Többek között azért, mert nem minden állat olyan szerencsés, mint a mi szeretett kis kedvenceink.

90 évvel ezelőtt, egy firenzei környezetvédelmi konferencián merült fel először az állatok világnapjának gondolata. Október 4-én azóta nemcsak Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halálára emlékezünk, hanem ünnepeljük az állatokat is, amelyek boldogabbá teszik az életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják a mindennapjainkat. Az állatok világnapjának továbbá az is célja, hogy felhívja a figyelmet az együttélés szabályaira, a felelős állattartásra és a vadon élő állatok védelmére. És hogy erre miért van szükség?

Mert…

…csak az Egyesült Államokban évi 6,5 millió állat kerül menhelyre, közülük 1,5 milliót el is altatnak.

…minden évben nagyjából százmillió cápát ölnek meg az emberek, ezzel szemben a cápák évente átlagosan hat ember halálát okozzák. Akkor ki is a veszélyesebb?

…a jelenleg fenyegetett fajok 99 százaléka emberi tevékenységek következtében került a kihalás szélére. Például mert vadászták őket, elveszítették az élőhelyüket – vagy a globális felmelegedés miatt.

Fotó: Getty Images

…minden 60. másodpercben egy állat bántalmazást szenved. Ezeknek az állatoknak közel 65 százaléka kutya, és minden negyedik bántalmazott eb pitbull.

…évente több mint 115 millió állatot vetnek alá laboratóriumi kísérleteknek. Mivel a legtöbb országban nem kell információt szolgáltatni az állatkísérletekről, ez a szám jóval magasabb is lehet. Az Európai Unióban hozzávetőleg 23,5 millió állat esik a laboratóriumi kísérletek áldozatává, az állatkísérletekben az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország áll az élen.

…Kínában jelenleg is öt-hat ezer tigris él fogságban, hogy kiszolgálják a hagyományos orvoslás iparát.

Fotó: Getty Images

…a legfrissebb statisztikák szerint évente 35 ezer elefánt esik az orvvadászok áldozatául.

A legelkeserítőbb pedig, hogy jelenleg több egyedet ölnek meg az elefántcsont miatt, mint ahány születik.

…a háziállatként hazavitt gyíkok, kígyók és teknősök nagyjából háromnegyede egy éven belül elpusztul. Akár legális, akár illegális úton kerülnek valakinek a tulajdonába, a vadon élő állatok természetes életkörülményeit egyszerűen sehogyan sem lehet pótolni.

…az állatkertek 75 százaléka megszegi a helyes bánásmód alapvető szabályait. Az Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének előírásai szerint ugyanis – az állatok érdekében – a látogatók nem simogathatnák az állatokat, nem lenne szabad tréningezni őket különböző mutatványokra, ezek ugyanis már kimerítik az állatkínzás fogalmát.

Kiemelt kép: Getty Images Forrás: Animal Matters, ASPCA, ATI, National Geographic, PETA, World Animal Protection