Sajátítsd el a cigánykártya otthoni használatát 5 egyszerű lépésben

Akár felkészülten, komoly szándékkal, akár csak a piknikpléden ülve puszta szórakozásból vágunk bele a kártyavetésbe, a lehetséges történések „megjövendölése” olyan készség a mindennapokban, amit számtalan döntés előtt gyakorolhatunk (persze kellő realitás érzékkel). Elvégre sosem tudhatjuk, mikor és hol kerülünk olyan lelkiállapotba, például a napfordulók alkalmával, amikor úgy érezzük, szeretnénk kapcsolatot létesíteni felsőbb énünkkel egy kis útmutatás fejében. A legjobb benne, hogy ezt egyedül, otthon is, az alábbi öt egyszerű lépéssel elvégezhetjük, csak egy pakli cigánykártya szükséges hozzá.

Miközben a tarot-kártyát sokkal inkább sorselemzésre, önmagunk megismerésére használjuk, addig a 36 lapból álló cigánykártyát egyes történészek szerint már a 14. század óta kifejezetten az eljövendő megfejtéséért tanulmányozták. Évszázadokon keresztül az eltérő kultúrák emberei mind-mind ugyanazokat a kérdéseket tették fel a kiterített lapoknak: milyen lesz az életük egy év múlva, vár-e rájuk szerelem, szerencse, mit hoz számukra a jövő kapcsolataik, pénzügyeik vagy épp munkájuk terén.

A történelem egyik leghíresebb jósnője, a legendás francia médium, Marie Anne Lenormand valószínűleg tudhatta ezekre a kérdésekre a válaszokat, ugyanis még Bonaparte Napóleon felesége, Jozefina császárné (aki páratlan fizikai, lelki és szellemi erővel rendelkezett) is gyakran kikérte pontos tanácsait, ahogy a korabeli elit krémje ugyancsak spiritiszta hírességként kezelte. Manapság már mi is megtehetjük, hogy a természetes tealevél vagy szerencsesüti alternatívák mellett Marie Anne Lenormand nyomdokaiba lépve magunknak is kikeverjük a cigány pakli által rejtett üzeneteket, és öt egyszerű lépést betartva elsajátítjuk az illusztrált kártyák használatát. 

1. Vegyél egy csomag cigánykártyát!

Valószínűleg ezzel a lépéssel nem okozunk még túl nagy meglepetést, de azért nem árt néhány apróságra odafigyelni, mielőtt bevesszük az ezoterikus üzleteket. Arra már nem kell gondot fordítanunk, milyen típusú kártyát választunk, de előfordulhat, hogy cigánykártya csomagból csak játékboltban találunk egy-egy darabot. Ez a pakli ugyanis az 1500-as évektől kezdve főleg mint játékszer került kereskedelmi forgalomba – az már más kérdés, hogy állítólagos hatékonyságát nézve azért túlmutat egy egyszerű játékon –, tehát ilyen jellegű üzletekben próbálkozzunk először. Bár maguk a lapok nem változnak, az illusztrációk minősége, a hátlap grafikája, színpalettája eltérhet, ezért hogy könnyebb legyen a kapcsolódás, saját intuíciónk szerint válasszunk a minőség, az ár és a stílus figyelembe vételével.

2. Ismerd meg a kártyák jelentéseit!

Az illusztrált, feliratokkal ellátott kártyák minden pakli esetében meghatározott személyt, adott jelenetet vagy allegorikus figurákat ábrázolnak, vagyis mindig ugyanazokkal a szimbólumokkal találkozhatunk. Hogy célszerűen használhassuk, legalább nagyjából érdemes megtanulni a lapok jelentését, melyek közel sem annyira bonyolultak, mint például a tarot esetében.

Mivel már nevükben is jóval konkrétabbak, ezért könnyen meg is különböztethetjük őket, például az Ajándék örömteli fordulatot, az Állandóság sorsszerűséget, stabilitást, az Üzenet egy esemény gyors bekövetkezését jelenti,

de ugyanilyen egyértelműek a Hamisság, a Levél, a Remény, a Szerelem, a Vágy vagy épp a Veszteség kártyák is. Bár jelentésük önmagukban magától értetődő, az adott szituáció, feltett kérdés, környező lapok függvényében értelmezhető, így pedig már igen sokféle lehet. Szerencsére online és könyv formájában is rendelkezésünkre állnak hasznos részletező információk, melyekre a kirakás során bátran támaszkodhatunk. 

3. Gyakorold a kártyaolvasást!

A spirituális tevékenységek is kellő mennyiségű gyakorlást követően válhatnak mindennapi rutinná, márpedig minél tudatosabban pakoljuk a kártyalapokat, annál biztosabb, hogy pontos eredményt kapunk olvasásukkor. Először gyakoroljuk csak kisebb, három lapos kirakásokkal, egyszerűbb kérdésekkel, melyek sohasem lehetnek eldöntendőek, majd ezután emeljük a tétet, és próbáljunk ki tizenöt vagy akár húsz lapos, a kérdésre közvetlenül irányuló kártyavetési módokat. A legegyszerűbb, amikor az átkevert csomagot háromfelé vesszük, és elsőként a három legalsó, legfontosabb lapot értelmezzük. Ezután a három csomag lapjait külön-külön, mint a múlt, a jelen és a jövő oszlopait vizsgáljuk. 

Fotó: Canva

4. Variáld a kirakási módokat!

Ahogy említettük, a legpontosabb eredményt akkor érhetjük el, ha már a kirakási móddal is a kérdésünkre összpontosítunk. Szerelmi kérdésben használjuk a Szív kivetést, konfliktus esetében a Tisztázó, jövőt érintően a Jövő titkai kivetést, a lényeg, hogy a számunkra optimális alakzatot válasszuk.  A kirakáson belül már számjelzést kapó lapok segíthetnek az értelmezésben, ezért is fontos, hogy az emelés után sorban pakoljuk egymásra, majd a megfelelő alakzatba a lapokat. Ezt betartva biztosan tudni fogjuk, melyik pozícióval mit üzennek nekünk – önmagunkra, a kérdezőre vagy egy kérdezett személyre vonatkoznak – a húzott szimbólumok.

5. Olvass másoknak is!

Gyakorolni úgy is lehet, ha mások paklijaiból olvasunk. Akár komoly érdeklődőnek, akár csak szórakozni vágyó barátunknak is felajánlhatjuk újonnan szerzett ezoterikus „képességeinket”. A folyamat során kevertessük az illetővel öt percen át a cigánykártyát, hogy az átvegye uralkodó energiáit, közben ösztönözzük arra, hogy gondolatban listázza végig, milyen témákra szeretne rákérdezni, majd állapodjon meg egy konkrét kérdésnél. A félholdban szétterített lapok felett pásztázzon tenyerével, és ahol húzást érez vagy megérzése támad, ott emelje ki a lapot a kártyatömegből. Az így egymásra helyezett, kirakásonként eltérő számú kártyák alkotják majd a lapjait, melyeket a választott kivetésben, helyes sorrendben olvasva megkaphatja a választ hőn áhított kérdéseire a jövőt illetően. 

Kiemelt kép: Getty Images