Anyák napja könyvek ajándék

Ne is keress tovább, ezek a könyvek tökéletes ajándékok lesznek anyák napjára

Néhány nap múlva, május első vasárnapján ünnepeljük életünk legmeghatározóbb személyeit, a szívünknek oly kedves édesanyákat és nagymamákat, akiket főként virágajándékkal szokás ilyenkor meglepni. Mi most egy kicsit eltérünk ettől a hagyománytól, és az alábbi frissen megjelent szerzeményeket is átkötjük nektek szalaggal (képzeletben), hogy néhány maradandó, szép szó még jusson az illatos orgona mellé ezen a szép ünnepen.

Milyen kifejező, ha belegondolunk, hogy az ókori idők óta ünnepelt anyák napját eredetileg a béke napjaként írták be a történelemkönyvekbe, mára pedig – hála Anna M. Jarvis alapítónak – hivatalos ünnepként tekintünk erre a hagyományra, melyet a különféle országokban főként májusban tartanak. Hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt hirdette az első ünnepet még 1925-ben a tavaszi Mária-tisztelet tradícióival összekapcsolva, ekkor még március 8-án, a MÁV gépgyár foglalkoztatójának munkásgyermekei köszönthették először az ünnep részeként édesanyáikat.

Az anyák napja az évek során részleteiben persze sokat változott, de lényegéből mit sem veszített, és napjainkban világszerte a harmadik legnagyobb ünnep a karácsony és a Valentin-nap után. A jellemző ékszer, képeslap és virág mellett, melyet az Országos Kereskedelmi szövetség szerint az ünneplő emberek 69%-a választ, a könyv is kivételes ajándék lehet sőt, egyszerre személyes, pihentető, mégis tartalmas élmény szeretteinknek. És a legjobb, hogy a kötetek még sok-sok anyák napján keresztül díszíthetik a megajándékozott polcát. Az alábbiakban a legfrissebb megjelenésekből válogattunk, hogy nektek már csak be kelljen szerezni vasárnapig kedvenceiteket – aztán reméljük, az anyukák és nagymamák is ekképpen tekintenek majd rájuk, miután elolvasták. 

Náray Tamás: Barbara – A végzet

Náray Tamás Barbara

Náray Tamás: Barbara – A végzet (1. kötet), Libri, 6174 Ft

Náray Tamás ismét elkápráztatja olvasóit egy nagyívű, érzékeny családregénnyel, melynek története bár száz évre nyúlik vissza, annak részletei modern korunkban legalább annyira aktuálisak. Végzet, háború és túlélés: Barbara sorsát főként ezek határozzák meg, miután idilli gyermekkorának 1920-ban véget vet a kirobbanó lengyel-szovjet háború.

A kislány hamar megtanulja, ha szembe akar nézni az elkövetkezendő évek fájdalmas eseményeivel és veszteségeivel, meg kell tanulnia alkalmazkodni a legváratlanabb helyzetekhez is. Életben maradt családtagjainak hála megmenekülhet, az országhatárokon át vezető út azonban kihívásokkal teli, a végzet sorozatos próbatételeivel szemben pedig csupán egymásra számíthatnak.

Összetartozásuk nyújt erőt, hitet a sötét időkben és emlékezteti őket, lehetnek bármilyen mostohák a körülmények, végső soron mégiscsak ők alakíthatják sorsukat. 

Lucy Worsley: Agatha Christie

Lucy Worsley Agatha Christie

Lucy Worsley: Agatha Christie – Egy sejtelmes nő, Helikon Kiadó, 6649 Ft

A krimi koronázatlan királynőjének nem kizárólag szövevényes történetei, élete is csupa rejtély, melynek megfejtésére ezúttal a neves brit történész és televíziós műsorvezető, Lucy Worsley vállalkozik. A szerző történelmi nyomozása során olyan izgalmas, újszerű információk látnak napvilágot, minthogy Agatha Christie, a derűsen tárgyilagos „háztartásbeli” kilenc udvarlót is számlált, akik megkérték a kezét, szörfözni járt Hawaiin, imádta a gyors autókat és érdekelte a pszichológia, amely mentális nehézségein is átsegítette.

Vajon miért öltötte magára a visszahúzódó, gazdag úriasszony álarcát, amikor Lucy Worsley szerint valójában „izgalmasan, pezsdítően modern” személyiség volt? Most mi magunk is a rejtély nyomába eredhetünk, hála ennek a szokványos életrajzon messze túlmutató kötetnek, mely egy korában úttörőnek számító, rendkívüli nő életébe enged betekintést levelek és ritka dokumentumok révén, szórakoztató stílusban. 

Fábián Janka: Ida titkai

Fábián Janka Ida titkai

Fábián Janka: Ida titkai,Libri, 3799 Ft 

A Nők Lapja 100 legjobb könyv tavalyi közönségdíjasa, egyben magazinunk rovatszerzője legújabb történelmi könyvével sem okoz csalódást. Fábián Janka ez alkalommal két idősíkon és két fiatal lány sorsán keresztül vezeti hűséges olvasóit a múltban és a jelenben egyaránt. A több, mint száz év különbséggel kibontakozó szálakat rövid időre egy titokzatos, ütött-kopott napló fonja össze Zelma, a híres építész és az egyetemista Kinga közös történetében. Az árván maradt Zelma napjait Kecskeméten tölti, ahol mindennap a város főterén ülve rajzolja az épülő Városházát. Életébe Ferenczy Idával, Sisi felolvasónőjével kötött ismeretsége hoz színt, aki modellt ül neki, az időközben elhangzó beszélgetéseket pedig egy naplóban örökíti meg.

