fehér anyagba nyomódó arc

Kutyasétáltatás közben szerzett sebei elfertőződtek, „leesett” a fél arca

2 évig ki sem mozdult otthonról, mégis úgy érzi, szerencsés, hogy egyáltalán életben maradt.

Shelley Puchalsky chicagói kétgyermekes anyuka 2019 szeptemberében Chloe nevű si-cujával futott, amikor hirtelen megbotlott, és arccal előre az útra esett. Nagyon komolyan megütötte az orrát és a homlokát, és sebei sajnos el is fertőződtek.

„A kutyám hirtelen megállt előttem, én pedig arccal előre estem, és néhány helyen elvágtam a homlokomat és az orromat. Össze kellett varrni néhány öltéssel, de ezek elfertőződtek és nem gyógyultak be. Elmentem egy orvoshoz, aki azt mondta, hogy tud segíteni, ezért bőrátültetést végzett az orromon, és újra összevarrta a homlokomat” – emlékezik vissza az ominózus esetre a nő.

A műtét azonban nem jól sikerült, Shelley élete pedig pillanatok alatt egy rémálommá vált.

„Elrontották a műtétet. Utólag visszagondolva azt hiszem, nem vették észre, hogy elfertőződött a seb,

amikor a bőrátültetést végezték, és mire visszamentem és szóltam nekik róla, már nem vettek komolyan. Úgy néztem ki, mintha égési sérüléseim lettek volna. Az arcom teljes fél oldala úgy nézett ki, mintha leégett volna, a fejbőröm felső részén pedig nem volt se bőr, se haj” – idézte fel a borzalmakat a nő. Sebeiről fotókat is közölt a Mirror és a The Sun, ezeknek megtekintését azonban senkinek sem ajánljuk.

gézzel átkötött fej

Illusztráció: Getty Images

A fertőzés fokozatosan súlyosbodott, és Shelley homlokán egy fél tenyér nagyságú lyuk keletkezett, amely alatt már a csont is látható volt. A nőt végül csak 2020 novemberében diagnosztizálták, de addigra már annyira elfajult a helyzet, hogy csontvelőgyulladása lett, ami pedig szepszishez (vérmérgezéshez) vezetett.

Shelley majdnem belehalt a szövődményekbe.

„Szerencsésnek érzem magam, hogy életben vagyok. Láttam más, szepszisben szenvedő emberek történeteit, akik sokkal rosszabbul jártak, mint én, akiknek végtagjaik hiányoztak, de én szerencsésnek érzem magam, hogy megúsztam azzal, amim van” – vélekedik manapság.

És még nincs vége…

Ezután Shelley 2021 februárjában nagyszabású műtéten esett át, fültől fülig felmetszették a bőrét, bőrátültetést végeztek rajta, és eltávolították a fertőzött területeket. Bár a műtét sikeres volt, Shelley ezután ismét szövődményekkel küzdött, mivel a terület újrafertőződött.

„Egyszerűen tudtam, hogy az arcom, én magam és a dolgok soha többé nem lesznek ugyanolyanok. Nem ismerek magamra, amikor a tükörbe nézek. Nem sokszor nézek tükörbe, úgy érzem, hogy a visszanéző személy nem én vagyok – osztotta meg a nagyvilággal. – Nagyjából két évig nem is mutatkoztam mások előtt. Még mindig nem nagyon járok ki, csak hébe-hóba.”

Az incidens óta Shelley anyagi gondokkal küzd, hiszen neveléstudományi professzor lévén ott kellett hagynia állását, valamint arra kényszerült, hogy a biztosítása által nem fedezett speciális kezelés miatt egy másik államba költözzön. Vőlegényével, az 59 éves David Millerrel azonban azt tervezik, hogy még az idei év végén összekötik az életüket, Shelley pedig ennek apropóján adománygyűjtő kampányba kezdett. „Valóra vált álom lenne, ha a nagy nap előtt megműtenének” – írja a platformon Shelley, aki mintegy 30 000 dollárt szeretne összegyűjteni a helyreállító műtétre.

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images