Ezeket a könyveket minden gyereknek és kamasznak el kellene olvasnia – 2. rész

A Good Housekeeping brit magazin és a londoni National Literacy Trust, egy írás-és olvasáskészség fejlesztésével foglalkozó független alapítvány idén együttműködésbe kezdett, amelynek egyik első állomása egy ajánlott gyerekkönyvlista összeállítása volt. A könyveket öttagú zsűri választotta ki, köztük az alapítvány vezetőjével és az alapítvány iskolai programokért felelős igazgatójával. Kíváncsiak voltunk, milyen könyveket ajánlanak a különböző korosztályoknak, és vajon elérhetőek-e ezek magyarul. A listán szereplő könyvek zömének van magyar fordítása: közülük néhány itthon is hatalmas népszerűségnek örvend, míg mások kevésbé ismertek. Lássuk, melyek azok a könyvek, amelyeket a zsűri szerint minden gyereknek és kamasznak el kellene olvasnia!

Sokféle szempont szerint ajánlottunk már itt gyerekkönyveket: mutattunk be szorongás elleni küzdelemben bevethető, valamint nyitottságra és elfogadásra tanító meséket, valamint körbejártuk, mekkora gyerekeknek valók a félelmetes, borzongatós történetek. Ezúttal a legnagyszerűbb angolszász gyerekkönyvekből csemegéztünk, amelyek magyar nyelven is megjelentek. Cikkünk első részében a 0-11 éves korosztálynak ajánlottunk könyveket, ezúttal pedig a (kis)kamasz célközönség van a fókuszban. Az alább felsorolt könyvek egy részét könnyű beszerezni, hiszen itthon is népszerű kiadványok lévén sok könyvesboltban és webshopban megtalálhatók. Akadnak viszont olyanok is, amelyekért egy kicsit jobban meg kell küzdeni, mivel jelenleg nem részei a hazai fősodornak, és esetleg csak használt vagy antikvár példányaik elérhetők – némi online böngészéssel ezekre is szert tehetünk. 

11-13 éves kor között

Susan Cooper: Ébredő sötétség

A téli napforduló idején a 11 éves Will megdöbbentő felfedezést tesz: ő az utolsó ember, aki a Vének erejével született, és csak ő képes legyőzni a Sötétség gonosz varázslatát. Küldetése, hogy összegyűjtse a hat Jelet, amelyek különböző anyagból készültek – vas, fa, bronz, víz, tűz, kő – és ezek segítségével kiszabadítsa a Fényt és legyőzze az ébredő Sötétséget. Ám a Sötétség harcosa, a Lovas mindenütt Will nyomában van, és az életére tör. Will nem egyszer hajszál híján menekül meg, csakhogy az ármány újra és újra támad, egyre ravaszabbul, egyre kíméletlenebbül. Az idő pedig egyre fogy, a világ felett egyre erősebb a Sötétség… „A valaha volt legnagyobb kedvencem ez a könyv, amely méltán számít kultikusnak a felnőttek és a fiatalabb olvasók körében egyaránt. Fantasy írás a javából. Tele van feszültséggel, rejtett jelentésekkel, folklórral és kiváló karakterekkel, akiket a Jó és a Gonosz harca fon össze. Olyan könyv, amelyet minden évben el kell olvasni, lehetőleg karácsony táján” – méltatta a kötetet Fiona Evans, a National Literacy Trust iskolai programokért felelős igazgatója.

Anthony Horowitz: Az első bevetés

A tizennégy éves Alex Rider úgy tudja, hogy nevelője, egyben nagybátyja üzleti ügyekben járja a világot. Amikor azokban Ian bácsi hirtelen meghal, Alex körül elegáns és titokzatos urak tűnnek fel. Vállalják az iskoláztatását, maradhat jól megszokott otthonában, cserében csak egy kis szívességet kérnek a sportos, jó kiállású sráctól. Hamarosan a brit hírszerzés gyorsított kommandós kiképzésén találja magát, majd bevetik egy sötét ügy felderítése érdekében. „Nem könnyű olyan könyveket találni, amelyekkel a fiúkat olvasásra lehet bírni, de én személyesen is sokakat ismerek, akik számára az Alex Rider-sorozat teljesen megváltoztatta a világot. És mivel egy tizenéves hős a központi szereplő, a történet pedig akcióval, kalanddal és kémkedéssel van megspékelve, nem nehéz kitalálni, hogy miért” – véli Gaby Huddart, a Good Housekeeping magazin főszerkesztője. A sorozat első tíz kötete megjelent magyarul, az utolsó két rész magyar fordítása egyelőre várat magára. Anthony Horowitz, a detektívregényekre specializálódott angol író másik kamaszoknak szóló sorozata is olvasható magyarul, amelyben egy ütődött magánnyomozó és nála sokkal talpraesettebb, tizenhárom éves öccse kalandjait kísérhetjük figyelemmel. 

