Csimpánz a tanzániai Mahale Mountains Nemzeti Parkban

Ez a csimpánz most látja életében először a szabad eget – videó

Szerencsére sikerült megörökíteni a szívszorító pillanatot.

Vanilla, a 28 éves csimpánz még soha életében nem volt ketrecen vagy zárt területen kívül. Ő az egyik, szomorú sorsú, mégis szerencsés túlélő, akit a New York-i székhelyű, Laboratory for Experimental Medicine & Surgery in Primates (LEMSIP) nevű, állatkísérletekkel foglalkozó laboratóriumból sikerült megmenteni.

Vanilla és nővére, Shake is a floridai Fort Pierce-ben található, Save the Chimps nevű szervezetnél, egy több mint egy hektár területű szigeten kapott új otthont – adta hírül a BBC. Az alábbi, sokak szemébe könnyet csaló felvételen az a pillanat látható, amikor Vanilla életében először, 28 éves korában megpillantja a szabad eget, és ahogyan a számára még szokatlan természetben barangol családjával.

Vanilla reakciója szinte emberi: előbb vonakodik, hogy ki merjen-e ugrani az ismeretlenbe, majd, miután Dwight, az alfahím meggyőzi róla, hogy próbát tegyen, társa ölébe ugrik a kifutó ablakából. A két csimpánz sokáig öleli egymást, majd Vanilla örömében meghatottan bámulja a szabad eget, mintha nem is hinne szemeinek.

Korábban mi is írtunk róla, hogy

évente több mint 115 millió állatot vetnek alá laboratóriumi kísérleteknek.

Mivel a legtöbb országban nem kell információt szolgáltatni az állatkísérletekről, ez a szám jóval magasabb is lehet. Az Európai Unióban hozzávetőleg 23,5 millió állat esik a laboratóriumi kísérletek áldozatává, az állatkísérletekben az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország áll az élen.

Az állatkísérletekről hosszú évtizedek óta vitáznak a világ döntéshozói. Legutóbb két éve írtunk bővebben erről a kérdésről, amikor az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) új állatkísérleteket javasolt a fogyasztók által évek óta biztonságosan használt, kozmetikai összetevőkön.

Az állatokat nélkülöző tudományos alternatíváknak köszönhetően – amelyeket évtizedek óta fejlesztenek és használnak – a biztonság érdekében már nincs szükség állatkísérletekre, mégis, a mai napig nem sikerült globálisan betiltani ezeket.

csimpánzok birkóznak a természetben

A nyolcéves Gimli és hároméves testvére, Gizmo játszik egymással a Gombe Nemzeti Parkban; Tanzánia, 2012 júniusa. (Fotó: Anup Shah/Getty Images)

Kiemelt kép: Csimpánz a tanzániai Mahale Mountains Nemzeti Parkban – Fotó: Anup Shah/Getty Images