Így tehetünk a legtöbbet azért, hogy a menstruációs ciklusunk ne tegye tönkre a bőrünket

Többről van szó annál, hogy bizonyos napokon esetleg pattanásos lesz a bőrünk.

Mindannyian jól ismerjük a hormonokkal és különösen a menstruációs ciklussal kapcsolatos általános tudnivalókat – és sajnos a hormonháztartás folyamatos változását kísérő kellemetlen velejárókat is. Szeretnénk azt hinni, hogy irányításunk alatt tarthatjuk a bőrünk állapotát – de valójában a hormonháztartás az úr, a hormonok nemcsak az alvásunkra, a hangulatunkra, hanem a bőrünkre is nagy hatással vannak, és a havi ciklus minden egyes szakasza más és más kihívás elé állítja a bőrt (nemrég egyébként kvízt is készítettünk a bőrápolás alapszabályairól). A legtöbb, amit tehetünk, az, hogy harcolás helyett megpróbálunk a hormonokkal együttműködni, és olyan hatóanyagokat használni, amelyek a leginkább támogatják bőrünk regenerálódását és frissességét (az eláruljuk, hogy a menstruációs vérből készült arcmaszk nem éppen a legalkalmasabb erre), de hogy mégis hogyan tegyük mindezt, arra a cikk végén a szakértő válaszol.

Előbb nézzük, mi történik a bőrünkkel a ciklusunk különböző állomásai során!

Első hét

Nem elég, hogy görcsöl a hasunk és a megszokottnál is kimerültebbnek érezzük magunkat, a bőrünk sem ilyenkor hozza a legjobb formáját. A ciklus első napjaiban alacsony az ösztrogén (a bőr hidratáltságát és rugalmasságát javító hormon) és a progeszteron (amely fokozza a feszességet) szintje, ami száraz és fakó bőrt okozhat, ráadásul ebben a szakaszban a faggyúmirigyek a szokásosnál több faggyút termelnek, mindez pedig pattanások és eltömődött pórusok kialakulásához vezethet. Hurrá!

Második hét

A második héten már egy kicsit kevésbé kegyetlenek velünk szemben a hormonok: a szervezetünk elkezd némi ösztrogént termelni, ez pedig serkenti a bőr kollagén-, elasztin- és hialuronsav-termelését, ennek hála pedig feszesebbnek és hidratáltabbnak tűnhetünk.

Harmadik hét

Ahogyan a szervezetünk felkészül az ovulációra, a testünk a lehető legjobb formáját hozza – és ebbe a bőrünk is beleteszi a maga részét. Ezekben a napokban úgy érezzük, hogy az egész világot meg tudnánk hódítani, a hajunk selymes, a kedvünk fergeteges, a bőrünk pedig feszesebb, mint valaha! Mindezt annak köszönhetjük, hogy az ösztrogénszintünk ekkor van a csúcson.

Negyedik hét

…és már véget is érhet az örömködésünk! Amint megtörténik az ovuláció, a testünk progeszteron- és ösztrogénszintje ismét bezuhan, tesztoszteronból viszont nem szenvedünk hiányt, mindez pedig végeredményben vízvisszatartást és puffadást okoz. És ez még nem minden! A bőr ismét túl sok faggyút termel, ami baktériumokkal keveredve pattanásokhoz vezethet – különösen az állon és az áll környékén.

Mit mond a szakértő?

A ciklus és a bőr állapotának összefüggéseiről Szűcs Ágnes esztétikai terapeutát kérdeztük, aki mindenekelőtt leszögezte: ő semmiképpen sem tanácsolja, hogy hetente más és más hatóanyagú készítményekkel kezeljük a bőrünket. Mindenképpen hatásosabb, ha nem ugrálunk össze-vissza a krémek között, hanem hosszú távon kitartunk a számunkra ideális rutin mellett.

A menstruációs ciklus melyik hetében milyen változásokat érzékelhetünk a bőrünkön?
Az első hétben az alacsony ösztrogén- és progeszteronszint miatt észlelhető dehidratáltság és bőrszárazság. Ennek következményeként fakóbbá, esetleg érzékenyebbé válik a bőr, foltokban kipirosodás is jelentkezhet. A faggyútermelés fokozódik, ennek hatására eltömődnek a pórusok és mitesszerek jelennek. Ezzel együtt szárazabb is ilyenkor a bőr, így a több faggyú miatt a bőr kombináltsága erősödhet, érdessé és egyenetlenné válhat a bőrfelület. A következő héten nő a szövetek hidratáltsága, és emiatt feszesebbnek érezhetjük a bőrünket, ez a javulás a harmadik héten csúcsosodik ki, így ekkora csökkennek a faggyús tünetek és a mitesszeresedés. Feszesebbé, ragyogóbbá és tisztábbá válik a bőrkép. Majd a következő (negyedik) héten, a progeszteron- és ösztrogénszint csökkenésével újra kevesebb hidratáció figyelhető meg, és ismét elkezdődhetnek a mitesszeres tünetek.

A menstruációs ciklus melyik hetében milyen bőrápolási részfolyamatokra érdemes jobban odafigyelni?
Az otthoni bőrápoló termékek összeállításánál a páciens bőrállapota és problémája mellett sok egyéb tényezőre érdemes odafigyelni. A tudatos bőrápolás és a napi rutin alkalmazásával a szélsőséges tünetek csökkennek a ciklus alatti változás ellenére, így a folyamatos odafigyelés a kulcsa az egységes bőrállapotnak. A legtöbb aktív hatóanyagnál hosszabb távú alkalmazás szükséges, nem azonnali tűzoltásra alkalmazzuk őket, és nem is javasolt össze-vissza váltogatni, vagy túl sokat beiktatni belőle. A problémásabb két hétre érdemes beiktatni gyulladáscsökkentő és pórustisztító maszkokat, akár heti több alkalommal is.

Kozmetikai gyulladáscsökkentő vagy tisztító kezelésekre a második hét vége, anti-aging és revitalizációs kezelésre pedig a harmadik-negyedik hét az ideális.

Hiszem, hogy a tudatos életmód és a gondos otthoni bőrápolás (a problémáknak és igényeknek megfelelően összeállítva és alkalmazva) egészséges és szélsőséges reakcióktól mentes bőrképet eredményez.

Kifejezetten a menstruáció alatt fel-felbukkanó pattanások és a gyulladás ellen milyen hatóanyagokkal vagy módszerekkel tehetünk a legtöbbet?
Antibakteriális tisztító, gyulladáscsökkentő és nyugtató termékeket érdemes bevetni a tünetek csökkentésére, például agyag-, cink-, kaolin- és iszapmaszkokat.

Kiemelt kép: jevelin/Getty Images