A Tarot születési kártyád megmutatja az életutad – így határozhatod meg, melyik a tiéd és mit jelent

A tarot kártyák olvasásának spirituális gyakorlata segíthet jobban megérteni önmagunkat és motivációinkat. Az általában 78 kártyából álló paklit sokkal inkább sorselemzésre, mintsem jövendőmondásra használjuk, ugyanakkor létezik egy lap, mely hasonlóan az asztrológiai születési jegyünkhöz – bár a tarotnak nincs közvetlen kapcsolata az asztrológiával – lényegi információkat tükröz életünk különböző területeiről. Elegendő ezt az egyetlen kártyát megértenünk ahhoz, hogy kontextusba helyezzük adott élethelyzetünket, és a legnehezebb időszakban is képesek legyünk önismeretet gyakorolni.

Az ezoterikus eszközök zömének eredete ismeretlen, és ez alól a tarot kártya sem kivétel, holott már a 9. század óta használják a miszticizmus gyakorlói, napjainkban pedig komplett influenszer iparág épült ki rá. Az eredetileg kártyajátékként forgatott pakli cigány jövendőmondók és mór hódítók révén terjedt el a kontinenseken, de a történetek szerint az egyiptomi zsidóság hagyta rajta leginkább a keze nyomát: a lapok között megbújó 22 nagy arkánum összefüggésben állhat a héber abc 22 betűjével. Miután az 1300-as években betiltották az alkalmazását, természetesen azon nyomban keresetté vált. A legkorábbi, arannyal bevont paklicsomagok státuszszimbólumként lapultak a felsőbb osztályok családi hagyatékában.

A ma is ismert 78 lapos kártyacsomag a 15. században alakult ki, népszerűsége pedig megállíthatatlanná vált, így nem tellett sok időbe, hogy a szimbólumok eltérő ábrázolása mentén még további paklifajták lássanak napvilágot. Az egyik legrégebbi az 1428-ból származó Visconti tarot, Európában ellenben a Rider waite tarot verziót láthatjuk a boltokban, ahol manapság már kapható filmes, divat, irodalom, modern boszorkányok, de még Gyűrűk Ura tematikájú pakli is. Neves művészek nevéhez ugyancsak kapcsolódik egy-egy rejtélyes csomag.

Salvador Dali például saját kezűleg festett, kultúrtörténeti témájú kártyája ma is kapható, még Sylvia Plath tarot kártyái néhány éve 60 millió forintért keltek el egy árverésen.

De hogy egy friss példát is mondjuk, legutóbb Anya Taylor-Joy mutatta meg táskája tarot tartalmát a Vogue stábjának.

Az első és legfontosabb feladat, hogy olyan tarot paklit válasszunk magunknak a sorselemzéshez, melynek szimbolikája közel áll a személyiségünkhöz. (Mivel egész életemben vonzott a kelta mitológia, az én tarot kártyám egy élfestett, rajzolt pakli tele a kelta törzsek ismert jelképrendszerével – a szerk.) Ha megszólít egy kártya, nem árt megvizsgálni, grafikái könnyen értelmezhetőek-e számunkra vagy hogy tartozékként jár-e hozzá magyarázó könyv, mely az esetek többségében tartalmazza az első lépések, kirakási módok gyakorlati útmutatóját is. 

A Rider waite tarot a legelterjedtebb Európában (Fotó: Canva)

Így határozhatod meg a születési kártyádat

Bár a tipikus tarot pakli 78 lapból áll, a tarot születési kártyánk a 0 sorszámú Bolondot leszámítva csupán egyetlen lap lehet a 22 fő arkánum közül. A főbb arkánumokat az különbözteti meg a többi laptól, hogy egyértelmű bölcsességekkel, tanulságokkal szolgálnak, és hosszú távú hatásokat tükröznek, ellenben a fennmaradó 56 kis arkánum többnyire a mindennapi történésekkel foglalkozik. Születési kártyánk amellett, hogy mélyebb betekintést nyújt személyiségünkbe és sorsunkba, segíthet azonosítani belső céljainkat, feltárni életünk visszatérő mintáit, és új perspektívába helyezni nehézségeinket.

