tarot-kártyák

Így használd a tarot-kártyát, ha szeretnéd mihamarabb elérni céljaid

Még mindig tartja magát laikusok között az a tarot-kártyával kapcsolatos tévhit, miszerint a 78 lapos paklit jövendőmondásra használják, pedig a kártyák olvasásának gyakorlása főként sorsunk elemzésében, jelen körülményeink megértésében segíthet. Ha kellő tudatossággal és rendszerességgel alkalmazzuk, a megfelelő kérdéseket tesszük fel, továbbá nyitottak vagyunk az önismeretre, akkor saját fejlődésünkben, céljaink elérésében is óriási segítséget, megerősítést nyújthat a mindennapokban.

Ahogy a spirituális eszközök többsége, úgy az eredetileg kártyajátékként forgatott pakli eredete is kétséges, de a tarot-t körül lengő misztikum nem csupán emiatt fejlődött ki az emberek képzeletében. A fentebb már említett leggyakoribb feltételezés mellett sokan úgy vélik, a lapoknak mágikus erejük van és befolyásolhatják a történéseket, vagy hogy kirakásuk valamiféle boszorkányos szertartás, így kizárólag különleges képességgel rendelkező személyek alkalmazhatják. A valóságban azonban az, hogy

a tarot-kártya az egyik leghatékonyabb segítő eszköz a hétköznapi ember kezében is az önismeret fejlesztésére és a döntési folyamatok áttekintésére.

Egy olyan gyakorlati útmutató, amely által betekintést nyerhetünk önmagunkba és a körülöttünk hömpölygő világba, hogy a jelent megvizsgálva, aktuális élethelyzetünket felmérve iránymutatást kapjunk a személyes fejlődéshez, céljaink eléréséhez.

Az egyes kártyák szimbólumai és jelentései – melyek bizonyos esetekben paklinként eltérőek lehetnek – segíthetnek felfedezni és megérteni egyéni erősségeinket, gyengeségeinket, vágyainkat és félelmeinket, ezek birtokában pedig hatékonyabbá válhatunk életünk különböző területein. Akár elakadásról, akár döntéshelyzetről vagy épp tervezésről van szó, a tarot-kártyák tudatos használata és értelmezése letisztázhatja kavargó gondolatainkat, általa kikristályosodhatnak elképzeléseink. Ezek ismeretében pedig használhatjuk tudatosan is, amikor még nem látjuk pontosan, mit szeretnénk elérni, vagy épp ellenkezőleg, céljaink egyértelműek, és már csupán a hogyan lépcsőfokai hiányoznak.

Nem mindegy a kirakás

Bár mint említettük, használatát kezdőként is könnyedén elsajátíthatjuk, fontos tudni, hogy a tarot-kártya nyújtotta eredmény akkor lesz pontos, ha figyelembe veszünk néhány javaslatot az előkészületek során. Például nem árt beszerezni egy hozzánk közel álló stílusú paklit, a célunkat támogató kirakást használni, ahogy az sem elhanyagolandó, hogy kérdéseink és szándékaink mindig egyértelműek legyenek. Ahhoz, hogy igazodhassunk felsőbb énünk tanításaihoz és sikeresen megvalósíthassuk álmainkat, a legjobb kirakás az úgynevezett hatos módszer, amikor fentről lefelé haladva helyezzük le kihúzott kártyáinkat.

Első lépésként válasszuk ki az átkevert, felfordított kártyák közül azt az egy szimbólumot, ami szerintünk jelképezi, megtestesíti álmainkat, ezt megtehetjük a kártyák hagyományos jelentései alapján is, vagy választhatunk intuíciónkra hagyatkozva. Ezután egy-három mondattal írjuk le egy papírra, mire vágyunk valójában, inspirációnak használhatjuk a kiemelt kártyát is, a lényeg, hogy ennek a célnak már a gondolata boldoggá tegyen minket. Ezt követően vizualizáljuk lelki szemeink előtt, hogyan fog kinézni az életünk, ha már elértük azt, majd vegyük ki ezt a kártyát a pakliból, és helyezzük a képen is látható egyes pozícióba.

