Kificamította a bokáját egy fiú, pár nap múlva belehalt

A floridai Winter Parkból származó Jesse Brown halálhírét február 16-án közölték. Családja Fox televízió kérdésre elmondta, hogy a fiú nem sokkal azután halt meg, hogy súlyos fertőzés alakult ki nála. 

Jesse Brown nem sokkal azután halt meg, hogy kezelőorvosai súlyos bakteriális fertőzést állapítottak meg nála. Ahogy a People magazin is beszámolt róla, a fertőződés pontos körülményei még nem ismertek, de azt már lehet tudni, hogy a 11 éves fiú néhány nappal korábban egy futógépen szerzett sérülést: kificamodott a bokája.

A kifejezetten sportos fiatal fiú (rendszeresen BMX-ezett, Muay Thai boxolt) otthon lábadozott a kellemetlen, de egyáltalán nem súlyosnak tűnő balesetből, amikor édesanyja néhány nappal később lilás-szederjes foltokat fedezett fel a lábán, a gyerek pedig komolyan be is lázasodott. Jesse-t ekkor késlekedés nélkül felvették egy helyi kórház intenzív osztályára, és az orvosok itt megállapították, hogy Streptococcus-A fertőzés alakult ki nála, mely minden valószínűség szerint a sportsérüléshez kapcsolódóan jött létre, és azt is, hogy állapota rohamosan romlik.

Az orvosok minden erőfeszítése ellenére a kisfiút nem lehetett megmenteni, a betegség néhány nap alatt legyűrte a szervezetét.

Az eset természetesen nemcsak a családot, de a helyi közösséget és a szélesebb nyilvánosságot is nagyon megrázta, hiszen egy nagyon ritkának gondolt betegségről van szó, amivel kapcsolatban sokan azt hihetik, hogy elsősorban rossz egészségügyi viszonyok, vagy hiányos higiénés körülmények között alakul ki. A valóságban azonban a fertőzésnek a legtöbbször nincs köze a higiénés viszonyokhoz, sokkal inkább összefügg az érintett beteg legyengült immunrendszerével, és évente akár félmillió halálesetért is felelőssé tehető, a fertőzést elkapó betegek háromnegyede belehal a fertőzésbe. 

Nem mindegyik „húsevő” baktérium ártalmas

A Streptococcus baktérumok csoportjába tartozó kórokozók számos különféle fertőzés kialakulásában szerepet játszanak. A elnevezésű csoportjuk legjelentősebb képviselője az úgynevezett  Streptococcus pyogenes, a köznyelvben húsevő baktériumként emlegetett fajta, ez a típus okozta a fiatal fiú súlyos megbetegedését is. A Streptococcusok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy elbontják a vörösvérsejteket, azaz hemolízist okoznak.

A Streptococcusok között vannak ártalmatlan, sőt, kifejezetten hasznos fajták is, utóbbiak közül néhány az egészséges bélflóra része. Más típusaik, például a tüdőgyulladást okozó Streptococcus pneumoniae, vagy a húsevő baktériumként is ismert Streptococcus pyogenes komoly egészségkárosodást okozhatnak. Utóbbi onnan kapta a nevét, hogy gyakran szaporodik el valamilyen sérülés, seb környezetében, amikor a szervezetbe kerül. A húsevő baktériumot az emberek többsége tünetmentesen hordozza, a cseppfertőzéssel terjedő kórokozó miatt betegség viszont csak abban az esetben alakul ki, ha az érintett legyengült állapotban van, vagy ha a baktérium ellen nem alakult még ki természetes védettség a szervezetben.  

Mire figyeljünk? 

Jesse családja érthetően összeroppant a történtek után, fiuk történetével a

szülők most szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy ez a betegség bármikor felbukkanhat és a gyógyulás (egyébként igen rossz) kilátásai jobbak, ha korán felfedezik a fertőzést,

ezért fontos, hogy a betegség első jeleire orvoshoz kerüljön a beteg. A betegség kapcsán fellépő legjellegzetesebb tünet a bőrön megjelenő eleinte kisebb, vöröses duzzanat, mely később gyorsan növekvő lilás árnyalatú folttá változik, a folt belső része feketedni kezd és elhal, eközben váladékozás is jelentkezhet. A legszembetűnőbb a folyamat gyorsasága: a fertőzés néhány óra alatt elterjedhet a szervezetben. Jellemző tünet lehet még a levertség, fáradtság, a magas láz, a hányinger, izzadás később esetleg sokkos állapot. A betegeket kórházba szállítás után erős, intravénásan adagolt antibiotikummal kezelik, de van, hogy csak az érintett szövet (akár testrész) műtéti eltávolításával lehetséges megállítani a terjedést. 

Sajnos nemcsak a Streptococcus törzs tud súlyos, életveszélyes károkat okozni akár fiatal szervezetben is. Ebben a cikkünkben nemrég egy másik fiatal fiúról írtunk, aki egy bakteriális agyhártyagyulladás miatt esett kómába, és több évig úgy volt tudatánál, hogy ezt semmilyen formában nem tudta jelezni családja számára. Martin Pistorius történetének vége jó: a ma már felnőtt férfi felépült, megházasodott és beszédképtelenségét egy beszélő számítógéppel áthidalva világszerte motivációs előadásokat tart. 

Kiemelt kép: Getty Images