Hétszer nyert a lottón saját fejlesztésű stratégiájával egy férfi

Ki ne álmodozott volna már arról, mi lenne, ha megütné a lottóötöst? Nem is kell megvárni, míg milliárdosra dagad az összeg, a legtöbben már potom 2-300 millió forinttal megelégednénk, hogy kicsit könnyebben élhessünk, nem igaz?

Maga a játék is élvezet (nem hiába hívják fel rendszeresen annak addiktív voltára a figyelmet), ráadásul még ha nem is nyer semmit az ember, úgy érzi, hogy azt a heti 1-2 ezer forintot nem olyan nagy ügy játékra költeni. Vannak azonban, akik nemcsak úgy bele a vakvilágba lottózgatnak, nemcsak úgy, hogy amikor eszükbe jut, bemennek egy lottózóba megtenni néhány ott szimpatikusnak tűnő számot, hanem alaposan átgondolt stratégiák szerint játszanak, és ütnek meg tekintélyes nyereményeket. A kétezres évek elején például egy kutatókból és egyetemistákból álló csapat és a projektjük számára toborzott külsősök hét év alatt mintegy nyolcmilió nyereséget könyveltek el úgy, hogy a lottószelvények felvásárlásával gyakorlatilag leuralták a piacot!

A lottómágus és módszere

A floridai Orlandóból származó Richard Lustig nem fektetett be ennyi pénzt, összesen mégis dollármilliós nyereményt ért el. A férfi saját szisztémájának köszönhetően 1993 és 2010 között összesen hét állami (amerikai) lottójátékban nyert nagy nyereményeket, összesen több mint egymillió dollár értékben.

Lustig pénznyereményei 10 000 dollártól 842 152 dollárig terjedtek, a pénznyeremények mellé pedig még pár egzotikus all inclusive kiruccanást is bezsebelt magának:

egyet Las Vegasba, egyet pedig Memphisbe, interjúkban pedig azt is elárulta, hogy a fentieken túl több százezer dollár értékben nyert kisebb tárgynyereményeket is. Lustig tevékenységét élénk médiafigyelem övezte, több tévéshowban és más műsorokban is szerepelt. 

És hogy hogy nyert sokszor sokat? Nos egy, a CBS-nek adott interjúban Lustig azt állította, hogy 25 éven át gyakorlatilag ő is vaktában, szerény sikerrel lottózott, de aztán rájött egy igazán eredményesnek tűnő módszerre. Taktikája eldönti az örök kérdést: állandó vagy mindig változó számokkal játszunk. Lustig ugyanis azt javasolja, hogy válasszunk ki néhány számot, majd akkor is ragaszkodjunk hozzájuk, ha hosszú ideig nem húzzák ki azokat. Ne cserélgessünk, ne csábuljuk el, hanem tartsunk ki a végsőkig. Eddig jó, de hogy válasszuk ki a számokat? Természetes, hogy Lustigot nyereményei kapcsán rendszeresen bombázták e-mailekkel, és minden egyéb fórumon feltett kérdésekkel azzal kapcsolatban, pontosan mi is volt nála a számok kiválasztásának trükkje, de ezzel kapcsolatban már igen szűkösen fogalmazott a lottószaki, és inkább könyvet írt a témáról Learn How to Increase Your Chances of Winning the Lottery (Tanuld meg, hogy növeld az esélyeidet arra, hogy megnyerd a lottót) címmel. A könyvben Lustig részletesen kifejti, mi alapján választott számokat, és egyéb tippeket is ad ahhoz, hogy aki hisz az ilyesmiben, növelje az esélyét a nyereményre. A sikeres munka ma is kapható, sőt Lustig történetét egy a témának szentelt weboldal is őrzi, ahonnan meg is rendelhető a munka.

Érdemes lehet beszerezni, Lustig ugyanis máshol már biztosan nem fogja elmondani a taktikát: 2018-ban, 67 évesen ugyanis elhunyt. 

Lustig – aki egykor hivatásos dobos volt, és pályafutása során keresztül-kasul turnézott az Egyesült Államokon, ezután pedig a zenei menedzsmentbe szállt be – az ABC Newsnak adott interjújában mesélt csak kicsit többet a titokról. Innen tudjuk például, hogy módszerének része volt az is, hogy kisebb nyereményeit rendre visszaforgatta a játékba, és fontosnak tartotta azt is, hogy ne véletlenszerűen választott számokkal, pláne ne számítógéppel generált, hanem általunk egyesével megadott állandó számokkal játszunk.

Kijelentései és lottószenvedélye miatt egyébként sok kritika is érte: pénzügyi szakértők veszélyesnek nevezték például, hogy Lustig minden nyereményt a későbbi játékba forgatott, és kiemelték, hogy bár nagy nyereményeiről rendszeresen beszélt, azt, hogy az évtizedek alatt mennyit is költött valójában a szerencsejátékra, már nem tudjuk pontosan. Lustig maga is igyekezett óvatos szerencsejátékra biztatni követőit, és ha valamit, az óvatosságra vonatkozó tanácsait biztosan érdemes megfogadni. „Ne kapjunk lottólázat, és ne a konyhapénzt vagy a lakbért használjuk lottózásra. Egy dolgot nem érdemes elfelejteni:

amikor szombat este nyertes nyertest hirdetnek, születik több millió vesztes is.

Ne te legyél az vasárnap reggel, aki azon aggódik, hogyan tud kikeveredni a játékadósságból ” – összegezte tanácsait. 

És hát a nyertesek utóélete…

… egyébként sem csak játék és mese.

A lottó 1957-es indulásától kezdve óriási népszerűségnek örvend Magyarországon is. A milliárdosra halmozódó nyereményekért sokszor azok is harcba szállnak, akik egyébként nem játszanak, de akármikor is ikszel az ember, kicsi az esély a nyerésre, és annál nagyobb arra, hogy a sok pénz végül elfolyik vagy bajt okoz. Itthon épp a tavalyi év végén volt hír, hogy ha nem is teljesen, de csaknem teljesen elfolyt a pénz a 2013-ban elért sokszáz milliós lottónyereményét nyíltan vállaló Andraschek család kezéből.

Történetükről ebben a cikkben írtunk részletesen: a házaspár nélkülözött és a hajléktalanság szélén állt, amikor szert tettek a nyereményre. Az összegből autót és sofőrt fizettek, maguknak és gyerekeiknek ingatlanokat vettek, és Győrben vendéglátóegységet is nyitottak, de pénzük elfogyott, és a kávézót is be kellett zárniuk. Bár ma nem fenyegeti őket a hajléktalanság réme, kevesebb mint egy évtized alatt egyszerű, átlagos életszínvonallá szelídült a hirtelen jött jólét. 

Úgy tűnik, bármennyire is csábos egy szempillantás alatt nagy összeghez jutni, ez keveseknek adatik meg, és nem is mindenki sáfárkodik jól vele. Arra, hogy nyugodt és gondtalan nyugdíjaséveket biztosítsunk magunknak, tutibb módszer, ha idejekorán spórolni kezdünk. Így nemcsak biztosra megyünk, de a pénz értékét is jobban érezzük majd.

Kiemelt kép: Getty Images