Néhány hónapja egy igazán különös bejegyzést tett közzé az Instagramon.

Az egész világot megrázta a hír, miszerint a 83 éves Tina Turner 2023. május 24-én svájci otthonában örökre elaludt – egy azóta sem részletezett betegség következtében. Számos híresség azonnal lerótta tiszteletét a néhai legenda előtt a közösségi médiában – a legtöbben koncertfotókkal emlékeztek a sztárra. Obama korábbi amerikai elnök is így tett: szerdán késő tett közzé egy nagyszerű fotót Tina Turnerről, a képaláírásban pedig „megállíthatatlan”-nak nevezte az énekest.

Egyelőre nem tudni, hogy Tina Turner veséjének köze volt-e a halálához, a szupersztár azonban két hónappal ezelőtt egy igen komor Instagram-posztot osztott meg, amiben veseelégtelenségről is szót ejtett, áprilisban pedig külön kifejtette az élet múlandóságáról vallott nézeteit egy interjúban.

A szóban forgó Instagram-bejegyzésben, 2023. március 9-én, a nemzetközi vese világnapon szokatlanul nyíltan vallott egészségi problémáiról, köztük arról is, hogy nem vette elég komolyan, mikor 1978-ban magas vérnyomással diagnosztizálták.

„A veséim bánták, hogy nem fogtam fel, hogy a magas vérnyomásomat hagyományos gyógyszerekkel kellett volna kezelnem.

Nagy veszélynek tettem ki magam azáltal, hogy nem voltam hajlandó szembenézni a valósággal, azaz hogy élethosszig tartó gyógyszeres kezelésre lett volna szükségem. Túl sokáig hittem, hogy a testem érinthetetlen és elpusztíthatatlan” – írta.

Áprilisban pedig a The Guardian lapnak adott dermesztő interjújában beszélt arról, hogy nem fél a haláltól. „Hogyan szeretné, hogy Önre emlékezzenek?” – kérdezte az újságíró, mire Turner így felelt: „a Rock ‘n’ Roll királynőjeként. Mint olyan nőre, aki megmutatta más nőknek, hogy szabad a saját feltételeik szerint sikerre törekedni.” Szintén ugyanebben az interjúban, arra a kérdésre pedig, hogy mitől fél az öregedéssel kapcsolatban, azt mondta: „Semmitől. Az élet kalandjaihoz tartozik. Én minden napot mindazzal együtt fogadok el, és minden napnak mindazzal együtt örülök, amit az az adott nap éppen hoz számomra.”

Tina Turner egészségével régóta bajok voltak

Tina Turnerre mindenki a színpad ördögeként emlékszik, jóllehet utolsó nyilvános szereplésekor már igen törékeny volt, és járni is csak segítséggel tudott. Utoljára 2019 novemberében láthattuk nyilvánosan, amikor az életét bemutató musical Broadway-bemutatóján vett részt – már itt is csak segítséggel tudott állni. Az eseményről készült fotók többségén ülve látható, és férje, Erwin Bach, valamint Oprah Winfrey kísérte végig a vörös szőnyegen.

Korábban, (ahogyan azt fentebb is említettük) mikor Turnernél magas vérnyomást diagnosztizáltak, nem fogta fel, hogy tehetne ellene bármit is. „Nem emlékszem, hogy valaha is elmagyarázta volna nekem bárki, hogy mit is jelent a magas vérnyomás, vagy hogy hogyan hat a szervezetemre. A magas vérnyomást az életem velejárójának tartottam, ezért nem is igazán próbáltam tenni ellene” – mondta idén márciusban az európai veseegészségügyi szövetségnek (European Health Kidney Alliance). Mivel állapota kezeletlen maradt, Turner 2009-ben agyvérzést szenvedett, majd 2013-ban egy újabbat – mindössze három héttel azután, hogy közel 30 közös év után hozzá ment Erwin Bach német zenei producerhez.

Három évvel később, 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak Turnernél, melynek következtében az orvosok el is távolították bélrendszerének egy részét – veseproblémái pedig mindeközben egyre csak súlyosbodtak. Turner a kellemetlen mellékhatások miatt egy időre abba is hagyta vérnyomásgyógyszereinek szedését, és homeopátiás termékekkel próbálkozott (erre utalhatott a fentebbi idézetben is) – ez azonban veseelégtelenséghez vezetett, majd végül azt eredményezte, hogy férje felajánlotta számára a veséjét, hogy ezáltal megmentse az életét. A műtétre 2017 áprilisában került sor.

A transzplantáció utáni hónapokat egy véget nem érő hullámvasútként írta le. „Időről időre a szervezetem megpróbálta kilökni a donorvesét, ahogyan ez gyakran előfordul transzplantáció után. Ez újabb és újabb kórházi látogatásokkal járt, folyton hányingerem volt és szédültem, elfelejtettem dolgokat, és gyakran nagyon féltem. Ezek a problémák még mindig nem oldódtak meg teljesen. Többféle gyógyszert szedek, és nagy gondot fordítok arra, hogy az orvosok utasításait aprólékosan betartsam, mert tudom, hogy bízhatok bennük és a kezelésekben” – mesélte a veseelégtelenségi szövetségnek.

A 2018-as My Love Story című memoárjában ezen kívül részletesen mesélt a sztrókjáról is. „Túlságosan szégyelltem magam ahhoz, hogy segítséget hívjak.

A lábaim legendásak, az izmaim acélból voltak a sok tánctól, de egyszerűen nem volt erőm felállni.

Rémülten elvonszoltam magamat egy kanapéig, és közben végig arra gondoltam, hogy nem tudom elképzelni Tina Turnert bénán. Kételkedtem benne, hogy valaha is képes leszek még magas sarkú cipőt viselni, nemhogy táncolni benne” – emlékezett vissza.

Ezután az egyik utolsó nyilvános fotót Turnerről 2021 márciusában láthattuk, amikor arról posztolt a Twitteren, hogy az HBO-készítette dokumentumfilmjét nézi épp. „Már csak 5 nap van hátra! Most szombaton mutatják be a TINA című dokumentumfilmet! Annyira izgatott vagyok, hogy megoszthatom veletek ezt a filmet, a koncertjeleneteket látva újra átéltem életem legbüszkébb pillanatait. Egyszerűen muszáj volt a filmmel együtt énekelnem és táncolnom a nappalimban!” – írta a kép mellé.

Hét hónappal később, 2021. október 30-án láthatta őt a világ utoljára felvételen, mikor beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Turner, bár nem utazott el az ohiói Clevelandbe a ceremóniára, felvett egy videót, melyben a következőket mondta: „Ha 81 évesen még mindig díjat adnak nekem, akkor valamit biztosan jól csináltam. Nagyon boldog vagyok, hogy megkaptam”.

Másnap egy fotót is közzétett, melyen már a kezében tartotta a díjat. „Amint azt bizonyára láthatjátok a sugárzó mosolyomból: Nagyon izgatott vagyok, hogy most már hivatalosan is beiktattak a Rock and Roll Hall of Fame-be szólóelőadóként. Micsoda megtiszteltetés! Hálás vagyok megannyi szeretett embernek, akik hittek bennem és mellettem álltak az ide vezető utamon, különösen nektek, a rajongóimnak. Csak így tovább!” – írta a kép mellé.

Kiemelt kép: Tina Turner 1983-ban – Fotó: Paul Natkin/Getty Images