A 82 éves francia író, Annie Ernaux kapja az idei irodalmi Nobel-díjat

Annie Ernaux francia írónak ítélte a 2022-es irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését. 

„Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet” – hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke az íróról. A hivatalos indoklás szerint azért a bátorságért és éleslátásért érdemelte ki a díjat, amivel feltárja a személyes memória gyökereit, elidegenedését és határait Az 1940-es születésű író 10 millió svéd koronával (kb. 385 millió forintnyi összeggel) gazdagodik. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Annie Ernaux irodalomprofesszor és író a franciaországi Lillebonne-ban született egyszerű munkáscsaládban, szülei kávéházat és közértet működtettek. Ő azonban másfelé fordult, tanárnak tanult előbb a rouen-i, majd a bordeaux-i egyetemen, ezzel párhuzamosan kezdett írni. Első regénye komoly gondokba sodorta: férje megvetése miatt titokban kellett megírnia és kiadatnia, majd mikor ezt a férfi megtudta, azzal vádolta, hogy ha titokban tud könyvet írni, akkor akár viszonyt is folytathat. A konfliktus végül váláshoz vezetett, de ahhoz is, hogy Ernaux sikeres írói karriert indított be a regénnyel. A fikciót hamarosan teljesen elhagyta a regényből, elsősorban önéletrajzi indíttatású történeteket írt, többek közt testvére halála, abortusza, kapcsolata édesapjával és a románcai is a feldolgozott témák közt szerepelnek. A legnagyobb hatásúnak tartott művében, a magyarul 2021-ben megjelenő Években saját életútját írja le, egyúttal korrajzot fest a francia társadalomról a második világháború és a kétezres évek közt. A kortárs francia regény egyik meghatározó alakja eddig 23 regényt adott ki. Magyar nyelven többek között az Árulás, az Egy asszony, az Évek és a Lánytörténet jelent meg. 

A mozikban nemrég bemutatott az Esemény című film az írónő önéletrajzi ihletésű regényéből készült, és egy, a hatvanas években illegálisan elvégzett abortusz történetét dolgozza fel. A film elnyerte a velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlán-díjat – kollégánkra is nagy hatással volt, filmajánlója itt olvasható.

Az irodalmi Nobel-díjat 1901. óta 115. alkalommal ítélték oda, a kitüntetést hét alkalommal (1914-ben, 1918-ban, 1935-ben, valamint 1940–1943 között) nem osztották ki, a 2018-as díj odaítélését pedig az akadémiát megrázó botrány miatt 2019-re halasztották. A kitüntetettek száma 119, mivel négy alkalommal (1904-ben a francia Frédéric Mistral és a spanyol José Echegaray, 1917-ben a dán Henrik Pontoppidan és Karl Gjellerup, 1966-ban az izraeli Smuél Joszéf Agnon és a német Nelly Sachs, 1974-ben a svéd Harry Martinson és Eyvind Johnson) megosztva részesültek az elismerésben.

Forrás: MTI

Miért járt az irodalmi Nobel-díj?

Az irodalmi Nobel-díjat általában az életműért ítélik oda, de a Svéd Akadémia kilenc alkalommal ki is emelte a kitüntetett egy alkotását: Theodor Mommsen A rómaiak története (1902), Carl Spitteler Olimpiai tavasz (1919), Knut Hamsun Az anyaföld áldása (1920), Wladyslaw Reymont Parasztok (1924), Thomas Mann A Buddenbrook ház (1929), John Galsworthy A Forsyte Saga (1932), Roger Martin Du Gard A Thibault család (1937), Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger (1954), valamint Mihail Solohov Csendes Don (1965) című művét. A legfiatalabban, 41 évesen az angol Rudyard Kipling (1907), a legidősebben, 88 évesen a brit Doris Lessing (2007) kapta meg a díjat.

A kitüntetettek közül mindössze kilencen vannak, akiket 50 éves koruknál fiatalabban ismert el a Svéd Akadémia.

A legidősebb élő kitüntetett az 1931-ben született Alice Munro kanadai írónő, aki 2013-ban kapta meg a díjat, és ő az egyetlen díjazott, aki csak novellát írt.

Érdekességek

A díjazottak 25 különböző nyelven alkottak, a legtöbben angolul. Az elismeréssel rendelkezők között mindössze 17 nő van, az első 1909-ben a svéd Selma Lagerlöf volt, a legutóbbi pedig a most kitüntetett francia Annie Ernaux.
A kitüntetést ketten nem vették át. Az orosz Borisz Paszternak 1958-ban elfogadta, de aztán a szovjet hatóságok nyomására, szándéka ellenére vissza kellett utasítania a díjat. 1964-ben a francia Jean-Paul Sartre nem vette át a kitüntetést, mert minden hivatalos elismerést elutasított. Halála után egy író kapta meg a díjat, 1931-ben a svéd Erik Axel Karlfeldt. (A Nobel-díj 1974 óta már nem adható posztumusz.)

Kertész Imre 1996-ban. (Fotó: GHOST/John Martyn/ullstein bild via Getty Images)

A díjazottak sorában a legmeglepőbb Sir Winston Churchill brit miniszterelnök neve, akit 1953-ban Nobel-békedíjra is jelöltek, de végül az irodalmi Nobel-díjat nyerte el. Nagy meglepetést váltott ki, és nagy vitákat is kavart Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző 2016-os irodalmi Nobel-díja is. Az eddigi egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas a 2016-ban elhunyt Kertész Imre, aki 2002-ben részesült a kitüntetésben, az indoklás szerint írói munkásságával „az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”.

Az elmúlt tíz év irodalmi Nobel-díjasai:

  • 2012 – A kínai Mo Jen, aki az indoklás szerint egy sajátos műfaj, a hallucinatorikus realizmus révén ötvözi a meséket, a történelmet és a jelent, és egy olyan világot teremtett fantázia és valóság, a történelmi és társadalmi síkok keverékéből, amely komplexitásában Márquez és Faulkner munkáira emlékeztet.
  • 2013 – A kanadai Alice Munro, aki az indoklás szerint „a kortárs novella mestere”.
  • 2014 – A francia Patrick Modiano „az emlékezés művészetéért, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait”.
  • 2015 – A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics „polifonikus írásaiért, amelyek a szenvedésnek és a bátorságnak állítanak emléket korunkban”.
  • 2016 – Az amerikai Bob Dylan költő, dalszerző, énekes, aki „új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset”.
  • 2017 – Az angol Kazuo Ishiguro „nagy érzelmi erejű regényeiért, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot”.
  • 2018 – A lengyel Olga Tokarczuk „narratív képzeletétéért, amely mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát”.
  • 2019 – Az osztrák Peter Handke „nagyhatású munkásságáért, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát”.
  • 2020 – Az amerikai Louise Glück „összetéveszthetetlen költői hangjáért, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”.
  • 2021 – A tanzániai születésű, Nagy-Britanniában élő Abdulrazak Gurnah, aki „megalkuvást nem ismerő és együttérző módon tárta fel a gyarmati rendszer hatásait és a menekültsorsot a kultúrák és kontinensek közötti szakadékban”.

Forrás: MTVA Sajtóarchívum, Kiemelt kép: Annie Ernaux 2022. májusában – Fotó: Leonardo Cendamo/Getty Images