feltámadás

Halottnak nyilvánították a fiút – de pár perccel később feltámadt

A rémálomba illő eset egy sokkal nagyobb rejtélyre adott magyarázatot.

Januárban Jennifer és Craig Berko 16 éves fia, Sammy a barátaival elment falat mászni – a kellemes program azonban hamarosan rémálommá vált, nem sokkal később ugyanis a szülők telefonhívást kaptak a mászóteremből: Sammy semmire sem reagált, és megkezdték az újraélesztését (amire egyébként 1000 emberből 17 képes lenne, mégsem teszi meg). Sammy barátainak elmondása szerint a fiú azután lett rosszul, hogy felért az egyik mászófal tetejére, és megkongatta a csengőt. Ekkor hirtelen elernyedt, de a többiek először azt hitték, hogy csak viccel.

A korábban tűzoltóként dolgozó apa rögtön tudta, hogy ha Sammyt újra kell éleszteni, az azt jelenti, hogy a szíve megállt. Ez a felismerés bármelyik szülő számára rémisztő lett volna, de Berkóék számára egyenesen borzasztó volt, ugyanis három évvel korábban az akkor tízéves fiuk, Frankie szíve egy epilepsziás rohamot követően leállt, és a fiú életét vesztette.

Amikor Berkóék megérkeztek a tornaterembe, rémülten nézték végig, ahogy a mentők megpróbálják stabilizálni Sammy állapotát. Először sikerült újra dobogásra bírni a szívét, majd ismét elvesztették a szívhangot, így mielőbb kórházba szállították a fiút, ahol a sürgősségi osztály orvosai vették át a mentést. Sammyt körülbelül 90 percen keresztül élesztették újra, és Craig tudta, hogy ez mit jelent. „Abban reménykedtem, hogy a fiam hirtelen felébred, mint a filmekben – mondta az Insidernek. – De a fejemben pontosan az pörgött le, amin a másik fiunkkal is keresztülmentünk. Nem volt jó megérzésem. Túl sok idő telt el.”

Végül az orvosok másodszor is azt a hírt közölték Berkóékkal, hogy egy gyermekük életét vesztette. A kórházi személyzet hagyta, hogy a szülők elbúcsúzzanak Sammytől, miután a fiút hivatalosan is halottnak nyilvánították. „Csak bámultam az arcát – emlékezett vissza Craig. – Nem tudtam elhinni, hogy megint ez történik.” De hirtelen arra lett figyelmes, hogy Sammy megmozdult.

Az apa először azt hitte, hogy ez csak vágyálom, és csak az elméje űz vele gonosz tréfát, de amikor látta, hogy Sammy levegőért kapkod, orvosért kiáltott.

Az orvos először azt mondta, hogy valószínűleg izomreflex lehet, de amikor belépett a szobába, és ránézett Sammyre, azonnal látta, hogy nem ez a helyzet. „Ha nem lett volna olyan szörnyű a helyzet, szinte komikus lett volna hallani, ahogy azt kiáltja: »Ó, a francba« – mondta Jennifer. – Az egész csapat visszarohant, és újra stabilizálni kezdték.”

Az orvosok végül átszállították Sammyt a gyermekintenzív osztályra, ahol azonban nem találták jelét a fiú szervezetében semmilyen agyi aktivitásnak. Az anya viszont észrevette, hogy amikor a fiához beszélt, Sammy szeme megmozdult. Ekkor feltette Sammy kedvenc zenei lejátszási listáját, és beszélni kezdett a fiához, aki nem sokkal később erre kinyitotta a szemét.

A fiú végül két hetet töltött a gyermekintenzív osztályon, amiből semmire sem emlékszik. Az utolsó emléke, hogy a szívmegállása előtti éjszakán aláírta a sziklamászáshoz szükséges biztonsági nyilatkozatot.

Craig, Sammy, Frankie és Jennifer Berko (Fotó: Berko család / Insider)

Craig, Sammy, Frankie és Jennifer Berko (Fotó: Berko család / Insider)

Néhány héttel később átvitték egy másik osztályra, ahol megkezdte a felépüléshez vezető hosszú utat. „A köldökömtől lefelé nem tudtam mozogni, és tompa volt az érzékelésem – mesélte Sammy. – Csak lassan kezdett visszatérni a mozgásom”. Utóbbi még mindig nehezen megy számára, de az orvosai szerint jó úton halad ahhoz, hogy ismét járni tudjon. Dr. Stacey Hall, Sammy kezelőorvosa szerint a fiú történetét orvosilag nehéz megmagyarázni. „Szó szerint halott volt és visszatért az életbe – mondta. – Ilyet még soha nem láttam.” (Korábban beszámoltunk egy másik, hasonlóan bizarr esetről is, melynek középpontjában egy olyan, kómába esett fiú állt, aki több mint tíz évig élt a saját testébe zárva, hiszen környezete nem vette észre, hogy képes kommunikálni, és már a saját anyja is a halálát kívánta.)

Sammy esete segített megmagyarázni Frankie halálát is

A szülőket már csak amiatt is gondolkodóba ejtette Sammy esete, hogy másik fiuk, Frankie halálát is szívmegállás okozta, jóllehet neki egy enyhe epilepsziás rohama volt – legalábbis akkor ezt állapították meg a halál okaként.

Ennek hallatán az orvosok is gyanakodni kezdtek, hogy talán Frankie esetében többről lehetett szó egyszerű epilepsziánál, ezért nemrég az egész családot kivizsgálták ritka genetikai betegségek után kutatva – még magát Frankie-t is, az orvosi rendszerben elmentett DNS-adatok segítségével. Az eredmények mindent megmagyaráztak:

Sammynél, Frankie-nél és Jennifernél is katekolaminerg polimorf kamrai tachycardia (CPVT-t) diagnosztizáltak, ami egy olyan ritka betegség, amely adrenalinlökésre – mint például Sammy falmászása vagy Frankie epilepsziás rohama – szabálytalan szívritmust okoz.

Sammyt és Jennifert azonnal elkezdték kezelni, és a szülők eltűnődtek, hogyan alakult volna az életük, ha a csecsemőket az újszülöttkori szűrővizsgálatok részeként automatikusan olyan betegségekre is vizsgálnák, mint a CPVT.

Kiemelt kép: Getty Images