Kiderült, hogy a fiúmagzatok sokkal több gondot okozhatnak az anyának

A fiúbabákat váró nők gyakrabban szenvednek valamilyen terhességi komplikációktól, állapította meg egy új tanulmány. A kutatók szerint emiatt érdemes minél előbb megtudnunk a magzat nemét, hogy fel tudjunk készülni a lehetséges kockázatokra.

A fiú magzatokkal való várandóság valószínűleg azért vezethet kockázatokhoz, mert ők gyorsabban nőnek az anyaméhben, és több tápanyagra és oxigénre van szükségük, ami igencsak megterheli méhlepényt. A Cambridge Egyetem kutatóinak egereken végzett kísérlete arra az eredményre jutott, hogy a magzat neme befolyásolja a méhlepény működését, de azt is, mennyire hízik el az anya a várandósság során, sőt még azt is, hogy mennyire birkózik meg a stresszel.

A meglepetés vége

A Biology of Reproduction (Szaporodásbiológia)  című tudományos folyóiratban közölt új kutatás azt sugallja, hogy az egyéni kezelési tervek kidolgozása és a terhes nők ösztönzése arra, hogy a születendő gyermekük neme alapján változtassanak életmódjukon életre szóló egészségügyi előnyökkel járhat a gyermek számára. „Gyakran a szülők nem akarják előre tudni a baba nemét, mert azt akarják, hogy meglepetés legyen. A nem ismerete azonban segítene azonosítani, hogy egy terhesség nagyobb kockázatnak van-e kitéve, mint egy másik, mivel tudjuk, hogy a terhesség bizonyos állapotai, mint például a preeklampszia és a magzati növekedés korlátozódása gyakoribb lehet azoknál a nőknél, akik fiú babát hordanak ki” – magyarázza Dr. Amanda Sferruzzi-Perri, a St John’s College munkatársa, aki a Cambridge Egyetem fiziológiai fejlődés- és idegtudományi tanszékén, a Trofoblasztkutató Központban dolgozó csapatával végezte a kutatást.

Érdemes minél hamarabb megtudni, hogy milyen nemű babát várunk (Fotó: Getty Images)

„Nem tudjuk 100 százalékig, hogy ez miért van így, de talán összefügg azzal, hogy a fiú babák gyorsabban nőnek az anyaméhben. Így könnyen előfordulhat, hogy az anyától a méhlepényen keresztül szállított tápanyag és oxigén mennyisége korlátozottá válhat, így a fiúmagzat nem kapja meg mindazt, amire valóban szüksége van ahhoz, hogy megfelelően növekedni tudjon. Lehet, hogy a terhesség alatti stresszel vagy rossz körülményekkel szembeni ellenálló képessége kisebb lehet, mint mondjuk a lányoké, akik kevesebb tápanyagot igényelnek.”

Nagyobb a kockázat

A szakember másik, az Acta Physiologicában publikált tanulmányából kiderül, hogy a nem megfelelő táplálkozás miatti anyai elhízás hogyan változtatja meg a méhlepény szerkezetét és befolyásolja a baba növekedését, és egyéb, a baba neme miatti komplikációkat. A magzati növekedés a méhlepény működésétől függ, amely a mitokondriumok energiáját igényli.

Mik azok a mitokondriumok?

A sejtjeinkben található speciális egységek, amelyek segítenek a táplálékból nyert anyagokat energiává alakítani, amelyet a sejtek üzemanyagként használhatnak fel.

A kutatók megállapították, hogy egy normális egérterhességben a méhlepény másképp reagál attól függően, hogy női vagy férfi magzatot támogat, és jobban működik a legkönnyebb lány magzatoknál, mint a legnehezebb fiú magzatoknál. „A méhlepénynek elképesztő képessége van ahhoz, hogy megváltoztassa, hogyan alakul ki és hogyan működik – idézi Dr. Sferruzzi-Perrit a The Science News. – Ez több szinten is megfigyelhető, a méhlepényben lévő sejtek kialakulásának módjától kezdve a géneken és fehérjéken át egészen a mitokondriumig. Ezek mind változhatnak különböző típusú jelzésekre adott válaszként, akár egy cukros, zsíros étrendet követő anya esetében, egy ikerterhességnél, amikor a testvérek között rivalizálás van, de ami szerintem talán a legújszerűbb szempont, hogy a placenta alkalmazkodása attól is függ, hogy a baba lány vagy fiú” – tette hozzá.

A tanulmányok rámutatnak arra, hogy a baba nemének ismeretében egyénre szabott kezelési tervet kaphat az anya, hiszen tudni lehet, hogy a fiúmagzatok milyen kockázatokat növelnek. Ezzel nemcsak az anya egészségét lehet megóvni, de a születendő gyerek egész életét is meghatározhatja.

A tudósok már tudják, hogy az olyan betegségek, mint a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatai másként alakulnak a férfiaknál és nőknél (a férfiaknál általában mindkettő gyakoribb), de az, hogy ezt pontosan hogyan befolyásolja a magzati kor, még további kutatás tárgyát képezi a tudós szerint.

Fotó: Getty Images

Vigyázzunk, mennyit hízunk

Az Egyesült Királyságban a terhes nők több mint felének testtömegindexe meghaladja a normál egészséges tartományt, és bár pontos adat nem ismert, a hazai helyzet sem lehet sokkal jobb a szigetországinál.

Nem kell kettő helyett

Tévhit, miszerint a várandós kismamának kettő helyett szükséges ennie, viszont a baba egészséges fejlődése miatt az anyukának fokozódik az energiaszükséglete. Azonban a kalória bevitelt nem szükséges növelni a terhesség első trimeszterében, és a 2.-3. trimeszter során is csupán 300 kcal-val szükséges többet elfogyasztani a kismamáknak. A legfontosabb, hogy az egész várandósság során kiegyensúlyozott, változatos, minden fő tápanyagcsoportot magában foglaló étrendet kell tartani, emellett ne felejtkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem.

Ez azért aggasztó, mert az anyai elhízás növeli a terhességi komplikációk, például a vetélés, a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia és a halvaszületés kockázatát. Az abnormális születési súly pedig gyermekkorban idegrendszeri fejlődési problémákhoz és immunrendszeri rendellenességekhez, felnőttkorban pedig elhízáshoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet. „Mostanra egyre több bizonyítékot gyűjtünk arról, hogy mit kell mérni a kismamán a terhesség alatt, például a kiindulási testtömegindexét, a növekedését, a terhességi súlyát, de figyelembe kell venni a magzat nemét is. Az orvosok rutinszerűen figyelembe veszik a nemet, amikor az ultrahangfelvételeket nézik, mivel az fontos meghatározója annak, hogy a magzat hogyan növekszik – mondja a tudós. – Eddig azonban nem igazán értettük meg, hogy miként határozható meg; hogyan léphet kölcsönhatásba a gyerek neme az anya környezetével vagy a terhesség lefolyásának módjával. A vizsgálatunk eredménye alapján a magzat neme többletinformációt nyújt az orvosnak, hogy megalapozottabb döntéseket hozhasson a terhesség kezelésével kapcsolatban. Lehet, hogy egy fiút váró nőnek más életmódot kell majd folytatnia, mint egy lányos kismamának.”

Kiemelt kép: Getty Images