Már csak bottal tud járni a sclerosis multiplexszel küzdő Christina Applegate

A 2021-ben gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizált színésznő utoljára vett részt díjátadón.

A Screen Actors Guild-díj (röviden SAG-díj) egy rangos filmes díj, mellyel egy amerikai színészszakszervezet jutalmazza az általa legjobbnak tartott filmes, illetve főműsoridőben sugárzott televíziós alakításokat. Applegate a Netflix Halott vagy című vígjátéksorozatában Jen Hardingot formálja meg, a kiváló alakításért kapott jelölése pedig immár a hatodik SAG-jelölése.  

Az ötvenegy éves sztár, akit a hazai közönség elsősorban a Rém rendes család című szitkomsorozatból ismer, az eseményen 12 éves lányával jelent meg. Applegate lánya maszkulin szabású zakót, bakancsot és barett sapkát, Applegate pedig egy bársonyból készült, földig érő szmokingruhát viselt, mégsem összeöltözésük, hanem Applegate botja keltett feltűnést. A járást segítő eszközön ugyanis a „FU MS”, azaz BMeg, Szklerózis! feliratú matricák voltak, a színésznő így üzent betegségével kapcsolatban a rajongóknak és mindazoknak, akik ugyanezzel a betegséggel küzdenek.

Applegate lányával kézen fogva érkezett február 26-án, vasárnap a Los Angeles-i Fairmont Century Plaza előtti vörös szőnyegre a 29. éves díjátadó előtt. Az esti ceremónia előtt Applegate elárulta, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó díjátadója színészként a betegséggel kapcsolatos diagnózisa miatt.

„Valószínűleg ez az utolsó díjátadóm színészként, úgyhogy ez elég nagy dolog számomra – nyilatkozta Applegate a Los Angeles Timesnak a hónap elején megjelent interjúban a Screen Actor Guild Awardson való részvételéről. Jelenleg el sem tudnám képzelni, hogy reggel 5-kor keljek fel, és 12-14 órát töltsek egy forgatáson, erre jelen pillanatban nem vagyok képes” – folytatta.

A sclerosis multiplex – amiben többek között a Kegyetlen játékokból ismert szintén színésznő Selma Blair is szenved – egy olyan autoimmun betegség, amely az idegsejteket borító mielinhüvelyt károsítja, ezzel megzavarja a test agy felé tartó és az onnan érkező jeleit. A betegség egyelőre gyógyíthatatlan, de önmagában nem halálos, súlyos esetben viszont veszélyes szövődményei is lehetnek, hiszen tünetei elsősorban mozgással, látással, beszéddel és nyeléssel kapcsolatos problémákat okozhatnak.

Egy korábbi interjúban, melyről mi is írtunk, Applegate elmondta, hogy a betegség következtében majdnem húsz kilót hízott, és már csak bottal tud járni.

„Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy mindezzel nagyon is tisztában vagyok” – mondta, valószínűleg arra utalva, hogy köszöni, de nem kér az internet népének kötekedő és érzéketlen hozzászólásaiból az állapotát illetően. Applegate épp a Halott vagy első évadát forgatta, amikor az első tüneteket észlelte magán: többször kezdett váratlanul szédülni, romlott a mozgáskoordinációja, később egyre többször tapasztalt végtagzsibbadást. A diagnózist végül 2021-ben kapta meg. 

A közösségi médiában Applegate jelenlétét a díjátadón és a betegséghez intézett keresetlen üzenetét a rajongók dicsérték, egy rajongója például így tweetelt: „Annyira szeretem Christina Applegate-et. Egy vagány nő, elképesztő tehetség és igazi inspiráció”.

„Kívánom, hogy belső ereje, és rettenthetetlen bátorsága vezesse őt a harcban, amit ezzel a betegséggel vív. Ő igazi példát mutat  önbecsülésből, a kegyelemből és a méltóságból” – írta egy másik személy.

Kiemelt kép: Christina Applegate és lánya, Sadie Grace a 29. SAG-díj átadóünnepségén 2023 február 26-án. Amy Sussman/WireImage