gödröcske

Fontos dolgot árul el egészségedről ez a két apró gödröcske deréktájon

Csak a különleges adottságú embereknél figyelhetők meg ezek a deréktáji mélyedések.

Az emberi test csodái nem csupán az orvostudomány kapcsán nyűgözhetnek le minket, nap mint nap szembesülhetünk velük, ha alapos önvizsgálatot tartunk, és felismerjük egyedi, velünk született tulajdonságainkat. Nemrég olyan testi jellegzetességekről írtunk, melyekkel csak nagyon kevesen rendelkeznek, de ha még tisztában is vagyunk ezekkel az adottságokkal, sem biztos, hogy tudjuk, pontosan hogyan működnek, mit jelentenek. Ilyenek például a rejtélyes bemélyedések is a medencecsont felett, a derék és a csípő között, melyek Vénusz és Apolló római istenekről kapták a nevüket, és sokat elárulnak szervezetünk általános egészségi állapotáról. 

A genetika műve a két gödröcske

Nem véletlenül a szerelem, a termékenység és a költészet isteneiről kapták a nevüket ezek az apró vonások, ugyanis sokan kifejezetten esztétikusnak, vonzónak találják a pontos nevén Vénusz- és Apolló-gödröket. Vannak, akik még testékszerekkel, tetoválással is kiemelik, ám csak kevesek pillanthatják meg magukon a tükörben. Ha rendelkezel velük, te is biztosan elgondolkodtál már rajta, vajon milyen célt szolgálnak és miért lehet az, hogy nem mindenkinél fordulnak elő?

gödröcske

A nők mellett a férfiak is rendelkezhetnek medencecsonti mélyedésekkel. Esetükben Apolló gödröknek nevezzük ezeket a jellegzetességeket.

A válasz a genetikában gyökerezik, egyszerűen ezzel a tulajdonsággal születünk, tehát nem befolyásolja sem edzés, sem speciális diéta

– bár súlyzós gyakorlatokkal erősíthetőek, vagyis látványosabbak lehetnek a bemélyedések. Az orvoslásban a keresztcsont két, szimmetrikus bemélyedésének leírására használják elnevezésüket, az apró gödröket pedig a gerinc csípőnél húzódó szakasza és a bőr közötti rövid ínszalag hozza létre. Érdekesség, hogy csak azoknál az embereknél láthatóak, akiknek erre genetikai hajlamuk van, vagy akik esetében az ínszalagok megfelelő hosszúságúak. De nem csupán esztétikai jelentőséggel bírnak, hanem egészségünk indikátorai is lehetnek. 

A keringéssel van összefüggésben

Ki gondolta volna, hogy a jó keringés jele a stabil vérnyomás, a kellő oxigénellátottság vagy a gyors regeneráció mellett az is lehet, ha nőként Vénusz, férfiként pedig Apolló gödrök találhatók a derekunkon? Merthogy valójában ezt jelentik, a kitűnő keringésre utalnak, vagyis pozitív egészségi állapotunkról árulkodnak ezek a titokzatos jegyek.

Sőt, a közvélekedés szerint, aki rendelkezik velük, könnyebben képes átélni az orgazmust is, hála a medencetájéki erek bő vérellátottságának. A gödröcskéket, mint említettük, egyébként nem befolyásolja semmilyen külső hatás, ha egyébként nem rendelkezünk velük. Akik viszont hajlamosak rá, azok súlyvesztéssel még inkább előcsalogathatják, hogy ezzel is közszemlére tegyék kiváló egészségi állapotukat. 

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu