A remény új generációja: fiatal nők a rasszizmusellenes tüntetések élén

Fiatal nőknek köszönhetően a figyelem a tüntetések valódi üzenetére terelődött vissza.

Mi történt?

Hat tinilány szervezte meg a tízezer fős, békés Black Lives Matter-tüntetést Nashville-ben. Eközben egy kaliforniai fiatal nő a fekete méltóság szimbóluma lett Oaklandben.

Miért fontos ez?

Mert a nők egyre aktívabb közéleti szerepvállalásának előfeltétele, illetve egészséges jele, ha fiatal nők, lányok nemcsak részt vesznek társadalmi-politikai ügyekben, de akár egy kezdeményezés élére is állhatnak. Különösen fontos ez, ha a világ és a média figyelme a zavargásokra koncentrál a rasszizmusellenes tüntetések valódi üzenete helyett.

Tovább olvasnál? Erről lesz szó:

  • Mit jelent kamaszként egy videó, amiben végignézheted valaki halálát?
  • Miért lóháton ment tüntetni egy fiatal fekete nő?

Új szintre lépett a girl power az amerikai Nashville-ben. Erre a megállapításra azt követően jutott a Huffpost, hogy hat tinédzser lány szervezte meg és vezette a tízezer fősre növekvő tüntetést csütörtökön a városban. A közelmúlt legnagyobb nashville-i tüntetése során a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak, miután az afroamerikai George Floyd belehalt egy rendőri igazoltatásba.

Mi történt George Floyddal?

Több járókelő is levideózta, hogy május 25-én Floydot négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette Minneapolisban, majd egyikük 8 perc 46 másodpercig térdelt a nyakán. Floyd nem viselkedett erőszakosan, sőt 16-szor mondta a rendőröknek, hogy nem kap levegőt, és könyörgött, hogy engedjék el, majd elveszítette az eszméletét. A 46 éves férfit kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.
A független halottkémi vizsgálat azóta igazolta, hogy Floyd a nyomás okozta fulladásba halt bele, a rátérdelő rendőrt, Derek Chauvint gyilkosság vádjával vették őrizetbe.
Az esetet követően Amerika-szerte tüntetéssorozat kezdődött, mivel Floyd halála nem elszigetelt eset. Az Egyesült Államokban ugyanis az akár halállal végződő erőszakos rendőri visszaélések célpontjai elsősorban a feketék, a latinamerikaiak és az őslakosok. A megdöbbentő erejű tüntetéshullám változatos képet mutat. A média főleg – mivel látványos – a fosztogatással és vandalizmussal teli zavargásokra koncentrál, pedig szerte az Államokban békésen tüntetnek, több esetben a rendőrség is biztosította a tüntetőket a szolidaritásáról.

Tiniányok a tüntetés élén

Jade Fuller, Nya Collins, Zee Thomas, Kennedy Green, Emma Rose Smith és Mikayla Smith 14 és 16 év közötti kamaszok, akik a Twitteren „találkoztak”. A lányokat felháborította George Floyd halála, illetve annak körülményei, és hamarosan együtt megalapították a Teens4Equality (Kamaszok az egyenjogúságért) csoportot, amelyet a feketék emberi jogaiért küzdő Black Lives Matter nashville-i szervezete támogat. 

A Teens4Equality csütörtöki tüntetésén a szervező tinédzserek verseket olvastak fel, és a beszámolók szerint megindító beszédeket mondtak. Egy ponton minden résztvevő lefeküdt az úttestre, hogy így emlékezzenek meg Floyd haláláról.

