Farmednadrág sliccéből kilógó mérőszalag. Sokat nőtt a férfiak nemi szervmérete az elmúlt 30 évben

Sokat nőtt az átlagos péniszméret az elmúlt 30 évben, ami aggasztó

A tudósok legalábbis nem örülnek neki.

Dr. Michael Eisenberg, a Stanford Egyetem urológus professzora a férfi nemi szerv hosszára vonatkozó adatokba ásta bele magát, miután kollégáival együtt összesen 75 darab, a pénisz méretére vonatkozó tanulmányt elemeztek. Az elemzett írások közül a legkorábbi 1942-ből, a legfrissebb pedig 2021-ből származik, és összesen 55 761 férfi adatait tartalmazzák. Az adatsorból a kutatók azt állapították meg, hogy az erektált pénisz hossza 29 év alatt mintegy 24 százalékkal nőtt – és ez némi aggodalomra ad okot. Dr. Eisenberg szerint ezt sok minden okozhatja, de szerinte a minket körülvevő környezet lehet a legnagyobb hatással az átlagos péniszhosszra, azon belül is kifejezetten a környezetszennyező anyagok és az egyre mozgásszegényebb életmódunk.

Dr. Eisenberg annak okán vágott bele az adatok elemzésébe, hogy az elmúlt évek során bizonyítottan csökken a spermában található spermiumok száma és a férfiak tesztoszteronszintje világszerte, ennek kapcsán pedig kíváncsivá vált, hogy vajon a férfiak fizikai arányai is változtak-e ezzel együtt. Kiderítette, hogy az elmúlt 29 évben az erektált pénisz átlagos hossza 12 centiről 15,2 centire nőtt, most pedig a végére akar járni annak, hogy miért is történik mindez.

Legendás összefüggések

A férfiak péniszének méretét elsősorban a genetika határozza meg, de kutatásokkal több városi legendát is sikerült már megcáfolni, például hogy összefüggésben lenne a testmagassággal, a talp vagy a kéz méretével, azt viszont sikerült kideríteni, hogy

a serdülőkori megfelelő táplálkozás is nagy hatással lehet ennek a szervnek a megfelelő növekedésére is.

Az egyik legnépszerűbb elméletnek mégis a mai napig az számít, hogy a péniszméret a földrajzi elhelyezkedéstől is függ. Ezt a feltételezést több oknál fogva is nehéz bizonyítani vagy cáfolni: egyrészt az átlagos péniszméretek listájának összeállítása számos kisebb léptékű, de azonos paraméterek szerint történő, regionális kutatás adatainak összevetésével járna; másrészt az erektált pénisz hosszára vonatkozó tanulmányok általában nem szigorú és pontos laboratóriumi mérésekre támaszkodnak, hanem önbevalláson alapuló adatokra.

Mindezzel együtt évről évre olvashatjuk, hogy a legfrissebb felmérések szerint mely országokban épp mekkora az átlagos péniszméret. Bizonyos adatok szerint a nemzetek közötti versenyben sereghajtók az ázsiai országok, a lista elején pedig főleg afrikai országokat találhatunk.

A méret a lényeg

Nagy valószínűséggel sosem tudunk majd igazságot tenni az országok közötti versengésben, egyéniben azonban egyszerűbb a dolog: a Guinness Rekordok Könyve szerint ugyanis a legnagyobb erektált férfi nemi szerv rekordját jelenleg Jonah Falcon színész tartja 35 centiméterrel.

A spektrum másik végén egy miami férfit, bizonyos Mike Carsont találunk, aki szintén Guinness-rekorder, mivel az ő nemi szerve a világon a legkisebb: 0,1 centiméteres. Carson és orvosai szerint a pénisze teljesen működőképes. „Sokáig nagyon szégyelltem a péniszemet, de mostanra már nagyjából beletörődtem” – nyilatkozta a férfi, aki egyébként saját bevallása szerint nemcsak a karrierjében, hanem a magánéletében is sikeres. Carson büszkén viseli a rekordját, miszerint az övé a legkisebb kifejlett, felnőtt pénisz, és nem tervezi megműttetni magát.

Érdekesség, hogy az ókorban kifejezetten a kis nemi szerv volt a kívánatos, azt tartották esztétikusnak: a nagy méretet közönségesnek találták. Emiatt van az, hogy az abból a korból származó emberábrázolásnál a férfiak pénisze kifejezetten kicsi. A férfiak biológiájával foglalkozó kutatásoknak és érdekességeknek nincsen vége: nemrég mi is hírül adtuk, hogy a tesztoszteron csökkenését akár a fájdalomcsillapítók is okozhatják, és szintén friss hír, hogy egy harminc éve megtalált római kori eszközről a napokban derült ki, hogy valójában nem varróeszköz, hanem dildó.

Kiemelt kép: Getty Images