Ebben a kirakásban a kettes és hármas kártya problémáinkat és a lehetséges akadályokat tükrözi, a negyedik kártya erősségeinket, az ötödik a gyengeségeinket, a hatodik pedig a megoldást. Emellett a hármas, az ötös és a tízes kártyaszámú alakzat is kiszolgálja még igényeinket, a lényeg az, milyen kérdéseket intézünk a paklihoz közvetlenül a kiválasztásuk előtt. 

tarot kirakás

Fotó: Canva, nőklapja.hu

Jó kérdésre jó válasz

Már mielőtt nekifognánk, nem árt néhány kérdést tisztázni magunkban. Milyennek szeretném látni az életem? Mi a legnagyobb vágyam? Mi tenne boldoggá? – ezek a tisztánlátáshoz kellenek, amennyiben viszont már van elképzelésünk, érdemesebb ezeket feltenni a pakli keverése közben: Miről kellene lemondanom vagy elengednem, hogy elérjem ezt a célt? Miért nem értem még el ezt a célt? Ha ezzel megvolnánk, gondoljuk át az időkeretet, mikorra szeretnénk megvalósítani vágyainkat, és ennek megfelelő rendszerességgel, akár havonta vessünk kártyát, és húzzunk lapokat terveinkhez és elakadásainkhoz mérten. Gondoljuk át, melyek az erősségeink, gyengeségeink, hogyan tudjuk ezeket kezelni, egyáltalán honnan tudunk elindulni, és ebből adódóan mi lehet a következő lépés. Ezeket a gondolatokat le is írhatjuk, és keverés közben vagy azt megelőzően mantrázhatjuk, összpontosíthatunk rájuk, a lényeg, hogy az adott lapok kihúzása előtt is határozottan gondoljunk valamelyikre, és minden gondolathoz válasszunk egy lapot.

Mutatunk egy példát a hármas kirakáshoz: 1. kártya: Milyen az aktuális helyzetem? 2. kártya: Mit akarok valójában? 3. kártya: Mi a következő lépésem?

Vagy ugyanez a már említett hatos módszerhez: 1. kártya: Mi a jelenlegi helyzetem? Hova akarok menni? 2. kártya: Hogyan juthatok el oda? 3. kártya: Mi lesz a legnehezebb dolog, amivel szembe kell néznem a cél elérése során? 4. kártya: Hogyan léphetek túl ezen az akadályon? 5. kártya: Hogyan fog kinézni a siker? 6. kártya: Mit üzen számomra az univerzum ezzel a céllal kapcsolatban?

Ezek a kérdések is hasznosak lehetnek: Milyen utat válasszak? Ki segíthet elérni a célomat? Mi tart vissza? Hol van elakadásom? Milyen energia vezetett a jelenlegi helyzetemhez? Milyen hibákat követtem el, amelyek visszatartottak a múltban? Hogyan léphetek túl az akadályokon? Mitől leszek motivált az utazásom során?

Ez talán elsőre soknak tűnhet, ezért érdemes a hármas kirakással kezdeni, és azt beépíteni mindennapi önismereti rutinunkba. Alaposan olvassunk utána a lapok jelentéskörének, hiszen

ugyanaz a kártya eltérő üzenettel bírhat bizonyos életszakaszokban,

így nem árt néhány hetente újrahúzni ugyanarra a célkitűzésre vonatkozóan, hogy átfogó képet kaphassunk arról, épp hol tartunk. Ha tehetjük, naplózzuk a korábbi értelmezéseket és visszamenőleg tartsunk önvizsgálatot, ami elengedhetetlen jövőbeni fejlődésünkhöz. Soha ne kételkedjünk magunkban vagy vágyainkban a tarot kártyák üzenetei miatt, helyette lépjünk ki szűkebb látókörünkből és tekintsünk le távolabbi nézőpontból, objektíven a nagy egészre. 

Kiemelt kép: Canva