Meglepő dolgokra tapsolták el pénzüket a legnagyobb lottónyertesek

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egyszer busás lottónyeremény üti a markát? Na nem óriási összeg. A legtöbben kiegyeznénk „szerény”, teszem azt, háromszáz millió forinttal is, sokunknál megvan annak a kis pénznek a helye. Ennél jóval nagyobb összegeket könyvelhettek el az ebben a cikkben bemutatott lottónyertesek, akik a pénz felhasználására meglehetősen szokatlan módokat választottak. 

Te mit vennél, ha az élet megkínálna mondjuk egymilliárd forinttal? Befektetnél? Jótékonykodnál? Kistafíroznád a családot, vagy csak és kizárólag arra fokuszálnál, hogy minden olyasmit megvegyél magadnak, amire korábban nem volt lehetőséged? A hatalmas pénznyeremények (bár erre jellemzően nem gondolnak azok a szerencsések, akiknek ölükbe hull az ilyesmi), néha bizony komoly fejtörést okoznak, ha az ember azt szeretné, jusson is, maradjon is.

De nem a most következő korábbi nyerteseknek, akiknek nagyon is határozott elképzelésük volt arról, hol lesz a legjobb helye a könnyen jött pénznek. 

Pancsolópark

Miután John Kutey 2011-ben 28,7 millió dollárt (1 dollár aktuális árfolyama ma kb. 342 forint) nyert egy amerikai jackpotjátékon, feleségével, Lindával úgy döntöttek, hogy a nyeremény egy jelentős részét különféle segélyező szervezetek részére ajánlják fel, egy nagyobb összeget, egészen pontosan 200 000 dollárt pedig azért adományoztak városuknak, hogy abból a helyi önkormányzat egy vízi játszóparkot építhessen fel a helyi gyerekek számára. Az ötlet nem volt légből kapott. Annak érdekében, hogy Kuteyék a lehető leghathatósabban segítsék településüket, közgyűlést szerveztek, ahol megkérdezték a környék lakóit, hogy mivel tudnának a leginkább jót tenni a városnak. Évekkel később ennek a felajánlásnak az eredménye lett a mai vizes játszótér, mely Kutey-ék jóvoltából a város adófizetőinek egy fillérjébe sem került, ugyanakkor nemcsak a helyieknek nyújt felüdülést a meleg nyári napon, de a környékről is hozzájuk csábít kisgyerekeseket. Kuteyéket pedig nemcsak maga az adományozás tölti el jó érzéssel, de az is, hogy a parkot szüleik emlékének ajánlották fel.

Kockára mindent!

Bár ennek esélye gyakorlatilag kifejezhetetlenül kicsi, a New Jersey-i Evelyn Adams egymás után kétszer is megnyerte meg a lottót: 1985-ben és 1986-ban, összesen 5,4 millió dollárt kaszált a szelvényeivel. Nem csoda, hogy mindettől olyan szerencsének érezte magát, hogy 19-re húzott lapot: a nyeremény nagy részét Atlantic City játékbarlangjaiban tette kockára, de hosszú távon nem volt szerencséje. Olyannyira, hogy 20 évvel később nemhogy luxusra, de a létfenntartásra is alig maradt pénze: 2016-ra már nincstelen volt, és egy lakókocsiparkban lakott.

Pedig jó ötletnek tűnt (Illusztráció: Getty Images)

Legalizálni!

A kanadai, idényjellegű építőipari munkákból élő Bob Erb bár korántsem volt gazdag, élete első hatvan évben is rendszeresen adakozott, elsősorban hajléktalanoknak adott abból a kevésből, amije volt. Amikor aztán 2012. november 2-án kerek 25 millió dollárt nyert a Lotto Max nevű játék sorsolásán, úgy érezte, itt az ideje szintet lépni. Erb ekkorra már 43 éve rendszeresen vásárolt lottószelvényeket, de sosem volt szerencséje, az akkori, nyertes tiketet pedig épp apja temetésére utazva vette. Ám hiába a várva várt, óriási nyeremény, a férfi azután sem igen változtatott életmódján, hogy felvette a pénzt. Folytatta korábbi munkáját, a hatalmas nyeremény csaknem teljes egészét a helyi élelmiszerbanknak adományozta,

egymillió dollárt pedig a 420 Day nevű, a marihuána legalizálását támogató éves rendezvény támogatására fordított.

