veszélyes tenger hullámzás

Szép, de életveszélyes: ha ilyen hullámot látsz, ne menj a vízbe!

Kevés dolog tudja úgy feltölteni az embert, mint egy tengerparti nyaralás. Hát micsoda gyönyörűség órákig hallgatni a víz morajlását, beszívni az egyszerre nehéz és friss tengerillatot, vagy épp úszni egyet a hűvös, kristálytiszta vízben! Nem árt azonban tisztelettel is viseltetni az óriási víztömeg iránt.

Azt, hogy óriási hullámok között még a gyakorló úszóknak sem érdemes vakmerősködniük, jól tudjuk, de érdemes észben tartani azt is, hogy a tenger egyik pillanatról a másikra meg tudja változtatni az arcát, és ha hullámokról van szó, nem feltétlenül azok a legveszélyesebbek, amelyek annak látszanak. Bár legtöbbünknek a cunamik, vagy nyílt vízen kialakuló, és akár óceánjáróknak is komoly kihívást jelentő szörnyhullámok jutnak eszébe, ha a tengertől kell félni, egy ártatlannak tűnő hullámtípus is komoly veszélyt rejt.

Egymásnak feszülő hullámok

Azt, hogy veszélyes-e egy hullám, jellemzően annak magasságából, vagy periodikájából próbáljuk kikövetkeztetni: a magasra felcsapó, vagy egymást nagyon sűrűn követő hullámok például kifejezetten veszélyesek a kisebb hajókra és az úszókra is. Az úgynevezett kereszt- vagy szögleteshullámok (angolul cross sea-nek nevezik őket) viszont nem hatalmasak, sőt szinte csak fodrozódásnak tűnnek, mégis legalább ennyire veszélyesek. Ez a jelenség akkor fordul elő, amikor egymással ellentétes irányú hullám vagy áramlat (például a tenger a part felé irányuló hullámzása és oldalirányú szél keltette hullámok) nagy sebességgel és nagy erővel ütközik egymással, és találkozásuk eredményeképp a tengerfelszín olyan lesz, mint egy sakktábla.

Hullámok a tengeren

Tengeri hullámok több okból is kialakulhatnak: nemcsak a szél okoz hullámzást, de a Nap is! A tengerfelszín melegedéséből eredő nyomáskülönbség éppúgy okoz hullámot, mint a felszín alatti földmozgások, vagy a vízen közlekedő járművek, esetleg a vízbe csuszamló óriási föld-vagy jégdarabok is.

Bár mindez tetszetős látványt nyújt, a felszín alatt olyan hatalmas erők feszülhetnek egymásnak, amelyek pillanatok alatt beszippanthatják vagy elsodorják az embert, esetleg a (ne adj isten sziklás) parthoz csaphatják a közelben fürdőzőt. Bár a szóban forgó hullámok a nyílt tengeren keletkeznek, szépen fodrozódva kifutnak a partra, és meglehetősen sokáig tarthat, míg elülnek, főleg, ha közben újabb és újabb áramlatok érkeznek két irányból. (Ez utóbbi például ott fordul elő, ahol két tenger találkozik és áramlataik az év egyes szakaszaiban folyamatosan egymástól eltérő irányban mozgatják a vizet). Akár órákig eltarthat az is, amíg a jelenséget létrehozó kétirányú (szél)áramlatok elcsitulnak, és még utána is hosszú idő telhet el, amíg a kereszthullámok kisimulnak.

Kereszthullám vonalai közt hajókázni vagy szörfözni nem szabad, még akkor sem, ha tapasztalt úszó vagy szörfös is valaki, és a kereszthullámok hajóbaleseteket, akár hajótöréseket is okozhatnak, mert teljesen kiszámíthatatlanná teszik a víz mozgását, ráadásul néha egészen váratlanul, szinte a semmiből alakulnak ki. 

Hol fordulnak elő kereszthullámok?

