Cápa köhögte fel Jimmy karját – Gyilkossági akta nyílt az eset után

Július 14-e a cápatudatosság világnapja. A furcsa megnevezés azonban nem arra utal, hogy ezen a napon a megszokottnál is jobban kellene félnünk a cápatámadásoktól, hanem a veszélyeztetett cápafajok védelmére hivatott felhívni figyelmünket. A világnapra készülve Ausztrália egyik leghírhedtebb bűnügyi történetéről számolunk be, melynek főszerepében egy tigriscápa áll.

A Sydney Morning Herald egyik újságírója 1935. április 25-én arról számolt be, hogy a sydney-i Coogee Akvárium egyik bentlakó cápája „bőséges, barna, büdös habot” öklendezett fel, amelyben a következő maradványok voltak fellelhetők: „egy madár, egy patkány, egy rakás trágya és egy emberi kar, amelyre egy kötéldarabot kötöttek”. A Sydney Truth című lap úgy fogalmazott: „megdöbbentő tragédia – olyan tragédia, amilyenről Edgar Allan Poe a legvadabb regényeiben sem írhatna”.
Hatalmas felbolydulás következett ennek folytán, a nyomozók azonnal munkába lendültek, és megpróbálták kideríteni, pontosan kihez tartozhat(ott) a szóban forgó végtag – és mégis hogyan került az állat gyomrába. A halottkém és egy cápaszakértő megállapította, hogy a kart nem leharapták (nem voltak rajta fognyomok), hanem a végtagot a vállnál tiszta vágással, egy pengével távolították el. A rendőrség gyilkossági nyomozást indított, a Sydney’s Truth pedig leközölte a kar bicepszén látható tetoválás leírását és fotóját – abban a reményben, hogy egy olvasójuk némi információval szolgál majd a kar hovatartozását illetően.

A bokszoló bal karja

A végtag (egykori) tulajdonosának kilétére ezután viszonylag hamar fény derült: a két bokszolót ábrázoló, jellegzetes tetoválásnak és az ujjlenyomatoknak köszönhetően az áldozat testvére azonosította a testrészt: James „Jimmy” Smith bal karjáról volt szó. Jimmy egy 45 éves, angliai születésű amatőr bokszoló és kisstílű bűnöző volt – aki ekkorra már hetek óta nem adott életjelet magáról.

Coogee Beach, Sydney, 1936. A tigriscápát ezen a strandon fogták el. Fotó: Royal Australian Historical Society/Public Domain

A férfi Sydney belvárosában egy biliárdszalonban dolgozott, és „kétes fickó” hírében állt: a helyiek szerint aktívan részt vett a város alvilágának működtetésében – szoros kapcsolatot ápolt egy bizonyos Reginald Holmes nevű hajóépítő-üzletemberrel, aki extra jövedelemre egy csempészhálózat irányításából tett szert. A néhai Jimmy Holmes alkalmazottjaként a vállalkozásához tartozó motorcsónakokkal kokaint, cigarettát és más csempészárut mozgatott a város kikötőjében, néha pedig biztosítási csalásokban is részt vett, amelyek során szándékosan elsüllyesztett vagy felgyújtott hajókat a biztosítási pénz megszerzésének céljából. Jimmy és főnöke jól jövedelmező üzleti kapcsolatán azonban állítólag csorba esett, amikor egyik illegális akciójuk balul sült el.
Jimmy-t utoljára 1935. április 7-én látták élve a cronullai Cecil Hotelben, ahol egy Patrick Brady nevű férfival mulatott (később kiderült, hogy Brady első világháborús veterán, valamint Jimmy „munkatársa” volt a bűnügyi hálózatban). Italozás után a páros Brady Tallombi Streeten bérelt ingatlanába ment, egy taxisofőr azonban azt mesélte a rendőrségnek, hogy innen ő már csak Bradyt egyedül szállította abba az utcába, ahol főnökük, Holmes lakott. A sofőr visszaemlékezései szerint Brady láthatóan ideges volt, és valamit rejtegetett a kabátja alatt…

Búcsúztatás maffiamódra

Május 16-án (tehát három héttel azután, hogy a tigriscápa kihányta Jimmy karját) Bradyt gyilkosság gyanújával letartóztatta a rendőrség, ő pedig rögtön Holmesra próbálta terelni a gyanút. A rendőrség kihallgatta Holmest is, de a férfi tagadta, hogy valaha is ismerte volna Bradyt vagy Jimmyt.
Ennek ellenére azonban mindössze négy nappal később, május 20-án Holmes öngyilkosságot kísérelt meg: az egyik motorcsónakjával kihajózott a sydney-i Lavender-Baybe, fejbe lőtte magát, és a vízbe esett – az akciót azonban túlélte, mivel csodával határos módon a golyó csupán a halántékát érve sebesítette meg. Vízbe zuhant, majd visszamászott a csónakba, de a járókelők addigra már kihívták a rendőröket – akik elől viszont menekülni kezdett. Többórás üldözés után végül feladta a küzdelmet, és hagyta, hogy kórházba vigyék.

