Mi emberek szeretjük magunkat különlegesnek érezni, és tulajdonképpen mind azok is vagyunk. Hiszen külső és belső tulajdonságaink egyedi kombinációt alkotva jellemeznek bennünket. Van azonban hét olyan testi jellegzetesség, ami ezerből 1-2 embernél jelenik csak meg.

Az emberiség ma már több mint 8 milliárd fős tömegében csupa különleges ember: hiába vagyunk sokan, (majdnem) minden egyes embernek teljesen egyedi arca van, és a testi jegyeink is hihetetlenül változatosak. Vannak viszont a különlegesek közt is különlegesek: emberek, akik olyan testi jellegzetességgel születtek, amik csak egészen keveseket jellemeznek közülünk. A számszerűen legritkább, mégsem teljesen egyedi testi jellegzetességek következnek.

Extra borda

A legtöbb embernek 12 pár bordacsontja, azaz összesen 24 bordája van, minden 1000 emberből egynek ugyanakkor 25! Az úgynevezett nyaki borda egy olyan számfeletti borda, mely a legfelső nyaki csigolyához kapcsolódik. A nyaki borda kialakulhat a jobb, bal vagy esetleg mindkét oldalon, és még az anyaméhben alakul ki. Van, amikor semmilyen panaszt nem okoz, ezért tulajdonosa akár nem is tud róla, máskor viszont a porckorongsérvhez hasonlóan kellemetlen tüneteteket, fájdalmat, zsibbadást idézhet elő. Ha a nyaki borda elhelyezkedése miatt erős nyomást gyakorol az erekre vagy idegekre (ez utóbbi az úgynevezett mellkasi kivezető szindróma), akkor komoly fájdalmat okozhat, amit orvosi beavatkozással lehet enyhíteni. 

A különböző színű szemek

A heterokrómia egy különleges és nagyon látványos szemmutáció: az érintett személynek különböző színű a két szeme. Ennek az állapotnak három típusa ismert, a heterokrómia lehet teljes, centrális és részleges. A teljes heterokrómiával élő személynek két tejesen különböző színű szeme van. Az ugyanabban az íriszben megjelenő két eltérő színt központi heterokrómiának nevezik, a részleges heterokrómia pedig azt jelenti, hogy az írisznek csak egy része más színű, mint a többi. A heterokrómia leggyakrabban genetikai eredetű, de kialakulhat különböző  szindrómák vagy akár valamilyen szemsérülés következtében is.

A heterokrómia – akár szerzett, akár genetikai eredetű –  rendkívül ritka.

A mintegy 340 milliós lakosó Egyesült Államokban kevesebb mint 200 000 embernek van ilyen szeme.

A jelenség állatoknál is előfordul. (Fotó: Getty Images)

Vörös haj

A természetes vörös haj sokkal ritkább, mint gondolnánk. Világszerte a lakosság mindössze 2 százalékánál fordul elő, bár Észak- és Nyugat-Európában, illetve a vörös hajú felmenőkkel rendelkezőknél valamivel gyakoribb (2-6 százalék). A vörös haj recesszív módon öröklődik, azaz ahhoz, hogy ilyen hajszínű gyermekünk szülessen, mindkét szülőnek rendelkeznie kell a génnel. Ez nem azt jelenti, hogy mindketten vörös hajúak kell, hogy legyenek, csak azt, hogy mindketten hordozzák a szín kialakulásáért felelős gént. Annak pedig, hogy jártunkban-keltünkben mintha több vörös hajú embert látnánk, mint ami a fenti kétszázalékos arány alapján várható lenne az az oka, hogy sokan festik vörösre a hajukat és a vörös hajú embereket szívesen szerepeltetik például reklámokban is, karakteres megjelenésük miatt. 

