2013 óta minden évben megválasztja a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az Év Gyógynövényét, amelynek fő oka, hogy felhívja a figyelmet a gyógynövények szakszerű használatára.

Emellett céljuk, hogy népszerűsítsék őket, hogy minél jobban kihasználjuk a bennük rejlő lehetőségeket. A 2023-as év győztese a vadgesztenye, amelynek termése mellett kérge, levele, virága is számos jótékony hatással bír.

A szappanfa-virágúak családjába tartozik, amely 15 fajból áll. Hazánkban is őshonos, a népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény, tinktúrát, pépet és krémet állítanak elő belőle, és már a gyógyszeriparban is fontos alapanyagnak számít. Magjának fő hatóanyaga az eszcin, szaponin, de tartalmaz még allantoint, kumarint és flavonoidokat.

Mire használd a vadgesztenyét?

Jótékony hatással van az érrendszerre (kötőszövet- és érfalerősítő hatásáról ismert), segíthet csökkenteni a keringési rendszer gyulladását, illetve támogatja a visszértágulat tüneteinek enyhítését. Emellett a vadgesztenye-kivonat növeli a véráramlást, javítja a szív- és érrendszeri egészséget (ahogyan ez a három élelmiszer is), valamint pozitív hatással van a vérkeringésre. Érdemes használni aranyeres panaszok csökkentésére, és hatékony megoldás lehet nehézláb-szindrómánál vagy véraláfutásoknál, zúzódásoknál (mivel segíti azok felszívódását). A kivonatot tartalmazó krémek, balzsamok és kenőcsök tehát segíthetnek enyhíteni a láb duzzanatát és fájdalmát, a bőrt feszessé teszik, tonizálják. Támogathatja a regenerálódást ízületi fájdalmak esetén is, azonban

mindenképp fontos megjegyezni, hogy a vadgesztenye-kivonatot csak külsőleg érdemes alkalmazni, fogyasztása belsőleg nem javasolt.

Különösen ajánlott a tavaszi lábápolás során vadgesztenyét tartalmazó krémet használni, így amikor lecseréljük a zárt cipőket és hosszú nadrágokat, lábaink is felfrissülve, üdén várhatják a jó időt. A rendszeres lábápolás, mint például a lábmasszázs, a lábfürdő vagy a bőrradírozás szintén segíthet enyhíteni a láb fájdalmát, valamint megelőzni a lábproblémák kialakulását. A vadgesztenye-kivonatot tartalmazó lábkrémek ideális választások lehetnek, ajánlott visszeres, fáradt és nehéz lábérzet csökkentésére is. Az ilyen készítményekben a vadgesztenye mellett olyan fontos alapanyagok találhatóak, mint a frissítő hatású borsmenta illóolaj és a szőlőlevél kivonat, amelyek érfalvédő és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. A lábápolás mellett egyébként érdemes odafigyelni a megfelelő cipőválasztásra is, hiszen a rosszul illeszkedő, szűk vagy magas sarkú cipők szintén okozhatnak lábproblémákat.

Forrás, Kiemelt kép: Herbiovit