Hiánypótló női pankráció

Jonathan Vargas sztorija több szempontból is izgalmas. Nemcsak, mert nagyon fiatalon nyert óriási lottónyereményt, amit részben egy egészen különleges vállalkozásra fordított, de azért is, mert a nyerőszámok kiválasztása is egészen rendkívüli volt. Egyik nap a munkahelyén épp gyümölcslevet ivott, amikor  az edény alján meglátta, hogy a gyümölcslé lejárati dátuma történetesen megegyezik a születési dátumával. A fiatal srác ezt égi jelnek tekintette, és gyorsan elkezdte összeírni négy testvére (akkor 12, 14, 15, 21 évesek), majd édesanyja életkorát (43) egy nála lévő szalvétára, majd a leírt számok felhasználásával kitöltött egy lottószelvényt. Vargas mindössze 19 éves volt, amikor 2008-ban megnyerte a 35,3 millió dolláros nyereményt. A hatalmas összegből nemcsak édesanyját és testvéreit támogatta, de létrehozott egy azóta is párját ritkító tévés produkciót. A Wrestlicious nevű műsor egy évadon át volt látható a televízióban, a benne szereplő pankrátorok (kivétel nélkül hiányos öltözékű nők) nemcsak birkóztak, de viccesnek szánt szkeccseket is előadtak. 

Lottómellek

A közép-angliai fiatal nő, Sarah Cockings diákkorában hatalmas, mintegy 3 millió fontos (forintban több mint 400-szor ennyi) összeget nyert, és a nyeremény forgószélszerűen alakította át az életét. Cockings szociális munkás-hallgató volt, amikor 2005-ben megnyerte a nyereményt, amivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, az nemcsak az ő, de a családja életét is jobbá hivatott tenni. Cockings azzal kedveskedett szeretteinek, hogy kifizette szülei új házát, nyaralását és autóját is, magának gyémánt eljegyzési gyűrűt vett, de testvéreit sem hagyta ki a jóból, kifizette például nővére mellnagyobbítását is. Kettejük története a címlapokra került, és a fiatal nő egy interjúban nevetve mesélt az így szerzett kétes hírnévről: gyakran előfordult, hogy az emberek megállították a nővérét az utcán, hogy megkérdezzék, ezek azok a bizonyos lottómellek-e…

Egy kis politika

Janite Lee az 1970-es években költözött az Egyesült Államokba Dél-Koreából férjével és három mostohagyerekével, és már hatvanas éveit taposta, mikor rámosolygott a szerencse. 1993-ban megnyerte a nagy jackpotot az illinois-i lottón. A pénzből egyrészt parókaboltot nyitott, másrészt rengeteget költött a demokrata pár különböző kampányainak támogatására is. A nyeremény átvételét következő három évben összesen 277 000 dollárt adományozott számos jelöltnek, köztük Hillary Clintonnak, és míg 1997-ben Lee még csak a 31. helyen szerepelt a demokratáknak adományozók listáján, a következő évben Missouri államban már a top 3-ban is helyet kapott. Mást viszont nem igen tudott sikerként elkönyvelni. Kiderült, hogy egy kicsit túl sokat jótékonykodott: adományai, valamint szerencsejáték- és hitelkártyaadósságok miatt 2001-ben csődöt jelentett.

Sofőrszolgálat

A nagy lottónyereményekkel persze itthon se mindenki tud jó bánni. Épp a tavalyi év végén került ismét a reflektorfénybe (Fortuna vendégei címmel dokumentumfilm készült róluk) az a győri házaspár, akiket mélyszegénységükben, a tönk szélén lepett meg a hatalmas, 10 évvel ezelőtt 636 millió forintos nyeremény. A pár lakásokat, nyaralót vett és sofőrszolgálatot tartott fenn, továbbá létrehozott egy szenvedélybetegekre fókuszáló kávézót, ahol utóbbi betegek, ha nem is ingyen, de nagy kedvezménnyel fogyasztottak, aminek óriási veszteség lett az eredménye,

a pár ma épp csak kicsivel van jobb helyzetben, mint mielőtt megütötték volna a főnyereményt.

Bár a legtöbben azt gondolnánk, hogy egy óriási nyeremény életünk legtöbb problémájára megoldást jelenthet, a valóság ennek inkább az ellenkezője. Nemcsak, mert kutatások szerint a lottónyertesek nagyobb eséllyel kerülnek csődközeli helyzetbe a nyereményük átvételét követő 3-5 évben, mint egy átlagember, de azért is, mert egy másik kutatás a lottónyertesek esetében azt is kimutatta, hogy a nyertesek nem feltétlenül lesznek boldogok, pláne nem egészségesek, miután nyertek.

Kiemelt kép: Getty Images