párkapcsolat szakítás álom ex

7 ok, amiért még mindig a volt partnereddel álmodsz

Nem feltétlenül azért álmodunk velük, mert még érzünk irántuk valamit.

Gyors közvélemény-kutatásomat követően rájöttem, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki szokott az exével álmodni, annak ellenére, hogy már évekkel ezelőtt véget ért a kapcsolat, sőt, ez az egyik leggyakoribb visszatérő álomfajta. De vajon mit üzen az univerzum (vagy a tudatalattink – ki miben hisz) mindezzel? Mert biztosan nem azt, hogy még mindig érzünk iránta valamit… Vagy mégis? Szerencsére a szakértőknek megvannak a válaszaik, hogy valójában mi is ennek a jelenségnek az oka.

Nemrég találkoztál vele

Ockham borotvája egy filozófiai elv, amely szerint két egyformán jónak tűnő megoldás közül mindig az egyszerűbbet érdemes választani. Az Amerikai Alvás Társaság szerint ha a volt pároddal álmodsz, annak szintén meglehet, hogy pofonegyszerű magyarázata van. Akár a közösségi médiát görgetve, akár a boltban futsz össze vele, ha megpillantod az exedet, simán okozhatja azt, hogy az álmaidban is megjelenjen, mivel az elméd így szilárdítja meg az emlékeidet róla.

Vágysz a lezárásra

Dr. Michael Breus, klinikai pszichológus, alvásgyógyász azt mondja az Elite Daily-nek, hogy az exedről való álmodozás „természetes reakció egy olyan szakításra, amely nem tette lehetővé az egyik fél számára (ebben az esetben az álmodónak), hogy a kapcsolat végén az érzéseit kielégítően, vagy bizonyos esetekben egyáltalán kifejezze”. Az exedről szóló tudattalan gondolatok összefüggésben lehetnek a lezárás szükségességével, és akár valamilyen szintű érzelmi megoldást is nyújthatnak, hiszen az ébrenlétünk során előforduló stresszes helyzetek és élmények jól reprezentálódnak az álmainkban. Magyarán: gyakran a lezárás az álmainkon keresztül érkezik, például úgy, hogy alvás közben jól beolvasol a volt partnerednek, így megszabadulva a feszültségtől, amit a való életben nem tudtál kiadni magadból.

szerelem álom

Fotó: Getty Images

Az exed valami mást szimbolizál

Az exről szóló álom lehet, hogy egyáltalán nem is az előző partneredről szól, hanem az életed egy másik elemét jelképezi. Gondold végig, hogyan érzel (éreztél) iránta, és milyen emlékeket kapcsolsz hozzá! Lehet, hogy ezek az érzelmek az álom jelentősebb összetevői, mint maga az exed. Ha például a volt párod stressz vagy frusztráció érzését keltette benned, gondold át, hogy a jelenlegi életedben mi okozza ugyanezeket az érzelmeket! Ne feledd, hogy az életben bekövetkező nagyobb változások, például a terhesség, költözés vagy valamilyen trauma szintén hatással lehetnek az álmaidra, így lehet, hogy ez a valódi kiváltó ok.

Azt szeretnéd, ha a jelenlegi kapcsolatod működne

Ha új kapcsolatban élsz, előfordulhat, hogy a szokásosnál is többet álmodsz az exedről. Ne ijedj meg, ez nem azért van, mert vágysz a régi párodra. „Mivel az előző kapcsolat nem működött, a tudatalattid talán ezt vizsgálja felül, hogy megbizonyosodjon arról, nem teszel-e ismét olyan dolgokat, amelyek miatt az új kapcsolat is kudarcot vallhat” – magyarázza Breus. A szakértő szerint elképzelhető, hogy szorongsz az új románcoddal kapcsolatban, mivel az előző nem működött, és ez a szorongás az álmaidban is kifejeződhet.

Harcolsz önmagaddal (vagy valami mással)

Ha álmodban az első szerelmeddel veszekszel, akkor Lauri Quinn Loewenberg álomelemző és író szerint kérdezd meg magadtól: „Mi a konfliktus most az életemben? Mert az első szerelmed valamiért olyasmit fog képviselni, amit a való életben harcnak érzel. Nehezedre esik szeretni magad? Miért haragszol magadra? Az első szerelem azt jelképezheti, hogy jelenleg nem szereted magadat. Harcolsz önmagaddal emiatt. Mindannyiunknak nehéz dolga van az önszeretettel és hogy magunk barátai legyünk. Mi vagyunk saját magunk legnagyobb kritikusai” – fogalmazott a Cutnak.

Több szerelmet keresel az életedben

Természetes, hogy időnként szeretnéd felidézni a boldog időszakokat és kapcsolatokat, így ha egy régmúltbeli kapcsolatodról – például középiskolai szerelmedről – álmodsz, az nem jelenti azt, hogy felnőttként még mindig a 17 éves Pityura vágysz. Breus szerint, ha egy régebbi kapcsolatod kifejezetten jó volt, akkor nem meglepő, hogy gyakran visszaemlékezel azokra az időkre. „Ha magányosnak érzed magad, tudat alatt megjelenhet mindez az álmodban is, és a tudatalattid valószínűleg egy pozitív korábbi személyt hív segítségül a korábbi életedből” – tette hozzá.

Kiaknázatlan vágyaid vannak

Ha intim, szexuális élményekről álmodsz a régi kedveseddel, még az sem feltétlenül jelez szexuális vonzalmat iránta (bár lehetséges). „Az ilyen álmok azt is jelenthetik, hogy vannak kiaknázatlan vágyaid vagy fantáziáid, amelyeket esetleg szeretnél megbeszélni vagy felfedezni a mostani pároddal” – mondta Dr. Stefani Threadgill szexterapeuta korábban az Elite Daily-nek.

Ha gyakran álmodsz az exedről, a szakértő azt tanácsolja, hogy vezess álomnaplót, így mélyebb szinten is emlékezhetsz, és nyomon követheted, elemezheted az álmaid tartalmát – hiszen minden helyzet egyénenként más és más.

De vajon mennyire befolyásolja mindezt a horoszkóp? Korábbi cikkünkből kiderül, hogy bizonyos csillagjegyeknek lételeme a szemfényvesztés, az alábbi videónkból pedig kiderül, hogy mit érdemes tudni az Ikrek jegyről – így talán jobban tudhatjuk, mire számíthatunk a velük való kapcsolattól.

Kiemelt kép: Getty Images