A kereszthullámok, bár keletkezésük helye a parttól távolabb eső hely, jellemzően a part menti, sekélyebb területeken figyelhetők meg, és szerencsére rendkívül ritkák. Földünk bizonyos pontjain viszont (ahol a tengeráramlatok és a jellemző széljárás egymásra hatása gyakran ellentétes irányú) rendszeresen érzékelnek ilyesmit: a Lisszabon partjainál és Tel-Aviv part menti részén is gyakori jelenség egy francia sziget partjainál olyan gyakori, hogy turistalátványosság is lett. L’Île de Ré (Rhé szigete) geológiai adottságai miatt tökéletesen alkalmas a jelenség kialakulásához, ezért a hullámok látványa minden évben ezreket vonz ide.

Ezeket a hálószerű formákat a vízzel egy síkból megfigyelve nem mindig könnyű észrevenni, de egy magasabb pontról (akár a vízparti életmentő tornyából, vagy a fentebb említett sziget világítótornyából) könnyen észrevehetők. Ha felülről nézzük ezeket a hullámokat, úgy tűnik, mintha egy víz alatti rácsot látnánk, aminek hálóin megtörik a víz, és a mintázat meglepően nagy területet átível, szemből nézve viszont egészen apró, szinte jelentéktelen felszínegyenetlenségnek tűnik. 

Kereszthullámok és hajózás

A kereszthullámok (amellett, hogy nagyon érdekes természeti jelenségek) megzavarhatják a hajózási útvonalakat és komoly baleseteket is okozhatnak. Bár friss kutatás a jelenséggel kapcsolatban nem áll rendelkezésre, egy az Európai Űrügynökség (ESA) által készített 2000-es jelentés szerint nagy számú balesetért felelős ez a hullámtípus, és különösen akkor okoz galibát, ha gyors időjárásváltozásdal együtt jelenik meg. A bajt az okozza, hogy a két irányból érkező hullám nagyon instabillá teszi a hajókat, melyeken így könnyen átcsaphat a víz, pillanatok alatt elöntve őket. Azzal kapcsolatban viszont, hogy ezek a hullámok a part közelében mekkora veszélyt jelenthetnek a fürdőzőkre, megoszlanak a vélemények.

Bár a szörfözést és a vízi sporteszközök használatát kifejezetten nem javasolják akkor, amikor ilyen a víz felszíne, arra vonatkozóan nincs ajánlás, hogy fürdeni bemenjünk-e, és sokan kiemelik azt is, hogy azok a hullámok, áramlatok és örvények, amelyek néha elragadják a tengerben fürdőzőket, a legtöbbször teljesen észrevehetetlenek, mert a víz alatt mozognak, így nem is igen lehet felvértezni ellenük magunkat. Mi ezzel együtt is inkább óvatosságra intünk: ha ilyesmit látsz nyaralásod alkalmával, ne rohanj a vízbe, inkább kintről örökítsd meg a különleges természetei jelenséget. Ha pedig mindig biztonságban szeretnél lenni fürdés közben, figyelj az alábbi pár szabályra: 

Biztonságosan a strandon:

  • Csak olyan strandon fürdőzz, amit felügyel életmentő, és a strand felügyelt ideje alatt fürödj.
  • Ismerd meg a különféle zászlók jelentését (így tudni fogod például, hogy egy piros zászló mellett veszélyes, két piros zászló mellett pedig szigorúan tilos fürdőznöd).
  • Ne vakmerősködj és ismerd a képességeidet (például ne ússz be addig, míg elfáradsz, hogy aztán ki is tudj jönni).
  • Ügyelj a felfújható vízieszközökre, melyekkel könnyen kisodródhatsz a nyílt vízre. 
  • A gyerekeket egy pillanatra se hagyj felügyelet nélkül a vízparton, pláne a vízben.
  • Ha sziklás parton úszol, kicsit távolodj el a nagyobb szikláktól és ússz vízicipőben, hogy ha szükséges, sérülés nélkül ki tudj mászni.
  • A vízben is kend magad naptejjel, esetleg fürödj pólóban, mert a víz vissza is veri a napsugarakat, így fürdőzés közben még hamarabb leéghetsz. 

Felkészültél? Ígéred, hogy idén nagyon körültekintően fogsz strandolni? Akkor hadd ajánljunk a figyelmedbe néhány valóban kihagyhatatlan tengerpartot!

Kiemelt kép: Canva