idős nőt arcon puszil egy kisfiú

Egy új tanulmány szerint gyorsabban öregszik az, akinek fia van

Na még csak ez kellett!

Nem is olyan rég számoltunk be róla, hogy egy új kutatás szerint a fiúmagzatok sokkal több gondot okozhatnak az anyának, a fiúbabákat váró nők ugyanis gyakrabban szenvednek valamilyen terhességi komplikációtól. Nos, újabb rossz hírünk van a fiús szülők számára, egy nemrég megjelent tanulmány ugyanis arról számol be, hogy a fiúgyerekek a szülők fiatalságának megőrzésére is rossz hatással vannak. (De azért ne ajándékozzuk el őket azonnal!)

Korábbi kutatások már sejtették, hogy kapcsolat lehet egy anyuka fiainak száma és hosszú távú egészsége között, különösen a demencia tekintetében, a rejtélyes összefüggés mélyebb feltárása érdekében pedig nemrég kutatók egy csoportja átfogó vizsgálatot végzett a szülők kognitív öregedését illetően. Ennek során több mint 13 000, 50 évesnél idősebb felnőtt kognitív alapszintjét és a kognitív hanyatlás mértékét vizsgálták, különösen azokra a résztvevőkre odafigyelve, akik legalább egygyermekes szülők voltak (az elemzésbe bevont személyek 82,3%-ának volt legalább egy fia, és a válaszadók 61,6%-a nő volt).

A tanulmány eredményei egyértelműen alátámasztották azt az elképzelést, miszerint már egy fiúgyermek születése is hosszú távú negatív hatást gyakorolhat a szülők egészségére.

Bár a tudósok azt nem teljesen értik, hogyan mégis miért van ez, az eredmények arra utalnak, hogy a kapcsolat okai inkább a családok közötti viszonyokban keresendők, mintsem biológiai tényezőkön alapulnak.

Mindemellett az is meglepő adat, hogy mind az anyák, mind az apák esetében hasonló mintázatokra bukkantak, ami arra enged következtetni, hogy a fiúgyermekek születése mindkét szülőre egyforma hatással lehet. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen konkrét társadalmi tényezők tehetnek minderről, a mostani eredmények azonban már önmagukban nagyon fontosnak számítanak.

Nem csak öregít, butít is a fiúgyerek

A kutatók végeredményben tehát arra jutottak, hogy azoknak a szülőknek a kognitív képességei gyorsabban romlottak, akiknek legalább egy fiuk volt, mint azoknak, akiknek nem volt fiuk. Emellett az eredmények azt is mutatták, hogy

a több fiúval rendelkező szülők kognitív képességei még gyorsabban romlottak, mint azoké, akiknek csak lányaik voltak.

A korábban idézett cikk, melyben megírtuk, hogy a fiú magzatokkal való várandóság több kockázathoz vezet, kiemeli, hogy az a jelenség amiatt lehetséges, hogy a fiúk gyorsabban nőnek az anyaméhben, és több tápanyagra és oxigénre van szükségük, ami igencsak megterhelheti a méhlepényt. Nos, a születést követő években és évtizedekben már nem a méhünkön keresztül szívják el tőlünk az oxigént, azért mégis sok fiús anyuka érezheti úgy néhanapján, hogy fiai a fejére nőttek – de ismét hangsúlyoznánk, hogy nem érdemes emiatt túlzottan aggodalmaskodni.

(Ajánljuk Janikovszky Éva legendás könyveit, az Örülj, hogy fiú!-t és párját, az Örülj, hogy lány!-t a témában.)

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images