zoknifajták, idős kor, lábak egészsége

5 zoknifajta, ami megóvja a lábunk egészségét

Nemcsak meglévő betegségek, hanem megelőzés céljából is fontos a megfelelő.

Nem árulunk el nagy újdonságot azzal, hogy testünk évről évre változik. A korral járó, számtalan átalakulás közepette a lábunk, a talpaink egészségét ugyanakkor hajlamosak vagyunk a háttérbe szorítani. Pedig nem kellene: az idő múlása ezt a testrészünket sem kíméli. Szakértők szerint a lábak megfelelő ápolása 50 éves korunk felett különösen fontossá válik, amikor a „futóműveinket” már alaposan igénybe vette az idő „vasfoga”, nyomot hagyva az izmainkon, ínszalagjainkon, csontjainkon.

A fizikai aktivitás ugyanakkor kétségtelenül jót tesz, különösen idősebb korban, amikor ráadásul kulcsfontosságú. (Az öregedés azonban nem feltétlenül jár kéz a kézben a fájdalommal, ezért nem is kell beletörődni.) Már csak ezért is érdemes megfogadni a lábápolásban jártas szakemberek tanácsát is – nehogy idő előtt le kelljen mondanunk róla. Hozzáértők szerint a megerőltetést és a sérüléseket a megfelelő zokni (és persze cipő) kiválasztásával is elkerülhetjük. Sorra vesszük, milyen fajta zoknitípusokból érdemes betáraznunk egy bizonyos kor fölött.

Párnázott (sport)zokni

Ha intenzívebb fizikai aktivitást végzel, nem árt, ha a lábaidat is megpróbálod védeni a nagyobb terheléssel járó, esetleges húzódások, sérülések ellen. Ezért is nagyon fontos a megfelelő zokni kiválasztása, amellett, hogy például olyan, rugalmasságvesztést lassító mozgásformákat ikatsz az életedbe, mint például a jóga. Tony Hu kanadai pedikűrös szerint ahogy öregszünk, érdemes párnázott sportzoknikkal felszerelkeznünk az ilyen esetekre. „Az ilyen, speciális zoknik megfelelő ütéscsillapítást és támogatást biztosítanak a kopásnak indult ízületeknek,

minimalizálva azok terhelését, így a lehetséges sérüléseket is.

Az olyan termékek, melyek mindemellett nedvességelvezető tulajdonsággal is rendelkeznek, a gombás fertőzések megelőzésében is nagyon hatékonyak” – teszi hozzá a Family Wellness Foot Care lábápolás szakértője.

zokni, sportolás, sportzokni

Sportoláshoz is elengedhetetlen a megfelelő darab (Fotó: Getty Images)

Lábboltozatot védő zokni

„Ezek a zoknik segítenek egyenesben tartani a lábfej boltozatát, így csökkenthetik a fájdalmat és javíthatják az egyensúlyt” – magyarázza Tony Hu, aki különösen azok figyelmébe ajánlja ezt a típust, akiknek lúdtalpa van, vagy talpi bőnye gyulladástól (plantáris fasciitisz) szenvednek – ami komoly sarokfájdalmat okozhat. A szakember szerint az is baj, hogy

sokak áldozzák fel a lábuk kényelmét és egészségét a divat oltárán.

Aki azért nem vesz zoknit, mert zavarja, hogy kilátszik a cipőjéből, próbáljon meg inkább olyan titokzoknit találni, ami elégséges védelmet biztosít a talpának– ahelyett, hogy inkább mezítláb bújik a lábbelijébe” – teszi hozzá.

Speciális zokni cukorbetegek számára

A cukorbetegeknek különösen ajánlott olyan, speciális zoknikat viselniük, amelyek csökkenthetik a lábakban és a lábfejekben – a betegség követeztében esetlegesen – fellépő szövődmények kockázatát. „A varrásmentes orr-rész és a laza szegély nem szorítja a lábat, nem vág és az egészséges véráramlást támogatja: megakadályozva a fekélyek vagy fertőzések kialakulását” – magyarázza Hu. A lapos varrás elejét veheti a súrlódásnak is, amely kisebb sérüléseket vagy hólyagokat okozhat, a jó minőségű alapanyag mellett pedig a lábak szabadon lélegezhetnek. 

