A kozmetikumokon és a kozmetikumok összetevőin végzett állatkísérletek régóta fennálló tilalma veszélybe került. Egy európai polgári kedzeményezés azonban segíthet nemet mondatni az Európai Vegyianyag-ügynökség terveire.

A Dove és a The Body Shop is csatlakozott a PETA-hoz, a Cruelty Free Europe-hoz, a HSI-hez (Humane Society International), a Eurogroup for Animalshez és az ECEAE-hez (European Coalition to End Animal Experiments, Európai Koalíció az Állatkísérletek Beszüntetéséért), amelyek összesen 100 tagszervezetet képviselnek 26 EU-tagállamból. Annak érdekében történt ez, hogy sürgősen mozgósítsanak 1 millió európai polgárt, és megmentsék a kozmetikumok állatkísérlet-mentességét Európában. Arra buzdítják az európai polgárokat, hogy írják alá az európai polgári kezdeményezést, és együtt követeljék a márkákkal és szervezetekkel, hogy az Európai Bizottság ne szegje meg ígéretét egy olyan Európáról, amelyben az állatok már nem szenvednek, és nem halnak meg a kozmetikumokért.

Mi történt?

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) új állatkísérleteket javasol a fogyasztók által évek óta biztonságosan használt összetevőkön. Ha ezt elérik, állatok millióit vetik alá kegyetlen és teljesen szükségtelen teszteknek.

Az állatokat nélkülöző tudományos alternatíváknak köszönhetően – amelyeket évtizedek óta fejlesztenek és használnak – a biztonság érdekében már nincs szükség állatkísérletekre.

A két szépségápolási márka által küldött sajtóközlemény kihangsúlyozza, hogy meg kell mutatni az Európai Bizottságnak, hogy az állampolgárok nem akarnak olyan Európát, ahol állatok szenvednek és halnak meg kozmetikai kísérletek miatt.

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a petíció aláíróihoz!

Ha számodra is fontos, hogy megőrizzük a kozmetikumok állatkísérlet-mentességét, és ezzel milliónyi állatot megmentsünk a felesleges szenvedéstől és kegyetlenségtől, hallasd a hangod! Írd alá az európai polgári kezdeményezést, oszd meg ismerőseiddel az indítványt! (Az európai polgári kezdeményezés révén aktívan részt vehetünk az uniós szakpolitikai döntéshozatalban. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság mérlegeljen egy kezdeményezést, uniószerte legalább egymillió polgárnak támogatnia kell azt.)

A petíciót a savecrueltyfree.eu oldalon írhatod alá. A tegnap indult aláírásgyűjtés szeptember elsején 28 ezer kitöltő fölött járt.

Az európai polgári kezdeményezés az alábbiakat követeli az Európai Bizottságtól:

  1. Óvja és erősítse meg a kozmetikai célú állatkísérletek tilalmát: Kezdeményezzen jogszabálymódosítást, hogy semmilyen kozmetikai összetevő esetében ne lehessen új állatkísérleteket végezni – a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet érdekében.
  2. Az EU vegyi anyagokra vonatkozó szabályozásának átalakítása: Biztosítsa az emberi egészség és a környezet védelmét a vegyszerek megfelelő kezelésével állatkísérletek bevonása nélkül.
  3. A szabályozások modernizálása az EU-ban: A jelenlegi elnökség hivatali idejének vége előtt kötelezze el magát egy jogalkotási javaslat meghozatala mellett, amelyben ütemtervet dolgoznak ki az állatkísérletek fokozatos megszüntetésére az EU-ban.

A két szépségápolási márka figyelemfelhívó akciója a minap Berlinben (Fotó: Sebastian Reuter)

Oda az eddigi fejlődés?

Az állatokat több mint 50 éve használják a kozmetikai tesztelések során, és egy állatokon tesztelt kozmetikai termék egyetlen új összetevője legalább 1400 állat halálát eredményezi – ezek egereket, patkányokat, nyulakat és tengerimalacokat jelentenek. Több évtizedes kampány után 2004-ben végül az Európai Unió betiltotta az állatkísérleteket a kozmetikai iparban – ez az egész világon követendő példa és elérni kívánt eredmény lett. Néhány hete kavart nagy port az Egyesült Királyságban, hogy a Guardian értesülései szerint a kormány 23 év után hátat fordíthat az állatkísérletek tilalmának. Kiderült ugyanis, hogy a Brexit után az ECHA döntéseivel harmonizálná a szabályozást Boris Johnson miniszterelnök, így egyes kozmetikai alapanyagokat kötelező lenne állatokon tesztelni először. A brit állatvédők szerint fennáll tehát a veszély, hogy újra állatokon tesztelhetnek kozmetikai alapanyagokat az Egyesült Királyságban. 

Így alakult az állatkísérlet-mentes Európa elmúlt 17 éve:

  1. 2004-ben tiltotta be az EU a kozmetikai célú állatkísérleteket a kész termékeken.
  2. 2009-ben betiltotta a kozmetikai termékek összetevőinek és azok kombinációinak tesztelését az állatokon.
  3. 2013-ban az EU az is betiltotta, hogy olyan azon kozmetikumokat értékesítsenek az unió államaiban, amelyeket állatokon tesztelnek.
  4. 2018-ban globális szintre emelték a célkitűzést: az Európai Parlament ekkor kezdeményezte a kozmetikai célú állatkísérletek betiltását globálisan.
  5. MOST pedig az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) kérvényezte, hogy állatok millióit használják fel újra a kozmetikai összetevők tesztelésére, így fenyegetik azt az előrelépést, amin az Európai Parlament 2018 óta dolgozik – azaz az állatkísérletek globális szinten történő betiltását 2023-ra.

Kiemelt kép: Kristy Sparow