Tina Turner kortalan stílusa – és amit mi tanulhatunk tőle

Tina Turner több mint hatvanéves pályafutása során temérdek díjat (közöttük tizenkét Grammyt) érdemelt ki, és milliónyi lemezt adott el volt férjével közös Ike & Tina Turner nevű formációja tagjaként, majd még annál is többet szóló előadóként. De nem csak a zenében alkotott maradandót, a divat világában is, ezért az alábbi cikkben amellett, hogy felelevenítjük legemlékezetesebb öltözékeit, arra is fényt derítünk, hogy mi magunk mit tanulhatunk tőle a megjelenésről.

„Nincsenek olyan szabályok, amelyek megmondanák, hogy hogyan kell öltözködnöd vagy létezned. A nők számára izgalmas időket élünk mostanában” – mondta 2009-ben a rock and roll királynője. És ha a kedves olvasó, mondjuk, rögtön itt becsukja ezt a cikket (ne tegye!), végtére már akkor is kapott egy olyan tanácsot Tina Turnertől, ami képes lehet gyökeresen megváltoztatni az öltözködéssel való viszonyát.
Nem hiába, Tina Turner nemcsak énekelni tudott úgy, ahogy senki más, hanem táncolni, showmankedni, és tömegeket lenyűgözni már puszta jelenlétével. Ehhez vitathatatlan, hogy jól jöttek az izgalmasnál izgalmasabb, kristályos, flitteres, rojtos ruhák és a magassarkú – de nem lesz ma sem szupersztár bárkiből csupán amiatt, hogy hasonló fellépőruhákban rázza magát a színpadon. Ahogyan Tina Turnerből is csak egyetlen létezhet.

Nézzük, mi mit tanulhatunk tőle a megjelenésről – bármilyen külsővel is áldott meg bennünket a sors!

Ikonikus, rojtos ruhájában az Ed Sullivan Show színpadán 1970. január 11-én. (Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images)

Mindenkinek van védjegye

Nehéz lenne Tina Turner szédületes táncmozdulatait estélyiben vagy farmerban kivitelezni, emiatt értelemszerű, hogy szinte alig láthattuk őt valaha hosszú szoknyában vagy nadrágban dolgozni – ugyanakkor civilben sem gyakran hordott ilyesmit. Nem ritkán hordott olyan, extrém ruhakölteményeket is, amelyek majd’ a derekáig voltak felsliccelve – sőt, hatvanhoz közel is láthattuk miniben, de még akkor sem hatott közönségesnek. Észveszejtő színpadi mozgását a legenda szerint Mick Jagger olyannyira megirigyelte, hogy ő maga kérte Tinát, tanítsa meg táncolni – a Rolling Stones frontembere pedig csupán a legismertebb egyén volt azok közül, akik immáron hatvan éve próbálják (több-kevesebb sikerrel) utánozni Turnert.

Egy Ike & Tina Turner koncerten így ropta 1971-ben. (Fotó: Disney General Entertainment Content via Getty Images)

Amit elleshetünk tőle

Érdemes nekünk is nagy figyelmet fordítanunk arra, hogy megállapítsuk, pontosan mi a legnagyobb erősségünk – már ami a külsőnket illeti. Tina Turner jól tudja, hogy neki vannak a legjobb lábai az egész szakmájában, ezért mindig is igyekezett olyan szetteket választani, amelyek ezt hangsúlyozzák. (Persze nehéz lenne olyasmit találni rajta, amit nem szívesen mutogatna az ember, a lábai azonban tényleg múzeumba illőek!) Derítsük ki hát mi is, külsőnknek melyik az a része, amelyet a legelőnyösebbnek látunk (mi és a környezetünk egyaránt), majd igyekezzünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni ennek kiemelésére! Lehet ez akár a vállunk íve, a szemeink formája vagy színe, esetleg csodás hajkoronánk, az mindenképp biztos, hogy nekünk is van olyan „védjegyünk”, amire joggal fordíthatunk mi és a környezetünk is nagyobb figyelmet. Használjuk ki az ebben rejlő lehetőséget!

Az 51 éves Tina Turner 1990-ben a Wembleyben. (Fotó: Dave Hogan/Getty Images)

Ami jó, az szép is

Donatella Versace a brit Vogue-nak mesélt egyszer arról a fehér flitteres Versace fellépőruháról, amelyet 1996-ban, 57 évesen viselt Tina a színpadon. „Egy fehérnemű stílusú miniruhát készítettünk neki kristályos hálóból… nagyon rövidet. Erre amikor meglátta, azt mondta, hogy legyen még rövidebb! Ahogy felvette a ruhát és megnézte magát a tükörben, hirtelen megváltozott a modora. Előbújt belőle az oroszlán – emlékezett vissza a legendás pillanatra. – Tina igazán érti és képes kihasználni a ruhák erejét. A színfalak mögött, az előadás előtt Giannival táncolt. Varázslatos volt, soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot.”

