Az aranyér, amennyire kellemetlen, legalább olyan gyakran előforduló tünet. Sokan aranyat adnának érte, ha nem lenne. Nézzük, mit tudhatunk meg erről holisztikus szemmel!

Az aranyér a végbél nyálkahártyája alatt húzódó érfonat kóros elváltozása. Az aranyeres csomók valójában vénás értágulatok, visszeres göbök, melyek a végbél és a végbélnyílás falában fájdalmasan begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, sokszor a végbélnyíláson keresztül ki is türemkedhetnek, bennünk véralvadék is keletkezhet. Attól függően, hogy a végbél nyálkahártyája vagy már a bőrrel borított a terület érintett, beszélünk belső és külső aranyérről.

Megszűnő zárás

Az aranyér kortól függetlenül bárkinél előfordulhat. Hajlamosító tényező a veleszületett kötőszöveti gyengeség, a fokozott hasűri nyomás – terhesség, szülés, székrekedés, nehéz súlyok emelgetése –, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás.

Mivel a természetben semmi olyat nem találunk, amire ne lenne szükség, ennek az érkötegnek is kell, hogy legyen valami szerepe. Így van ez itt is. Ez a vénás köteg egészséges embernél úgy működik, mint egy rugalmas tömítés. A végbél tökéletes zárásához remekül funkcionál ez a vérrel telt párnácska, amely a széklet ürítésekor készségesen összelapul, utat engedve ezzel a „szükségnek”, majd ürítés után újra megtelik vérrel, tökéletesítve ezzel a záró funkciót. Gondot csak akkor okoz, ha túlzott mértékben kitágul, ilyenkor ugyanis a benne levő vértől megduzzad, az pangani kezd, esetenként meg is alvad. Az aranyeres csomó rugalmatlanná válik, gátolja a széklet kiürülését, illetve annak távozása során kellemetlen fájdalom, rendszeresen berepedve vérzés jelentkezik. Utóbbi gyakran köszön vissza a vécépapírról. Előfordul, hogy a megduzzadt csomó a végbélnyíláson kicsúszik, enyhébb esetben még ujjal visszahelyezhető, súlyosabb esetben kinn is marad. Az aranyér többnyire ártalmatlan tünet, ám a vérzés eredhet máshonnan is, ezért mindenképp érdemes vele orvoshoz fordulni.

Miért erőlködünk?

Nézzük, mi jellemzi az aranyeres embert! Mivel a fokozott hasűri nyomás hozzájárulhat a tünet kialakulásához, az erőlködéssel lelki értelemben is egészen biztosan dolgunk lesz. Aranyér esetén az érintett valamely élethelyzetben fokozott nyomást él meg. Legyen szó a szó legszorosabb értelmében vett terhességről – amit az anya teherként él meg –, vagy másról, mindenről, ami nemcsak fizikálisan, de lelki értelemben véve is nehéz, erőlködéssel jár, az aranyeres ember nem tudja azt könnyedén, rugalmasan kezelni.

A téma folytatását a Nők Lapja Ezotéria 2017/3. számában olvashatjátok.

Szöveg: Dr. Hatalyák Krisztina holisztikus life-coach, kineziológus

Fotó: Thinkstock