Ezt a naplót kaparintja meg egy rejtélyes véletlennek hála Kinga, aki 2022 nyarán épp a szakdolgozatát írja, és gyakran elhalad a felújítás alatt álló, impozáns Városháza mellett. Fantázia, történelem, a „hírös város” kincsei, a régmúlt és a jelen titkai elevenednek meg Fábián Janka legfrissebb szerzeményét olvasva.

Jodi Picoult, Jennifer Finney Boylan: Bódító méz

Jodi Picoult, Jennifer Finney Boylan Bódító méz

Jodi Picoult, Jennifer Finney Boylan – Bódító méz, Atheneum, 4399 Ft

Jodi Picoult a letehetetlen történetek irodalmi szakértője, legújabb könyvében Jennifer Finney Boylan írótársával karöltve merül alá a régmúlt eseményeibe, melyek kulcsfontosságúak lehetnek a jelen boldogsága szempontjából. Vajon mi mindent teszünk kockára, ha a boldogságunk érdekében felvállaljuk önmagunkat? Olivia McAfee egyik napról a másikra dönt úgy, hogy férjét hátrahagyva új életet kezd fiával, Asherrel és visszaköltözik abba a New Hampshire-i álmos kisvárosba, ahol gyermekkorát töltötte. Nem is sejti, hogy valaki a távolban ugyancsak meghozta ezt a döntést: a gimnazista Lily Campanello szintén édesanyjával érkezik Adamsbe a tiszta lap reményében, a két fiatal, Asher és Lily aztán a kétségek ellenére hamar egymásra találnak. Egy nap Oliviát Lily halálhírével értesítik, a rendőrség elsőszámú gyanúsítottja pedig nem más, mint Asher. Meddig képes egy anya kitartani a fia ártatlansága mellett, és milyen titkokat rejteget még az apja erőszakos természetét mutató Asher? Egy felejthetetlen szerelem, egy tragikus haláleset és egy izgalmas nyomozás egyetlen lebilincselő könyvben.

Annie Ernaux: A ​hely / Egy asszony

Ernaux A hely Egy asszony

Annie Ernaux – A ​hely / Egy asszony, Magvető, 3 699 Ft

Két szívhez szóló sorstörténet fonódik össze a friss Nobel-díjas Annie Ernaux kötetében. A letisztult stílusban írt kisregények precíz, kíméletlenül őszinte mondatai egy férfi és egy nő, a szerző édesapja és édesanyja életét, egyben a szülők családért folytatott küzdelmét mesélik el bensőséges emlékképekben. A kezdetben nincstelen, iskolázatlan apáról szóló A hely az írónő első nagy irodalmi sikerét jelentette, szikár szépirodalmi elbeszélése egy elképesztő fegyelemmel és szorgalommal feltörő férfit rajzol meg, aki szatócsüzlet-kávézó tulajdonosaként bár megszerezte az anyagi biztonságot, műveltségének hiánya folyamatos ellentmondást és szégyenérzetet ébreszt benne.

Az egyszerre nyers, mégis személyes és érzelmes mondatok között felsejlenek a középiskolai tanárrá, később sikeres íróvá váló lánya ambivalens gondolatai is, miközben az Egy asszony nyilvánvalóan Ernaux édesanyjának életébe enged betekintést, aki az Alzheimer-kór miatt emlékeit, szellemi és fizikai képességeit is elveszítette, mielőtt végleg itt hagyta a földi létet. A szerző komplex, objektív szövege egy összetett kapcsolat lenyomata, melyet szeretet, gyűlölet, bűntudat és összetartozás keretez. 

Rhys Bowen: A velencei vázlatfüzet

A velencei vazlatfuzet

Rhys Bowen – A velencei vázlatfüzet, Central Könyvek, 3 353 Ft

A toszkán gyermek és Az Angyal-öböl szerzőjének új könyve tavalyi megjelenésével talán egy kicsit kakukktojás, ugyanakkor része annak a kihagyhatatlan anyák napi akciónak, mely május 7-ig tart a Centrál Könyvek oldalán. A második világháborús Velencében időtlen szerelmek szövődnek, titkok rejtőznek, a röpke találkozások és váratlan történések pedig Juliet Browning érkezésével veszik csak igazán kezdetüket. 1938-at írunk, a rajztanárnő történelmet és művészetet tanít növendékeinek a romantikus Velencében, mely egyet jelent számára a megrázó emlékekkel és egy eséllyel, hogy újra találkozhat az elérhetetlennek tűnő Leonardo da Rossival. A szeretett férfi jövője felett nemesi családja őrködik, és amikor a háború árnyéka Velencére vetül, a szerelmesek végleg úgy érzik, még a sors is csak szétválasztani akarja őket. Évekkel később, 2001-ben Caroline Grant házassága épp zátonyra fut, amikor szeretett nagynénje révén váratlan örökségre tesz szert. Juliet „Lettie” Browning egy vázlatfüzetet, három kulcsot és egy utolsó, elsuttogott szót hagy rá: Velence. De vajon mit rejtenek a több mint hatvan éve elrejtett titkok? Caroline elindul, hogy megfejtse a hagyaték rejtélyét, miközben egy lehetetlen szerelem, egy bátorsággal teli élet és az újrakezdés reménye is szép lassan feltárul előtte. 

Kiemelt kép: Getty Images