A gyerekek napi folyadékfogyasztásának elérése néha kihívást jelenthet, de kreatív megközelítéssel és pozitív hozzáállással könnyebben elérhető. Íme néhány tipp, hogyan vedd rá gyermeked az elegendő vízivásra.

Szervezetünk vízháztartásának egyensúlya segít fenntartani az optimális testfunkciókat, támogatja az agyműködést és segíti az emésztést. Az általános közérzetünk, hangulatunk és teljesítőképességünk múlik az elegendő folyadékfogyasztáson. Tudjuk, hogy egy átlagos felnőttnek napi minimum 2 liter vizet kellene meginni, fokozott izzadás esetén ez a szám természetesen nagyobb. De mennyit kell a gyerekeknek?

Optimális mennyisége gyerekeknél különböző tényezőktől függ, mint például az életkor, testtömeg, aktivitási szint, környezeti feltételek (például hőmérséklet és páratartalom), valamint egyéni testtömeg és anyagcsere. Általánosságban azonban 5‒8 éves gyermekeknek naponta legalább 5-6 pohár (1,2‒1,5 liter) folyadékot, lehetőleg vizet ajánlott fogyasztani. Ha gyermekünk önmagától nem nyúl rendszeresen a vizespohár vagy a kulacsa után, érdemes bevetni az alábbi trükköket.

Mutass példát!

Legyen mindkettőtök számára folyamatosan elérhető egy pohár vagy kulacs vízzel töltve, és minden alkalommal, amikor belekortyolsz, kérdezd meg gyermeked, hogy iszik-e veled.

Válasszon saját kulacsot, poharat

Legyen gyerekednek saját kedvenc otthoni pohara, és engedd meg, hogy magának válasszon kulacsot, amit magával vihet óvodába, iskolába.

1. SIGG Miracle Kids kulacs, 400 ml, 6490 Ft (termoszbolt.hu) 2. Ars Una Jungle BPA-mentes kulacs, 475 ml, 4750 Ft (arsuna.hu) 3. Waterdrop rozsdamentes gyerek kulacs, 400 ml, most 7790 Ft (waterdrop.hu) 4. EQUA BPA-mentes műanyag kulacs, 600 ml, 3990 Ft (okoskulacs.hu) 5. Ion8 rozsdamentes gyerekkulacs, 350 ml, 5690 Ft (notino.hu)

Tedd izgalmasabbá az ízét

Dobd fel a víz ízét gyümölcsök, egy kis 100%-os gyümölcslé hozzáadásával, gyümölcstea készítésével. Ha gyermeked már hozzászokott az édes üdítőkhöz, fokozatosan adj hozzá egyre több vizet, így lassan visszatérhettek a természetes ízekhez.

Készítsétek együtt!

Kísérletezzetek, alkossatok együtt új italokat, fedezzetek fel együtt új ízeket. Ma már annak olyan, 2 perc alatt feloldódó italkockák, amelyek valódi teából készülnek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, mesterséges ízfokozót (például a Waterdrop Ice Tea Microdrink). 

Tedd játékossá

Állíts be „vízszünet” emlékeztetőt a telefonodra, és amikor megszólal, versenyezzetek, ki ér előbb a poharához. Aki többször iszik elsőként, nap végén jutalomban részesül. Vagy igyatok minden órában annyi korty vizet, ahányat üt az óra.

Tartsatok közös vízszünetet

A pár perces összejövetel nemcsak segíthet a folyadékfogyasztásban, hanem lehetőséget is teremt a közös időtöltésre és beszélgetésre.

Mit tegyünk kiszáradás esetén?

A dehidratáltságnak, azaz a kiszáradásnak három foka van: lehet enyhe, közepes vagy súlyos – attól függően, hogy mennyi víz hiányzik éppen a szervezetünkből. A kiszáradás első tünetei a szomjúságérzés és a sötét színű vizelet lehet. A súlyos dehidratáció következményei súlyosak lehetnek. Ilyen esetben

  • szédülés,
  • hányinger vagy fejfájás,
  • sötét sárga vagy barna vizelet (halvány sárgának kellene lennie),
  • száraz ajkak, nyelv, száj vagy torok léphet/nek fel.

Figyelmeztető jel lehet, ha a gyerek:

  • rendkívül szomjas
  • letargikus, a szokásosnál kevésbé aktív
  • sápadt, beesett a szeme, lehet, hogy síráskor nem könnyezik
  • fázik – különösen a keze vagy a lába
  • szaporán lélegzik, a szíve is gyorsabban ver
  • ingerlékeny, álmos vagy zavarodott

Kisgyerekek esetében mindig orvoshoz kell fordulni, ha azt gyanítjuk, hogy ki van száradva. Babák esetében pedig mindig hívjunk orvost, ha az elmúlt 24 órában hatszor vagy annál többször volt hasmenése , illetve ha háromszor vagy annál többször hányt. 

Kiemelt kép: Getty Images