Cápa hátuszonya emelkedik ki a vízből

Félelmetes videón a fürdőzőkre támadó agresszív cápa

Sokkoló látni, ahogy sikoltozva rohannak ki a vízből a strandolók...

Egy népszerű strandolóhelyen, Perdido Key-nél vasárnap délután negyed háromkor filmeztek le egy olyan nagy sebességgel mozgó cápát, hogy az állat szinte külön hullámokat is vert a parton. Fekete hátúszója mindvégig jól látható volt a víz felszínén.

A WEAR szerint a július 4-i hosszú hétvége során több helyen is cápatámadást jelentettek az amerikaiak: nagy fehér cápákat észleltek a massachusettsi Cape Cod-öböl közelében, és Chatham, Orleans és Nantucket partjaitól is érkeztek bejelentések. Ezek közül Cape Cod a cápák körében manapság a legnépszerűbb, ugyanis ezen a területen rohamosan növekszik a fókapopuláció – mindez pedig friss és bőséges lakomával kecsegteti a ragadozókat.

„A legtöbb figyelem Cape Codra irányul, de ezek a cápák valójában bárhol felbukkanhatnak. Az egész part mentén közlekednek”

mondta John Chisholm óceánkutató a The Boston Heraldnak.

A most megjelent, drámai felvételeken az látható, ahogyan a floridai strandolók épp a parton pihennek, amikor hirtelen egy cápát pillantanak meg alig néhány méterre a nyílt vízben csapkodni. A fürdőzők azonnal a partra úsznak, a hatalmas cápa viszont mindeközben kitartóan és igen agresszívan csapkod a sekély tengerben. A videó tanúsága szerint valaki épp egy felfújható gumimatracon úszott a víz felszínén, miközben a partról többen kiabáltak neki és figyelmeztették a cápa közeledéséről.

Volt, aki a videó alatti hozzászólásában azt írta, hogy a felvételen látható cápa minden bizonnyal egy pörölycápa lehetett, ami épp rájákat kergetett a vízben – azaz az emberekre veszélytelen volt a helyzet. Bárhogy is legyen, a lényeg, hogy szerencsére senki sem sérült meg.

Mit tegyünk, ha cápával találkozunk?

Amennyiben nyaralásunk során cápával találkoznánk, érdemes megfogadnunk a korábbi cikkünkben összegyűjtött szakértői tanácsokat:

 • Ha lehet, kerüld a heves mozdulatokat, a pancsolást és csobbanást, ami – ahogyan feljebb is említettük – felkeltheti a hangokra érzékeny cápák figyelmét.
 • A legtöbb cápafaj éjszaka, hajnalban és alkonyatkor vadászik, így ebben az időintervallumban nem ajánlatos úszni. 
 • A háziállatokat ne engedd a vízbe, szabálytalan mozgásuk ugyanis felkeltheti a cápák figyelmét. 
 • Ne ússz be a nyílt vízre, maradj partközelben, kerüld a zavaros vizeket, és soha ne ússz egyedül! A cápák kevesebb eséllyel merészkednek közel, ha többen vagytok.
 • A testnedveket kilométerekről képesek kiszimatolni (például a vért és a vizeletet), így értelemszerűen vérző sebbel kerülni kell a vízbemenetelt, és ha kisebb-nagyobb „dolgunk” akad, irány a mosdó!
 • Kerüljük a fényes tárgyak, ékszerek viselését, melyek a halpikkelyek csillogásához hasonlítanak.
 • Figyelj a természet jelzéseire: az elhullott állattetemek, köröző madarak, a vízcsobbanás, illetve a fókák és delfinek jelenléte is jelezheti, ha cápa van a közelben.
 • Csak a kijelölt strandokon érdemes vízbe menni, és kerüljük a folyótorkolatokat, öblöket, valamint a halászhajók, horgászok és kikötők területét.
 • Ha cápát látsz, tartsd vele a szemkontaktust, lassan ússz a part felé, és amennyire lehet, őrizd meg a hidegvéredet – ha menekülőre fogod, könnyűszerrel zsákmánynak nézhet.
 • Az orr, a szem és a kopoltyúk ütögetésére kifejezetten érzékenyek, így ha megtörtént a baj, ezeket a területeket érdemes célba venni a túlélésért.
 • Tartsd tiszteletben a tengerek élővilágát, és még ha partról is látod, ne piszkáld, ne etesd a cápát – illetve ha cápát látsz, vagy cápaetetéssel kapcsolatos jelenségeket észlelsz, azonnal jelentsd a helyi hatóságoknak!

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images