Hilary McKay: Hamarosan látjuk egymást

Clarry és a bátyja, Peter a nagyszüleik cornwalli házában töltik a nyarakat karizmatikus unokatestvérük, Rupert társaságában. Csakhogy megszokott életükre hamarosan az első világháború szörnyű árnyéka vetül. Amikor Rupert beáll katonának és kimegy a frontra, úgy tűnik, örökre vége a vidám nyaraknak. Hilary McKay frissességgel és emberséggel meséli el a világháború által megsebzett család szívszorító történetét. A The Times így írt a kötetről: „Hilary McKay könyvét kézbe venni olyan, mint amikor puha, meleg zoknit húzunk egy hűvös éjszakán. Tudja, hogyan kell kiszolgálni az olvasókat, karakterei már az elejétől fogva érdekesek és szerethetők… McKay ügyessége abban rejlik, hogy mindezt üdén és újszerűen teszi, miközben ezeket a gyönyörűen megrajzolt karaktereket régi barátoknak érezzük”. A gyermekirodalom klasszikusai közé kívánkozó történet hol viccesen, hol szomorúan, egyszersmind szívmelengetően mesél a felnőtté válásról és arról, hogyan találjuk meg, amit szeretünk, intellektuálisan és érzelmileg egyaránt.

Frank Cottrel-Boyce: Milliók

Két gyerek és egy zsák pénz. Egy zsák pénz, amely azonban hamarosan minden értékét elveszti, hacsak villámgyorsan el nem költik. Egy zsák pénz, amelyre ráadásul másnak is fáj a foga. Két testvér, Damian és Anthony akaratlanul vonatrablásba keveredik, és hatalmas mennyiségű készpénzzel találják magukat szemben, amelyet néhány nap alatt el kell elkölteniük, mielőtt Nagy-Britanniában bevezetik az eurót. A kilencéves, vallásos Damian többet tud a szentekről, mint három egyháztudós együttvéve, sőt időnként még ébren is megjelennek előtte. Ezért úgy gondolja, nyilván a Jóisten küldte a pénzt, hogy megsegítse vele a szegényeket és a szenvedőket. Sajnos földhözragadt gondolkodású bátyja nem osztozik a véleményében, és magára akarja költeni a zsákmányt. A két gyerek nekilát, hogy a nagy halom pénzből ki-ki a maga módján valósítsa meg álmait. A vidáman hömpölygő történet az érzelmek teljes skáláját érintve gondolkodtatja el a fiatal olvasókat, hogy vajon mit tennének, ha hatalmas mennyiségű pénzt költhetnének el. A meglepően eredeti, nemzetközi sikert aratott történetből a Trainspotting rendezője, Danny Boyle 2004-ben filmet készített.

Patrick Ness: Szólít a szörny

Kis könyv, nagy gyomrossal. A Szólít a szörny egy különleges történet, amely nehéz témaválasztásával és szerethető nyerseségével izgalmas színfolt az ifjúsági könyvek palettáján. A könyv azt meséli el, hogyan küzd meg Conor, egy átlagos életet élő tizenhárom éves fiú egy extrém helyzettel, édesanyja rákdiagnózisával. Conort egy visszatérő rémálom gyötri, amelyben sötét van, vihar és sikoltás, és amelyben kicsúszik keze szorításából a másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani. Az álmokban egy ijesztő, ősi fa-szörny is kísérti Conort, aki végül segít neki szembenézni a jövővel. Patrick Ness lenyűgöző regényt írt a népszerű író, Siobhan Dowd történetéből, akit korai halála akadályozott meg abban, hogy azt saját maga fejezze be. Bátor, könyörtelenül őszinte, alapvetően szomorú, de mégis humorral színezett, kivételesen megindító írás arról, hogyan fogadjuk el veszteségeinket. A könyvet Szabó T. Anna fordításában olvashatjuk magyarul. 

Futottak még

Az ajánlott könyvek listáján szerepel még R.J. Palacio Wonder című regénye, ez azonban nem elérhető magyarul. Helyette A fehér madár című kötetet olvashatjuk a szerzőtől. 