A legendás, szóban forgó Versace-miniben. (Fotó: Roberta Parkin./Redferns via Getty Images)

Ez az anekdota is jól példázza azt, hogy Tina mennyire tudatosan állt a ruhakérdéshez – aminek következtében pedig aztán gondtalanul ragyoghatott bármilyen eseményen. Szerette, amit viselt, és ez látszott rajta. Lerítt róla, hogy otthonosan érezte magát az öltözékeiben, és nem érdekelte, hogy ki mit mond például a lentebb látható, a korát igencsak megelőző, lángnyelveket idéző ruháról, amelyben 1979-ben állt színpadra. Felszabadultsága visszahatott megjelenésére: senki sem talált benne hibát.

Amit ebből tanulhatunk

Bármennyire is meg akarunk felelni a legújabb trendeknek és társadalmi elvárásoknak, végtére is be kell látnunk: abban nézünk ki a legjobban, amiben jól érezzük magunkat. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a kedvenc (és emiatt az évtizedek során kinyúltra mosott, lyukasra hordott) melegítőnkben vagyunk a legvadítóbbak. Sokkal inkább arról van szó, hogy egy olyan öltözékkel valószínűleg nem nyúlhatunk mellé, amelyet felvéve izgatottá válunk, felvillanyozódunk, és érezhetően megugrik a pulzusunk (hasonlóan népszerű menyasszonyiruha-választós tévéműsorokhoz, amelyekben a kliens látványosan kivirul, megváltozik a tartása, és leküzdhetetlen vigyorgás tör rá, amint megtalálja A Tökéletes Ruhát)! Kísérletezzünk bátran, játsszunk „beöltözőset” a próbafülkében, próbálgassunk különböző stílusokat! Figyeljük meg, melyik öltözékben vagyunk igazán elemünkben, vázoljuk magunknak, milyen a mi egyéni stílusunk, és ezeket a szempontokat igyekezzünk szem előtt tartani vásárláskor!

Mintha csak a világ legtermészetesebb dolga lenne ilyen ruhákban énekelni emberek százai előtt. (Fotó: Gai Terrell/Redferns via Getty Images)

Attitűd

Végletekig lerágott csont, hogy a magabiztosság a legjobb kiegészítő, amit viselhetünk – de hát mit lehet tenni, ha így igaz? Tina Turner azokban a percekben, amikor énekelt és táncolt, az összes gondját és fájdalmát elfelejthette egy kicsit. Átütő jókedve és könnyed derűje segítségével rajongók ezreinek szívét hódította meg. Ezek az attribútumok szerencsére még mindig nem mentek ki a divatból – és valószínűleg soha nem is fognak. Az önmagunkkal való elégedettség rövid úton másokkal való kedvességgé és jóindulattá alakul, azaz mondhatni, hogy amikor magunkkal jóban vagyunk, akkor sokkal könnyebb másokkal is jóban lennünk. Ez pedig nem csak vonzóvá, de egyenesen elragadóvá teheti az embert.

Ma is divatosnak számító, keveset (vagy semmit se) takaró „meztelen ruhákban” lépett föl már a hetvenes évek során is: a képen 1979 áprilisában amszterdami koncertjén őrjíti meg a közönségét produkciójával. (Fotó: Gijsbert Hanekroot/Redferns via Getty Images)

A humorérzék mindig fontos

Tanuljunk meg nevetni magunkon, ne vegyük túl komolyan az életet! A humor az egyik legalapvetőbb és leghatékonyabb túlélési mechanizmusunk – éljünk hát vele bátran! Nem érdemes túlságosan szigorúan bánni magunkkal és másokkal (de érdemes kisétálni az olyan helyzetekből, amelyek veszélyesek vagy károsak számunkra). Nevessünk sokat, és segítsünk másokon – ha már csak ennyit megteszünk, rengeteget javíthatunk általános egészségi állapotunkon (aminek köszönhetően pedig végeredményben jobban is nézhetünk ki)!

Beyoncé is rengeteget köszönhet Tina Turnernek, és ezt ő is jól tudja. A képen a 2008-as Grammy díjátadón láthatók közös fellépésük közben. (Fotó: Kevin Mazur/WireImage via Getty Images)

Tina Turner videoklipjeit és interjúit nézegetve-hallgatva (még ha nem is válunk aranytorkú énekessé) rengeteget tanulhatunk a lehengerlő megjelenésről – és az annak alapjául szolgáló önszeretetről egyaránt.

Kiemelt kép: Tina Turner 1969. november 25-én, Jack Robinson fotóin – Fotó: Jack Robinson/Hulton Archive/Getty Images