Dr. Chirag Patel, a Kentucky állambeli Lexingtonban működő New Horizons Foot and Ankle Associates szakembere szerint a választott szín is sokat számít. A doktor különösen a fehér zokni viselését ajánlja, ami, mint fogalmaz, nagyon jól jöhet azokban az esetekben, amikor a beteg a lecsökkent érzékelés miatt nem vesz észre egy problémát: például azt, hogy egy kavics került a cipőjébe. 

„A cukorbetegek hajlamosak elveszíteni az érzékelést a lábuk alsó részén, ami a fekélyek és a sebek nagyobb kockázatával jár

– magyarázza Patel. Míg ez egy nem cukorbeteg ember esetében nem jelentene különösebb gondot, mert ahogy megérzi, eltávolítja onnan a kavicsot, a cukorbeteg viszont, aki elvesztette az érzékelését, továbbra is viselné a cipőt. A lábfej bőre így mélyebben is megsérülhet, ami rosszabb esetben fekélyhez vezethet” – teszi hozzá a szakember, aki szerint egyvilágos, fehér zokniban ezt könnyebben észre lehet venni.

Kompressziós zokni

A nevéből kiindulva kompressziót, nyomást fejt ki, általában a végtagon. Ezek a típusú zoknik, harisnyák – vagy combfixek – elsősorban akkor javasoltak, ha valakinek vénás problémái, visszerei vannak, dagad a lába, netán volt már trombózisa. Ilyen esetekben jön jól a szorítóerő, amikor az erek állapota nem megfelelő. Különösen igaz ez a vénákra, vagyis visszerekre, melyekben úgynevezett billentyűk akadályozzák meg a vér visszafelé áramlását. Ám ha a vénák fala nem egészséges, kitágul, megrenyhül, vagy rögösödés van kialakulóban, pang a vér a billentyűknél, az számos probléma forrása lehet: az egyszerű vizesedéstől kezdve a tüdőembóliáig. A kompressziós termék nyomásának hatására a végtagban a felületi vénák összenyomódnak, így a vér a mélyvénák felé áramlik, és javul azok keringése. Így a vér a megfelelő irányban és a megfelelő sebességgel tud áramolni.

kompressziós zokni, lábak egészsége, visszerek

A megelőzésben is segíthet (Fotó: Getty Images)

Ugyanakkor meglévő betegségektől függetlenül is ajánlatos lehet mindenkinek, aki sokat van talpon: állómunkát végez vagy gyakran utazik. Patel megelőzés céljából is javasolja minden idősebb felnőtt számára, az ér- és nyirokrendszeri problémák kialakulása ellen.

Thermo zokni

Az idősebb emberek gyakran érzik hidegebbnek a végtagjaikat. „A hidegebb időben egy pár vastag termozokni kellemes melegben tartja a lábainkat és csökkentheti a hideggel kapcsolatos problémáinkat” – mondja Hu. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ha rendszeresen, esetleg melegben is tapasztaljuk, érdemes orvoshoz fordulni vele, mert akár komolyabb betegséget, például Raynaud-szindrómát is jelezhet.

Ez egy olyan tünetegyüttes, mely esetében a végtagokban (leginkább az ujjak végein, de változatos kiterjedésben) keringészavar áll be. Ennek következtében az ujjak vége belilul, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr feszül és fáj. A keringészavar, vagy a szindrómához társuló, azt kiváltó betegségek miatt az ujjvégek kisebesedhetnek, elhalások jöhetnek létre és akár üszkösödés alakulhat ki rajtuk.

Kiemelt kép: Getty Images