hétvégi testmozgás

Kiderült, hogy mikor érdemes edzeni ahhoz, hogy óvjuk a szívünket

Jó hír, hogy nem kell minden nap szenvedni.

Akár egyetlen, hosszabb hétvégi mozgás is ugyanolyan hatékony lehet, legalábbis szívünk egészségének megőrzése szempontjából. Ahogyan az egy tanulmányból kiderül, már heti egy-két alkalommal végzett testmozgás is csökkentheti a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát – számolt be róla az IFLScience.

A kutatáshoz, amely a brit Biobank adatait elemezte, mintegy 90 000 egészséges, középkorú ember aktivitási szintjét követtek nyomon, egy héten keresztül – különös tekintettel a mérsékelt és az erőteljes aktivitásra. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a felmérést követő, hat év alatt azoknál, akik rendszeresen mérsékelt és erőteljes aktivitást végeztek, 

kevesebb volt a stroke, a szívroham, a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció (szabálytalan szívritmus) előfordulása

a mozgásszegény emberekhez képest.

Alig van különbség

A vizsgálat igazán újszerű eredménye pedig az volt, hogy nem találtak különbséget azok között, akik a mozgás több mint felét hétvégén, vagy a hét folyamán, elosztva végeztek. Tehát, az nem számított, hogy mikor mozogtak, úgy találták, hogy a mérsékelten megerőltető fizikai aktivitást  összefüggésbe lehet hozni a szív egészségének javulásával. Ez pedig kifejezetten jó hír lehet azoknak, akiknek a testmozgással kapcsolatos, egyik legnagyobb problémája az, hogy egyszerűen nem találnak rá időt hétközben. Szakemberek abban is egyetértenek, a testmozgás esetében nem számít, hogy mikor végezzük.

A legfontosabb az lenne, hogy egyáltalán elkezdődjön.

A tanulmányban a szerzők „hétvégi harcosoknak” nevezték el azokat az embereket, akik, az ajánlott, heti minimum 150 percnyi, mérsékelt-erőteljes aktivitásuk javát 1-2 nap alatt végezték. 

A WHO állásfoglalása szerint egy átlagos felnőtt embernek (18-64 év között) hetente legalább 150-300 perc mérsékelt, vagy 75-150 perc mérsékelt, vagy magasabb intenzitású testmozgásra van szüksége ahhoz, hogy hosszútávon megőrizhesse az egészségét.  A célnak akár az andalgósnál tempósabb gyaloglás is megfelelhet, amely szintén számos, komoly betegség kialakulásának kockázatát csökkentheti.  A rendszeres séta egészségre gyakorolt, pozitív hatásairól ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

Kiemelt kép: Getty Images