A numerológiához hasonlóan számmisztikai eljárással, vagyis a születési hónap, nap és év számainak összeadásával tárhatjuk fel a sorsunkhoz rendelt kártyát.

Például, ha valakinek 2003. február 1-je a születésnapja, akkor a képlet így néz ki: 2+0+0+3+1+2. Az utolsó hozzáadott kettes a februárt, tehát az év második hónapját jelöli, a végeredmény összeadva pedig 8-at mutat, mely a lelkierőt és bátorságot jelentő Erő kártya sorszáma.
Amennyiben az összeadott számok meghaladják a 21-et – ami azt jelenti, hogy nincs hozzá megfelelő arkánum kártya – a képlet kicsit bonyolódik. Tegyük fel, hogy 1989. január 19-én születtünk, a számok összege így 38, ezesetben a 3-at és a 8-at is össze kell adnunk, hogy nagy arkánumot választhassunk. Az eredmény 11, ami megfelel a tarot Igazságosság elnevezésű lapjának. 

A különféle paklik grafikája bár eltérő lehet, a kártyák neve és jelentése az esetek többségében megegyezik.

Fontos, hogy az alábbi leírások nem fedik a kártyák részletes jelentéstartalmát, azok jóval bonyolultabbak és nagyban függenek a kérdezőtől.

A Mágus (1) teremtő, alkotó jellem, de valami jónak a kezdetét is jelölheti. A Főpapnő (2) a spirituális tudás, az Uralkodónő (3) a kreativitás szimbóluma, akinek párja, az Uralkodó (4) a biztonság megtestesítője. A Főpap (5)  a hit, a bizalom képviselője. A Szeretők (6) erős érzelmekről üzennek, még a Diadalszekér (7) kizárólag a pozitív érzések lapja. Az Erő (8) a bátorság, szenvedély, a Remete (9) a bölcsesség, a visszavonulás, a Szerencsekerék (10) a változás, a sors jelképe.
Ezeken felül lehet még születési kártyánk az Igazságosság (11), a tisztesség, emberség lapja, vagy az Akasztott ember (12), mely az első benyomásokkal ellentétben egyszerűen egy várakozó álláspontot jelöl. A Halál (13) a problémák elengedésére, a lezárásra, a Mérték (14) pedig az arany középút, a harmónia megtalálásra vonatkozik. Ne engedjünk a kísértésnek, ha az Ördög (15) a kártyánk, és a Torony (16) esetében készüljünk fel a váratlan szituációkra is. A Csillag (17) a szerencsét, a Hold (18) a bizonytalan időszakot, a Nap (19) a pozitív következményeket jelenti. A Végítélet (20) kártyától sem szabad megijednünk, hiszen az újrakezdést szorgalmazza, mely jó párost alkot a Világ (21) lappal, ami a lehetőségeket, a megérdemelt sikert szimbolizálja. 

Gyakorlati tanácsok a kártya értelmezéséhez

Mielőtt alkalmazzuk születési kártyánk intelmeit az életünkben, nem árt alaposan utánaolvasni a lap jelentéskörének, és meghatározni, melyik értelmezés vonatkozik ránk a leginkább. Mivel minden tarot kártyának több jelentése van, nézzük át az összes definíciót, majd fókuszáljunk azokra, melyek összhangban vannak az értékeinkkel és ténylegesen hozzánk szólnak. A tarot egyik legszebb tulajdonsága, hogy ugyanaz a kártya eltérő jelentéssel bírhat attól függően, hogy épp milyen életszakaszunkban olvassuk, ez pedig születési lapunkra egyaránt vonatkozik.

Az önmegerősítés hatékonyságát már a pszichológiai tanulmányok is alátámasztják. Kártyavetéskor, ha tehetjük, naplózzuk a korábbi laphúzásokat és azok aktuális helyzetünkre vonatkozó jelentéseit, így visszamenőleg megvizsgálhatjuk, milyen fejlődési szakaszokon mentünk keresztül az elmúlt hónapokban. Ha beillesztjük ezt a spirituális önvizsgálatot a hétköznapokba, hosszú távon képesek leszünk kitartani értékrendünk mellett, könnyebben kezeljük a kudarcokat és a pozitív visszacsatolás révén az érzelemszabályozásban is hatékonyabbak lehetünk.

Kiemelt kép: Canva