Hívhatjuk tavaszi nagytakarításnak, vagy húsvéti előkészületnek is, a lényeg, hogy a héten valószínűleg sokan nekiduráljuk magunkat, hogy felfrissítsük a lakást. Persze a legtöbben nem szeretnénk órákat tölteni egy-egy helyiség kipucolásával.

Háromrészes sorozatunkban a villámgyors, mégis alapos takarításhoz adunk ötleteket. Kezdjük a fürdőszobával!

A fürdőszoba tisztaságára a legtöbben nagyon kényesek vagyunk, és szinte mindenkinek van egy napi/heti rutinja arra, hogyan legyen mindig makulátlan a kád, a mosdó, de még a csap feletti tükör is. A polcokat, mozdítható bútorokat viszont már jóval kevesebben tologatjuk el, és sokan nem is gondolnánk, hogy ezek, na meg a padló eldugott sarkai, vagy épp a törölközőszárító bordái mennyire szennyezettek lehetnek.

Mutatjuk, hogyan lehetsz gyors és hatékony, ha a fürdőszoba takarításáról van szó. Íme, a legfontosabb lépések szépen, sorban!

1. Elpakolás

Gyűjtsd be a kád széléről, a szekrényről és a polcokról az összes pipereholmit, eszközt és kiegészítőket egy lavórba! Szedd össze a törölközőket, köntösöket, papucsokat (ami nem tiszta, mehet egyből a mosógépbe), és vidd ki a helyiségből a mozdítható bútorokat, polcokat, szennyestartót, kilépőt, szőnyeget, szemetest is! A leghatékonyabb, ha mindezt egyszerre teszed meg (azaz nem csak onnan pakolsz ki, ahol éppen takarítasz) és amennyire lehet, lecsupaszítod a helyiséget, mert így nagyon megkönnyíted a következő lépést.

2. Portörlés és porszívózás

Kezdd felülről: szedd le a pókhálókat, portalanítsd a magasan fekvő helyeket (a bojler/kazán mögött, felett például könnyen összegyűlik a por), majd haladj lefelé! Használj általános tisztítószert, szivacsot, illetve mikroszálas törlőkendőt, és töröld át alaposan a polcokat, törölközőtartókat, fiókokat, szegélyléceket, ajtókat, redőnyöket, törölközőtartókat és ablakpárkányokat is! Dolgozz szakaszosan, mindig fentről lefelé és balról jobbra haladva – így biztosan nem marad ki semmi. Végül porszívóval szippantsd ki a port a sarkokból is, és porszívóval vagy seprűvel és egy ronggyal húzz össze mindent, ami a földre került: hajat, a szekrény alá gurult kupakot, becsúszott hajgumit, csatot…

3. Kád, zuhanyzó, mosdó

Itt az ideje a megfelelő szerekkel neki esni a zománcozott és fémes felületeknek! Súrolókrém a fehér felületekre, vízkőoldó a csaptelepekre, zuhanyfejekre, spriccelős vízkőoldó (még jobb, ha ezekből a környezetbarát változatokat, esetleg ecetet, szódabikarbónát, sót használsz) a csempékre! Bedörzsölés után nyugodtan hagyd egy kicsit állni és hatni a szereket!

4. Felmosás előkészítése

Húzd még kicsit a mosdóba, kádba, zuhanytálcába permetezett szerek hatóidejét: készítsd elő a felmosóvizet! Az edényen lévő utasítás szerinti mennyiséget tölts 10 liter forró felmosóvízbe!

5. Visszatérés a kádhoz, zuhanyzóhoz, mosdóhoz

Mostanra a munka nagyobb részét a tisztítószerek elvégezték helyetted, és ha minden jól megy, szinte erőfeszítés nélkül törölheted le a szennyeződéseket és lerakódásokat. Zuhannyal vagy a csapból folyó vízzel öblítsd teljesen tisztára a felületeket, és zuhannyal mosd le a vízkőoldót a zuhanykabinról is, ha van. Ilyenkor tisztítsd meg a mosdó feletti (melletti) tükröt is!

6. Visszapakolás és utolsó simítások

Pakold vissza a helyükre az apró pipereholmikat, és közben töröld is le róluk a port, a kifolyt sampont, tusfürdőt! Ha kész vagy, húzd be a zuhanyfüggönyt, vagy amennyiben van (korábban már vízkőtelenített) zuhanykabinod, ablakpucolóval tedd makulátlanná az ajtaját!

7. Felmosás

És a végére is értünk! Az elkészített felmosóvízzel alaposan, többszöri kiöblítéssel mosd fel a padló teljes területét! Ha minden megszáradt, mehetnek vissza a letisztított bútorok, az azon lakó pipereholmi (szintén áttörölgetve) és a friss törülközők, fürdőszobatextilek, illetve a szennyestartó.

Őrizd is meg!

A mindig ragyogó fürdőszoba titka persze nem csak az, hogy néha alaposan kipucoljuk, hanem hogy a takarítások között rendet is tartunk. Míg a fenti tippek segítenek a fürdőszoba villámgyors és hatékony tisztításában, az alábbi tippekkel következetesen és hosszú távon tisztán tarthatod a helyiséget:

  • Ha teheted, tarts a fürdőszobában egy kis kézi porszívót, hogy naponta felszedhesd a padlóra került hajszálakat és egyéb szennyeződéseket.
  • Tegyél szűrőt a lefolyókba, hogy a szennyeződések és hajszálak ne okozzanak dugulást! Nemcsak a tényleges dugulás bosszantó (és költséges is lehet elhárítani), de ha lassabban folyik le a víz, az csúnya kör alakú nyomot is hagyhat a lefolyó körül.
  • Használat után töröld le a zuhany falát, hogy lassabban alakuljanak ki rajta a vízkőfoltok, és tegyél ugyanígy a csaptelepekkel is, valamint mindig töröld fel a mosdó mellé csöpögött vizet!
  • Tartsd a kisebb tárgyakat zárható tárolókban és kosarakban, hogy rendezett benyomást keltsen a helyiség, és hogy kevésbé porolódjanak!
  • Fürdés után mindig mosd ki magad után a kádat, és töröld fel a kifolyt vizet is!
  • Bármi ömlött, folyt vagy szóródott ki, töröld fel rögtön!

A cikkben következetesen úgy fogalmaztunk, mintha a takarítás egyszemélyes feladat lenne, de természetesen ez csak akkor állja meg a helyét, ha egyedül élsz. Minden más esetben nem csak kérhetsz, de várhatsz is segítséget a többiektől, hogy a takarítás, és a tisztaság megőrzésének feladata közös felelősség legyen, éppen úgy, ahogy a rendezett lakásnak is együtt örültök utána!

Kiemelt kép: Getty Images