Kamaszként belefáradtunk abba, hogy arra ébredjünk, hogy egy újabb ártatlan embert öltek meg fényes nappal. Kamaszként érzéketlenné váltunk a halálra, mert olyan videók keringenek a közösségi médiában, amelyeken fekete emberek meggyilkolását nézhetjük végig. Kamaszként úgy érezzük, nem tudjuk megváltoztatni ezt a világot, pedig muszáj –

mondta beszédében az egyik szervező lány, Zee Thomas. A szervezők figyeltek arra is, hogy a tüntetés békés maradjon, és határozottan kérték a résztvevőket, hogy ne provokálják a rendőrséget. Mindezt úgy, hogy a helyi Nashville Scene tudósítása szerint a rendőrök megpróbálták leállítani a menetet arra hivatkozva, hogy tornádóveszély van a közelben. Ez egyébként nem volt igaz.
Ezt az esetet leszámítva az öt órás tüntetés békésen zajlott. A szervező kamaszok azt remélik, hogy az eredményeik a kortársaikat is inspirálják.
„A fivéreitekről és nővéreitekről van szó. A közösségetekben élő emberekről, akik elnyomva érzik magukat. Akiknek az anyját és az apját megölik a bőrszínük miatt, mert félnek tőlük. Ha közösségként összefogunk, megállíthatjuk, ami történik, és akkor a rasszizmusnak vége szakad az országunkban” – mondta Emma Rose Smith.

Ha lóháton érkezel, azonnal „meghallanak”

A tüntetéssorozat résztvevői szerte az Egyesült Államokban sokféle érzést megfogalmaztak, haragot, felháborodást, gyászt, fájdalmat, félelmet – pénteken Oaklandben azonban egy egészen meglepő érzelem is felsorakozott az előbbiekhez: a meglepett csodálat.
A tüntetők között ugyanis megjelent egy fiatal nő, aki egy hatalmas barna ló hátán léptetett a tömegben. A látvány már csak azért is lenyűgöző volt, mivel a feszültség ott vibrált a levegőben, és várható volt, hogy több amerikai tüntetéshez hasonlóan ez is zavargásokba és könnygázfelhőbe fullad. Főleg, hogy George Floyd halálát követően Oaklandben is fosztogatók törtek be üzletekbe és épületeket gyújtottak fel.

A nyeregben a 25 éves Brianna Noble ült, a lova, Dapper Dan oldalán pedig egy papírtáblára festve a Black Lives Matter-feliratot lógatta le. A róluk készült fotók végigsöpörtek a közösségi médián, és a posztolók a remény ikonikus pillanataként kommentálták.
Brianna Noble a Guardiannek azt mondta, elkeserítette, hogy a hírek a sokfele békés és a rendőrséggel is együttműködő tüntetések helyett a zavargásokra koncentrálnak. Noble tudta, hogy ha valami olyat villant, ami mindenkit meglep, akkor a média – és a világ – figyelme a sokkal fontosabb rasszizmusellenes üzenetek felé fordul.
A terve működött, nemcsak azért, mert ahogy délcegen megülte a lovát, az Európából nézve is elképesztően méltóságteljes volt. Hanem azért is, mert Kaliforniában különösen szokatlannak számít, ha egy fekete nő lovagol.
Noble hivatásszerűen képez ki elvadult és vad lovakat, emellett pedig azon dolgozik, hogy a lovaglást egyenjogúsítja, hiszen az az államban főképp a fehér és gazdag emberek kiváltsága. Ő szeretne lenni az első fekete nő, aki részt vesz az olimpián díjugratás versenyszámban, amely szintén azt a misszióját szolgálhatja, hogy az alacsonyabb bevételű családok gyerekei is tanulhassanak lovagolni. Ahogy a lapnak megfogalmazta:

Ha fekete vagy, mindegy, milyen hangosan sikoltasz vagy milyen mélyértelműek a szavaid, senki sem fog odafigyelni rád. Most megtaláltam ezt a csodálatos piedesztált – a lovamat, Dapper Dant –, és egy szót sem kell szólnom, ez lenyűgöző.

(Kiemelt kép: Brianna Nobel Dapper Dan nevű lován az oaklandi tüntetésen 2020 május 29. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy előfizetői tartalmakhoz is hozzáférj!