Az amazóniai esőerdő lombkoronái

A kolumbiai hadsereg szerint még nem találták meg a lezuhant gyerekeket

Kolumbia elnökét azzal vádolják, hogy hamis reményeket keltett az emberekben, amikor bejelentette, hogy a négy gyermeket élve találtak meg az amazóniai esőerdőben 17 nappal a repülőgép-szerencsétlenség után – a hadsereg ugyanis tagadja, hogy valóban rábukkantak volna a testvérekre.

2023. május 1-jén műszaki hiba miatt lezuhant egy repülőgép Kolumbiában, a Caqueta tartománybeli Solanóban – a gép eleje teljesen megsemmisült. A katasztrófa közelében három felnőtt holttestét találták meg, közöttük a gép pilótájáét és egy négygyermekes édesanyáét (mindketten az őslakos huitoto népcsoporthoz tartoztak). Gustavo Petro elnök tegnap viszont azt jelentette be, hogy csodával határos módon a repülőgép-katasztrófa során eltűnt négy testvér mindegyike (a tizenegy hónapos Cristin Neriman Ranoque Mucutuy, a négyéves Tien Noriel Ronoque Mucutuy és a kilencéves Soleiny Mucutuy fiúk, valamint a 13 éves nővérük, Lesly Mucutuy – mind az elhunyt nő, Magdalena Mucutuy Valencia gyermekei) épségben előkerült – órákkal később viszont a kolumbiai hírügynökségek már arról számoltak be, hogy a kolumbiai fegyveres erőknél dolgozó kapcsolattartóik szerint a kutató- és mentőegységeik még mindig nem bukkantak túlélőkre az esőerdőben.

Petro elnök a Twitteren osztotta meg a hírt, mondván, a gyerekeket a hadsereg „fáradságos erőfeszítéseinek” köszönhetően találták meg, nem sokkal később azonban a fegyveres erők elmondták, hogy a gyerekek valójában nincsenek az őrizetükben, és hogy hollétük továbbra sem ismert számukra. Egyes jelentések szerint a gyerekeket egy távoli helyen találta meg egy csónakos, és a tisztviselők még nem érték el őket, azt is hozzátéve, hogy

az elnököt minden bizonnyal félretájékoztatták, anélkül, hogy aztán pontosították volna az információt.

Ezután több kolumbiai hírügynökség, valamint a kolumbiai Családjóléti Intézet is beszámolt róla, hogy a gyerekeket még nem találták meg – a hír pedig óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában. Több felhasználó hazugnak nevezte az elnököt, és azzal vádolta, hogy hamis reményt keltett az emberekben, míg mások alapvetően azt kérdőjelezték meg, hogy a gyerekek valóban túlélték-e a katasztrófát és az azután a dzsungelben eltöltött 18 napot.

 

A keresés során több mint 100 katona, rengeteg keresőkutya és három helikopter kutatta végig a dzsungelt Caqueta és Guaviare megyék között, de a vadállatok, a heves esőzés és a sokszor több mint 50 méter magasra nyúló fák miatt elhúzódott a mentőakció. A fegyveres erők elmondták, hogy akkor fogtak hirtelen még intenzívebb keresésbe, mikor a mentők egy botokból és ágakból épített rögtönzött menedékre, egy cumisüvegre, hajgumira, egy pár ollóra és egy félig megevett gyümölcsdarabra bukkantak a fák között – ebből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy valahol túlélők vannak a környéken. 

A három mentőhelikopter közül az egyik folyamatosan sugározta a gyerekek nagymamájának huitoto nyelven felvett üzenetét, amelyben a nő arra kérte őket, hogy ne menjenek mélyebbre a dzsungelben. Eközben a hatóságok még mindig nem tudták megállapítani, hogy pontosan mi is okozta a repülőgép meghibásodását – jóllehet a pilóta motorproblémát jelentett percekkel azelőtt, hogy a gép eltűnt a radarokról.

Hogy végül valóban élve és épségben megtalálják-e őket, a csodával lenne határos, főleg ennyi idő elteltével – de nem egyedülálló. Mi is megírtuk Juliane Koepcke hihetetlen történetét, aki három kilométert zuhant a dél-amerikai őserdőben, végül csaknem két hét elteltével halászok bukkantak a súlyosan sérült lányra. Tavaly nyáron pedig egy hároméves kisfiú élt túl három napot egy erdőben kódorogva, aki szerencsére jókedvűen, bár éhesen és kimerülve került elő.

Kiemelt kép: Getty Images