Akár a fájdalomcsillapító is okozhat hormonváltozást a férfiaknál

A fizikai és mentális hanyatlással járó állapot a férfiak jelentős részének mindennapjaira komoly hatással van.

A közdiedelmekkel ellentétben nem csupán a nőket érinti az évek előrehaladtával a hormonváltozás, hanem a férfiakat is, csak erről nem „illik” beszélni – pedig súlyos testi-lelki gondokat okozhat. A tesztoszteronhiány, más néven hipogonadizmus olyan állapot, amely a férfiak mintegy 20 százalékát érinti életük során, a 45 év felettieknek pedig akár 40 százaléka is érintett lehet, mégis alig hallottunk róla. Geoffrey Hackett professzor, a Ted’s Health vezető orvosi tanácsadója, urológus-szexológus az Uniladnek elmondta: „A tesztoszteronhiány a tesztoszteron rendellenesen alacsony szintjét jelenti. A férfiak 30 éves koruktól kezdve fokozatosan, évente körülbelül egy-két százaléknyit veszítenek ennek a hormonnak a szintjéből. A legtöbb irányelv ma már a tesztoszteronhiányt 12 nmol/l alatti szintként határozza meg.” Gyakran diagnosztizálják félre, és az endokrinológusok és urológusok sem rögtön gyanakodnak erre a rendellenességre, hanem egyszerű hangulatzavarnak gondolják, antidepresszánsokat írva fel, amivel tudtukon kívül még súlyosbíthatják is a dolgot, pedig tesztoszteronpótlással jól kezelhető a helyzet.

Annak ellenére, hogy egyesek életére óriási hatással van ez a jelenség, a tesztoszteronhiányról még mindig nem sokan beszélnek nyíltan, és az orvostudomány is csak mostanában kezd tüzetesebben foglalkozni ezzel a jelenséggel. A férfiak szégyenlősségének oka lehet, hogy a férfihormon hiányát sokan olyan stigmának élik meg, ami férfiasságukat kérdőjelezi meg. A tesztoszteronhiány pedig sokakat érint, és sokféle oka is lehet. Az egyik az életkor előrehaladtával természetes tesztoszteronszint-csökkenés, de a hormonszintet befolyásolhatja az elhízás, a mozgásszegény életmód, bizonyos veleszületett rendellenességek, a herék elvesztése vagy sérülése, daganatos betegség és kemoterápia, de olyan banálisan hétköznapi ok is, mint egyes vényköteles fájdalomcsillapítók hosszú ideig tartó szedése. A professzor szerint ugyanis, ha valaki

hosszabb ideig vényköteles fájdalomcsillapítókat szed, 70 százalékkal nagyobb esélye lesz arra, hogy csökkenjen a tesztoszteronszintje.

Hasonló lehet a helyzet az antidepresszánsokkal, sőt, a különböző anabolikus szteroidokkal is,  amiket az izomtömeg látványosabb növelésére használnak. 

Honnan ismerhető fel? 

A tesztoszteronhiánynak sokféle tünete lehet, hangulatváltozással, depresszióval, feszültséggel és motivációvesztéssel járhat, megváltozhat a testösszetétel (növekvő zsírarány az izomtömeghez képest), de ennél is egyértelműbb tünet a reggeli spontán erekció elvesztése, a merevedési zavar és a libidó csökkenése. Utóbbiak párkapcsolati problémákat is okozhatnak, de sokan nem jönnek rá, mi okozza a bajt, hiszen a libidó átmeneti visszaesését valóban okozhatja akár stressz is. A fizikai szövődmények és kockázatok mellett végső soron a mentális jólétre gyakorolt terhelés az, amit a legnehezebb lehet leküzdeni, és amiből a legnehezebb felépülni.

Hackett professzor szerint ugyanis a libidó tényleges elvesztése azt jelenti, hogy nemcsak szexuális késztetésünk nincs, de nincs vágyunk arra sem, hogy kimozduljunk vagy ápoljuk társas kapcsolatainkat, a párkapcsolatra pedig többszörösen negatív hatást fejt ki a dolog. A szakértő reméli, hogy a mentális egészségről, és nem csak az állapot fizikai hatásairól való kommunikáció segíthet véget vetni a tesztoszteronhiány mentális és fizikai egészségügyi következményeitől szenvedő férfiak csendes járványának, és képessé teheti a férfiakat arra, hogy orvosi szakértők támogatásával javítsák egészségüket. 

Törékeny férfiasság

Arról, hogy mennyire fontos, hogy a férfiak számára se legyen tabu érzelmeikről, nehézségeikről beszélni, már mi is több alkalommal írtunk, ebben a cikkünkben például annak kapcsán, hogy Daniel Craig színész a hétköznapi életben szívesen jár olyan helyekre, ahol nem várják el tőle a domináns, erőltetetten férfias viselkedést. A színész elmondta, hogy a vásznon kívül nagyon távol áll tőle a mérgező férfiasság, ami a heteroszexuális férfiaktól szinte elvárja az agresszív viselkedést, és mindenféle érzelmet gyengeségnek állít be. Azért, hogy a férfiak felnőttként könnyebben szembenézzenek saját sebezhetősgükkel, már kisgyerekkorban is tehetünk, ha nemcsak a sztereotipikusan férfiasnak titulált viselkedésformákat vagy játéktevékenységeket fogadjuk el tőlük.   Annak érdekében pedig, hogy a férfiakat sújtó betegségeket időben felismerjük, fontos, hogy a közegészségügyi szakemberek is nagyobb hangsúlyt fektessenek a férfiak egészségére és a szűrővizsgálatok fontosságára, hiszen a tesztoszteronszintet például egy egyszerű vérvizsgálattal ellenőriztetni lehet.

Kiemelt kép: Getty Images