Szürke szemek

A legtöbb vörös hajú embernek zöld, barna vagy mogyoróbarna szeme van. A vörös haj és a kék szem kombinációja már ritkább, mert mindkét tulajdonsághoz mindkét szülőnek rendelkeznie kell a génnel. A kék szem pedig már önmagában is elég ritka: becslések szerint a világ népességének mindössze 8-17 százaléka rendelkezik ilyen színű szemmel, zölddel pedig csak 2 százalék.

Még ritkább szemszín azonban a szürke:

az emberi népesség kevesebb mint egy százalékának van valóban szürke szeme.

Szürke szemhez az írisz elülső rétegében lévő melanin igen alacsony szintje vezet, és bár elég kicsi az esélye annak, hogy valaki szürke szemmel szülessen, a legnagyobb esély erre Kelet- és Észak-Európában van, ahol a szintén ritka, zöld színű szemek is elterjedtebbek. 

A fül melletti kis lyuk

Preauricular sinus (Fotó: Wikimedia Commons)

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a csecsemők 0,1-0,9, Ázsiában és Afrikában akár 4-10 százaléka születik egy úgynevezett fül előtti gödörrel, a preauricular sinusszal, ami egy egészen ritka testi jellegzetesség. Ez a pici luk, mely a fülkagyló bejárata felett jelenik meg és egy a bőr alatt futó melléküregben folytatódik közvetlenül a hallójárat felett. Amolyan vakjárat, egyes esetekben viszont akár több centiméter mély is lehet. Ezek a lukak a terhesség hatodik hetében alakulnak ki, és a legtöbb esetben csak az egyik fülön tapasztalhatók.

A rendellenesség szerencsére nem jár együtt halláskárosodással, és csak ritkán társul más kellemetlen tünetekkel, ugyanakkor ezek az úgynevezett preaurikuláris gödrök hajlamosabbá tehetik tulajdonosaikat a különböző fertőzésekre. Ilyen esetekben a gödröt el lehet távolítani a visszatérő problémák megelőzése érdekében.

Kettős szempillasor

A mágneses, vagy egyéb módon rögzíthető műszempillákkal ma már mindannyiunknak dús szempillái lehetnek, a distichiasisos embereknek azonban semmi szükségük nincs ilyesmire. Ez a ritka testi jellegzetesség olyan állapot, amelyben

egy extra szempillasor emelkedik ki az úgynevezett Meibom-mirigyek csatornáiból.

Érdekesség, hogy Elizabeth Taylor is ennek a mutációnak köszönhette irigylésre méltó dús szempilláit. Mielőtt azonban túlságosan irigykednél azokra, akiknek ilyen szempillájuk van, tudnod kell, hogy ennek a jellegzetességnek van néhány hátránya is. Ezekben az esetekben ugyanis szőrszál nő ott, ahol egyébként zsírmirigynek kellene lennie, ez pedig könnyezést, szemirritációt okozhat, és bizonyos esetekben negatívan befolyásolhatja az érintett látását is.

Elizabeth Taylor 1959-ben. ( Fotó: George Rinhart/Corbis via Getty Images)

Kiemelkedő köldök

Neked milyen a köldököd? Kicsi, de mély kádra hasonlító mélyedés? Esetleg sekély, csomóban végződő kis üreg? Vagy olyan, ami nemhogy besüllyedne, de ki is emelkedik a hasadból? Ha az utóbbi, akkor egy egészen ritka testi jellegzetességgel élsz. Köldököd formáját nemcsak az befolyásolja, hogy születésedkor hogyan vágták el a zsinórt, de például az is, hogy milyen vastag zsírréteg helyezkedik el a köldököd alatt. Az alacsony derekú farmerek és crop topok népszerűsége miatt az elmúlt néhány évben óriási mértékben megnőtt a köldökplasztikai műtétekre jelentkezők száma, pedig orvosi indoka nincs ennek, ráadásul egyes kultúrákban kifejezetten szexepilnek számít az ilyen formájú köldök. 

Kiemelt kép: Getty Images