Hová tűnhettek a bizonyítékok?

Brady főbérlője kihallgatása során arról számolt be a rendőrségnek, hogy Brady nem sokkal Jimmy eltűnése után (és a bérleti szerződés lejárta előtt) kiürítette bérelt öbölparti házikóját, kicserélte a matracot és egy ládát is, a falakat és a nyaralóhoz tartozó evezős csónakot pedig letakarította.

Miután felépült sérüléseiből, Holmes előadta történetét a rendőrségnek, melyben azt állította, hogy Smith-t Brady ölte meg, holttestét feldarabolta, és legtöbb testrészét egy ládába tette, amelyet a Gunnamatta-öbölbe dobott – amit a helyi bűnözők az 1930-as években „sydney-i búcsúztatásként” emlegettek (ez a verzió megmagyarázná, hogy Brady lakásából miért hiányzott a láda). Holmes szerint Brady Jimmy egyik karját azonban megtartotta, és elvitte Holmes házához, ahol megzsarolta a főnökét: mondván ő is úgy végzi majd, mint Smith, ha nem fizet Bradynek egy bizonyos összeget. Ezután Brady súlyt kötött a levágott karra, vízbe dobta, ott pedig egy cápa lenyelte azt – miközben Holmesnak idegösszeroppanása lett a történtek miatt, és elindult, hogy véget vessen életének.
Holmes ígéretet tett a rendőrségnek, hogy történetét eskü alatt is felidézi majd a bíróságon, de a tárgyalás reggelén holtan találták az autójában – három golyónyom volt a mellkasán. A kulcsfontosságú vallomás nélkül a bírósági ügy elakadt, Brady pedig szabadon távozhatott.

Miller’s Point a Sydney Harbour Bridge közelében. Reginald William Lloyd Holmest ezen a környéken lőtték le. Fotó: Royal Australian Historical Society/Public Domain

Ügyvédje azzal érvelt, hogy az összes bizonyíték csupán közvetett bizonyítéknak tekinthető, és hogy egy kar nem test, holttest nélkül pedig nincs gyilkosság. A védelem szerint tehát egy félkarú Jimmy Smith még mindig élhet valahol…
Brady a tárgyalásról szabadon távozhatott, de amint kisétált a bíróságról, hamisítás vádjával letartóztatták. Egészen 1965-ben bekövetkezett haláláig ártatlannak vallotta magát a gyilkosság ügyében, Jimmy Smith meggyilkolásával pedig a mai napig senkit sem vádoltak meg.

De mégis hogyan került a kar az akváriumba?

Az eset idején, a nagy gazdasági világválság éveiben nyilvánvalóan nem csak a néhai Jimmy küzdött pénzügyi gondokkal, hanem Bert Hobson, a Coogee Akvárium tulajdonosa is. A férfi állítólag kétségbeesetten próbált látogatókat csalogatni akváriumához, ezért kevéssé legális módszerrel élve, a fia társaságában egy nap egy vadon élő tigriscápát fogott ki az óceánból, amit aztán az akváriumába szállított – hogy a különleges állat segítségével visszahódítsa látogatóit. Ez a szegény, ártatlan és nagyon éhes cápa lehetett az, aki lenyelte Jimmy karját.

Mások szerint nem az akvárium tulajdonosa, hanem az ő testvére fogta ki a cápát – de nem pont azt, amelyik lenyelte a tetovált végtagot, hanem egy olyan cápát, amelyik lenyelte az emberi kart a gyomrában hordozó másik, kisebb cápát… 

Van, aki viszont arra gyanakszik, hogy Smith rendőrségi informátor volt és egy bankrabló, bizonyos Eddie Weyman ölte meg, miután Smith olyan információkat szolgáltatott a hatóságoknak, amelyek Weyman letartóztatásához vezettek.
Nos, bárhogy is történt, egy valami biztos: a nyomozás során a rendőrségnek szükségszerű volt a cápa életét kioltani, és felnyitni az állatot – Smith további maradványai után kutatva. Mindhiába. A holttest soha nem került elő, ugyanakkor Jimmyt sem látták élve többé, ahogyan Holmes is végleg nyugovóra tért – Brady életéről pedig ma sem tudunk igazán sokat.

Kiemelt kép: Travel Sync / EyeEm/Getty Images