14-16 évesek

Meg kell állapítanunk, hogy ebben a korosztályban szuperül teljesít a magyar könyvpiac. A tíz ajánlott könyvből nyolcnak elérhető a magyar fordítása, a maradék két szerzőnek pedig, ha a listán szereplő kötetét nem is, más írásait olvashatjuk magyarul.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala 

Ez a posztapokaliptikus regény egy olyan világban játszódik, ahol az uralkodó osztály kemény és kegyetlen: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. Amikor a húgát kisorsolják, a tizenhat éves Katniss Everdeen önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel. Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere (a könyvnek két folytatása született, A futótűz és A kiválasztott), amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. A regényekből készült filmek tették világhírűvé Jennifer Lawrence színésznőt. „A tinédzsereket sokszor hatalmas kihívás átcsábítani a telefonjukról egy könyv lapjaira. Elragadtatással figyeltem, ahogy Az éhezők viadala a saját lányaimmal megtette ezt a varázslatos dolgot, így személyesen is kezeskedhetek a történet erejéért. Bravó!” – osztotta meg a könyvvel kapcsolatos személyes élményét Gaby Huddart, a Good Housekeeping főszerkesztője.

John Green: Csillagainkban a hiba

Ez a megható történet két tinédzserről szól, akik egymásba szeretnek egy rákos gyerekeket támogató csoportban. A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. Ám amikor megismerkedik Augustus Watersszel, Hazel története új fordulatot vesz. A Csillagainkban a hiba John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, amely lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában. „Amíg egy könyv nem késztet sírásra, addig nem érted, hogyan lehet az olvasás annyira értékes és mindent elsöprő. Ez az a könyv, amely megadja ezt az érzelmi löketet. Egy felnövéstörténet és románc, szívszorító fordulattal” – jellemezte a könyvet Fiona Evans, a National Literacy Trust iskolai programokért felelős igazgatója. Ebből a könyvből is készült film, Shailene Woodley főszereplésével.

Marjane Satrapi: Persepolis

Ez a képregény-illusztrációs formában elmesélt memoár Marjane Satrapi tapasztalatait mutatja be arról, milyen volt kamaszként Teheránban élni az 1978-as iráni forradalom idején. Mardzsi tízéves, amikor a nőket kendőviselésre kötelezik, bezárják a kétnyelvű „világi iskolákat”, majd Irak ledobja az első bombát Teheránra. A szabadelvű családban nevelkedő kislány próféta akar lenni, tüntetésekre jár, és hősnek tekinti börtönviselt bácsikáját. A szülők látják, hogy ebben a nyomasztó légkörben az ő szabad szellemű lányuk nem tud kiteljesedni, ezért Ausztriába küldik tanulni, ahol reményeik szerint lehetősége lesz az érvényesülésre. Ám a beilleszkedés nem egyszerű: az eltérő kultúrával, viselkedési szokásokkal nehéz megbirkózni. Egy szerelmi csalódás és néhány hónapnyi csövezés után Mardzsi úgy dönt, visszatér Iránba, de már a szülőhazájában sem érzi otthon magát – míg Európában „túl iráni” volt, Iránban már „túlságosan európainak” számít. Megrázóan őszinte, szívszorító, ugyanakkor humorral átszőtt történet a vallási fundamentalizmus országáról, az iszlám forradalomról, a félelemben és gyászban eltöltött évekről, és két világ – az iráni és nyugati gondolkodás – kibékíthetetlennek tűnő ellentéteiről. A képregény nem véletlenül került kultstátuszba már 2000-ben, az első rész megjelenése után, hiszen specifikus témája mellett egyetemesen beszél a kamaszkor és a felnőtté válás folyamatáról.

Markus Zusak: A könyvtolvaj

Az ausztrál szerző 2005-ös regénye a náci Németországban játszódik a második világháború idején. A modern klasszikust egy Halál nevű szereplő meséli el: a nevelőszülőkhöz került német kislány, Liesel Meminger barátságot köt egy Max Vandenburg nevű zsidó fiúval, akit a családja pincéjében rejtegetnek. Liesel imád olvasni, és ha csak teheti, a nácik által elégetésre ítélt könyveket lop, majd lassan maga is íróvá válik. A halál örökké ott kering körülötte: Liesel utcájára bombák hullanak, megölve barátait, családját és szomszédait. Liesel, aki a támadás idején a pincében a kéziratán dolgozik, az egyetlen túlélő. „Egy történet, amelyet a halál mesél el, elsőre talán nem tűnik a legfelemelőbb olvasmánynak egy tinédzser számára, de ez tele van szívvel. Be fogja szippantani őket ez a hihetetlen történet, és végül még sokáig fognak gondolkodni rajta az utolsó oldal után is” – vélekedik a könyvről Gaby Huddart. A regény az egész világon bestseller lett, 63 nyelvre fordították le és számos díjat nyert. Filmváltozat is készült belőle 2013-ban.

