékes, különleges hangszer Mercury 1991-es halála óta első kapcsolata, Mary Austin birtokában volt. Az énekes még 1975-ben vásárolta meg a Yamaha G2 típusú zongorát, amikor még Austinnal élt együtt, a hangszer pedig hűséges társa volt, amerre csak költözött.

Ezeket a tárgyakat, melyeket Freddie közel 30 év alatt halmozott fel, élete végéig az előkelő nyugat-londoni Kensingtonban található otthonában gyűjtögette. A Garden Lodge-ot 45 évesen bekövetkezett halálakor mindennel, így a zongorával is együtt Austinra hagyta. A nő az exkluzív, György-korabeli kúriát az összes benne rejlő kinccsel együtt féltve őrizte, és nem sokan láthatták ezeket. Az antik bútorokkal és egészen különleges festményekkel berendezett ház így maradhatott meg szinte érintetlen állapotban, ahogyan azt az énekes hagyta. A Queen néhai frontembere

rajongott a festményekért és műtárgyakért, amikből egészen különleges darabokat halmozott fel:

többek közt Picasso, Matisse, Chagalle műveit imádta és szenvedélyesen gyűjtötte.

Egy alkalmazott Salvador Dalí rajzainak gyűjteményét nézegeti a Sotheby’s aukciósház fotózásán (Fotó: Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via Getty Images)

A meghitt és egészen személyes tárgyakat is magába foglaló gyűjtemény – többek közt a hangszer – eladásról szóló döntést a 72 éves Austin a BBC-nek így kommentálta:

„Mélységében mutatják be az embert, akit közelről ismerhettem. Ez egy rendkívül intelligens és kifinomult gyűjtemény – fogalmazott Mary. – Most azonban eljött az idő, hogy meghozzam azt a nehéz döntést, hogy lezárjam életemnek ezt a nagyon különleges fejezetét – tette hozzá. Ahogy felidézte, Freddie egyszer úgy fogalmazott, szereti, ha csodálatos dolgok veszik körül körül, és a viktoriánus életet akart élni, annak gyönyörű kaotikusságával körülvéve.

A macskás díszek gyűjteménye (Fotó: Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via Getty Images))

Austin viszont elérkezett arra a pontra, hogy nem tartja helyénvalónak, ha visszatartaná a dolgokat. Arról is beszélt, hogy a dalszövegektől különösen nehéz megválnia, mert azok számára „a legszebb oldalát” mutatják be annak a férfinak, akit egész életében csodált. Ezekben egészen közelről tetten érhető a művészi folyamat, maga az alkotás” – fogalmaz. („Én nem rocksztár leszek. Én legenda leszek”  – mondta egyszer a kezdetben még félénk Freddie, akiről további 11 érdekes tényt és ritka fotókat ebben a korábbi cikkünkben találsz.)

Freddie Mercury, korona

A Feddie Mercury barátja és jelmeztervezője, Diana Moseley által készített műszőrméből, vörös bársonyból és strasszkövekből készült korona és a hozzá tartozó köpeny becsült értéke 60 000 és 80 000 angol font (Fotó: Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via Getty Images)

A Sotheby’s aukcióján Mercury személyes tárgyai közt ikonikus színpadi fellépőruhái – így a koronája és királyi köpenye, amelyet a God Save The Queen fináléjában viselt a zenekar utolsó, 1986-os turnéján (ezek becsült értéke 60-80 ezer angol font), kézzel írt dalszövegek – például a világhírű We are the Champions című nóta munkaszövege (becsült ára 200-300 ezer angol font) – és egyéb, kisebb tárgyak, mint az énekes Tiffany & Co márkájú, (400-600 angol font) ezüst bajuszfésűje is szerepelnek. De mindezek mellett kalapács alá kerül az a telefon is, amit az énekes az ágya mellett tartott.

Freddie Mercury és Mary Austin

Mary és Freddie (Fotó: Dave Hogan/Getty Images)

A tizenkilenc éves Austin a Queen gitárosával, Brian May-jel randevúzott, amikor először találkozott Mercuryval, 1970-ben. Nem sokkal később összeköltöztek, és azok után is nagyon közeli barátságban maradtak, hogy Freddie bevallotta, a férfiakhoz vonzódik. Mary Austin, ahogyan a zenész később fogalmazott, azon kevesek egyike volt, akihez bármikor, bármilyen problémájával fordulhatott. Mary Austin volt az is, aki gondját viselte Mercurynak, amikor kiderült, hogy HIV-fertőzött, és állapota hanyatlásnak indult, majd az AIDS-el kapcsolatos szövődményekben elhunyt.

Mintha csak a házában járnánk

Thomas Williams, a Sotheby’s igazgatója a Guardiannek úgy fogalmazott: „Freddie gyűjtögető volt, semmit sem dobott ki. Személyes tulajdona egy egészen rendkívüli képet rajzol meg az egész emberről: gyermekkorától haláláig”. A nem csupán eszmeileg rendkívül értékes gyűjtemény mintegy 30 ezer darabját az aukciós ház egy tárlat keretében mutatja be a nagyközönségnek, újraalkotva Mercury otthonának belső tereit. Az őszi árverésre ennek töredéke kerül majd.

Freddie Mercury tárgyai (Fotó: Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby’s)

„Szándékosan úgy terveztük meg a kiállításunk tereit, hogy érzékeltessük, milyen volt Freddie-vel élni az otthonában” – fogalmazott David MacDonald, a Sotheby’s London értékesítésért felelős vezetője, aki szerint, ha az énekes besétálna ide, rögtön felismerné ezeket.

Néhány a fellépőruhák közül (Fotó: Tim P. Whitby/Getty Images for Sotheby’s)

A kiállítás a jelek szerint hatalmas sikernek örvend, csupán a nyitó napján, augusztus 4-én több mint 2000 látogató volt rá kíváncsi. Ahogyan az a Sotheby’s közösségi felületén posztolt egyik felvételen is jól látható, az emberek tömött sorokban várják, hogy bepillantást kaphassanak a legenda intim(ebb) szférájába. Sokak bánatára, ahogyan azt a Sotheby’s kiállításokról kirakott, több bejegyzése alatt is olvasni.

Freddie Mercury zongora árverés

Egy Yamaha G2 Baby Grand zongora – mégpedig az, amelyet Freddie Mercury a Bohemian Rhapsody című szám kidolgozásához és hangszereléséhez használt. Becsült értéke 2-3 millió angol font (Fotó: Yui Mok/PA Images via Getty Images)

Míg többek azt nehezményezik, hogy Freddie Mercury – A World Of His Own”címet kapott tárlat csak szeptember 5-ig (az aukció kezdetéig) tekinthető meg, mások annak a véleményüknek adnak hangot, miszerint ezeket a tárgyakat

vétek „elherdálni”, mondván azoknak múzeumban kellene maradniuk.

A szeptemberi 5-ikik árverés középpontjában Mercury féltve őrzött, lakkozott, fekete Yamaha zongorája áll, amit 2-3 millió angol fontra (nagyjából 1-1,5 milliárd forintra) taksálnak. Az ikonikus hangszerről Mary Austin azt mondta, az maga volt Freddie egyéniségének kiterjesztése, kreativitásának hordozója. „Soha nem dohányzott a zongoránál, és poharat se tett rá, és gondja volt rá, hogy ezt senki más se tegye. A zongora mindig makulátlan volt.” Remélhetőleg, aki szeptember 5-én majd leüti a hangszert, folytatja ezt a hagyományt.

Kiemelt kép: Freddie Mercury az 1982-es Queen-turné egyik fellépésén – Fotó: Steve Jennings/WireImage