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

A tizenöt éves Christopher autista: nagyon sokat tud a matematikáról és a fizikáról, de nagyon keveset az emberi érzelmekről. Nem szereti, ha hozzáérnek, és nem hajlandó megérinteni semmit, ami sárga vagy barna. Űrhajós szeretne lenni, de még sohasem járt a szülei nélkül az utcájukon túl. És alighanem ő a világirodalom egyik legkülönösebb nyomozója, egy este ugyanis a szomszédasszony kutyáját döglötten, vasvillával átszúrva találja a kertben, és elhatározza, hogy kinyomozza, ki ölte meg. Így kezdődnek Christopher különös kalandjai, amelyek során nemcsak a kutya gyilkosának kilétére derül fény, hanem ennél jóval fontosabb dolgokra is – ezek sok mindent megváltoztatnak mind az ő, mind a szülei életében. Mark Haddon bámulatos beleérzéssel ábrázolja az autista fiú végtelenül racionális gondolkodását és sajátos érzelemvilágát. Könyve izgalmas és megható olvasmány gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. „Nagyon sok fiatal, akit ismerek, azt mondta, hogy ez a kedvenc könyve. Remekül van megírva, a főszereplő szemszögéből, aki nagyon másképp látja a világot” – mondta a könyvről Fiona Evans, a National Literacy Trust iskolai programjainak igazgatója.

Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Ez az óriási népszerűségnek örvendő képregény az első gimnazista szerelmet mutatja be egy valószínűtlen pár, a rögbi sportoló Nick és a könyvszerető Charlie között. Igen, két fiúról van szó, de ezt leszámítva teljesen általános tini-létkérdésekkel foglalkozik a történet: ki népszerű a gimiben, milyen ciki helyzetekbe lehet kerülni, hogyan kell kezelni az exeket, sport, iskolai zenekar, videójátékozás. Őrült szélsőségek helyett a könyv éretten és ízlésesen beszél a másságról, és egészséges kapcsolati mintákat – legyen az szülői, baráti vagy szerelmi kapcsolat – mutat a történet különböző szereplői között. „Egy jó érzésű könyv két gimnazista fiúról, akik között kötődés alakul ki. A történet a szerelemről, a boldogságról, a hűségről szól, és még a mentális egészséggel is foglalkozik” – összegezte a a zsűri egyik tagja.  A könyvből tavaly a Netflix készített egy nyolcrészes minisorozatot, amelyben az Oscar-díjas Olivia Colman játssza a főszereplő Nick édesanyját.

Meg Rosoff: Majd újra lesz nyár

A jövőben játszódó történetben a tizenöt éves New York-i Daisyt – míg apja rémes, új felesége gyereket vár – lepasszolják nyaralni az angol rokonokhoz. Egyik ámulatból a másikba esik: sosem hitte volna, hogy vannak tizennégy éves srácok, akik cigiznek, autót vezetnek, és egyáltalán: olyan szabadok, mint bármelyik felnőtt. Daisyt elvarázsolja a szabad élet, na meg az unokatestvére, Edmond. Az idillnek azonban véget vet a harmadik világháború kitörése, amely elszakítja egymástól az család tagjait, és amelynek súlyát csak akkor érzik meg igazán, amikor mindennapossá válik a nélkülözés és az életben maradásért folytatott küzdelem. A háború utáni élet messzire sodorja Daisyt Angliában talált családjától, és ami a legfájóbb, Edmondtól. Hosszú idő után újra találkoznak, ám a háború fizikai és pszichikai lenyomata kitörölhetetlenül ott van a lelkükben és nem enged a szorításból. A regényből 2013-ban film készült Saoirse Ronan és Tom Holland főszereplésével.

Angie Thomas: The hate U give – A gyűlölet, amit adtál

A tizenhat éves, színes bőrű Starr kettős életet él: az egyik világa a gettó, ahol felnőtt, a másik pedig a menő, külvárosi elitgimi. A két élete közti egyensúly akkor bomlik meg, amikor Starr szemtanújává válik, ahogy legjobb barátját, a fegyvertelen Khalilt lelövi egy rendőr. Minden, amit Starr ezek után mond, felhasználható ellene: tönkreteheti a helyet, ahol él, önmagára és szeretett családjára is veszélyt jelent. A történetet a Black Lives Matter-mozgalom inspirálta, amely az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzd. Ebben az izgalmas és erőteljes regényben megismerhetünk egy fiatal lányt, aki pontosan ezért harcol. „Ez a könyv valóban felvilágosítja az olvasót a feketék által átélt tapasztalatokról az Egyesült Államokban. Érzelmes, megrendítő, és fantasztikus bemutatkozó regény Angie Thomas írónőtől, és nagyszerű ismeretterjesztő a rasszizmusról” – méltatta a regényt Angellica Bell, televíziós műsorvezető, a zsűri tagja. Ebből a könyvből is készült filmváltozat, azonos címmel 2018-ban.

Futottak még

Malorie Blackmantől a Rémálom a vonaton című könyv olvasható magyarul, Sarah Crossantől pedig az Egy című szabadvers-folyam ajánlható tiniknek. 

Kiemelt kép forrása: Getty Images