Emma Thompson és Greg Wise a BAFTA díjátadón 2023

A 20 éve házas Emma Thompson szerint a romantikus szerelem egy mítosz

A színész és második férje, Greg Wise, 20 évvel ezelőtt házasodtak össze, mégis pesszimistán nyilatkozik a szerelemről.

Az idén 64 éves színésznő és 56 éves, szintén színész férje, Wise azóta élnek együtt, hogy 1995-ben az Értelem és érzelem forgatásán találkoztak. Bármennyire is boldogok együtt, Thompson igencsak rendhagyó dolgokat mondott a szerelemről nemrégiben: történetesen azt, hogy szerinte az embereknek elsősorban inkább ésszel kellene hozzáállniuk. Pedig a hollywoodi romantikus filmek és a tündérmesék nem éppen erre tanítanak bennünket!

„Filozófiailag hasznos és felemelő, ha nem felejtjük el, hogy a romantikus szerelem egy mítosz, és elég veszélyes is. Tényleg nagyon komolyan kell vennünk a szerelmet. Kulcsfontosságú, hogy józanul gondolkodjunk a szerelemről és arról, hogy hogyan tud növekedni. A hosszú távú kapcsolatok rendkívül bonyolultak. Ha valaki azt hiszi, hogy helye van az életben a »boldogan éltek, míg meg nem haltak«-nak, az felejtse el”– mondta a színésznő a Radio Timesnak.

Őt is csalták már meg

Persze, ha nem csak a jelenlegi házasságát tekintjük, Emma Thompsonnak valóban van némi tapasztalata a párkapcsolatok hullámhegyeit és -völgyeit illetően: első férjével, az Oscar-díjas Kenneth Branagh-val 1989-ben házasodtak össze, és a brit színészvilág álompárjának számítottak – egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a férfi viszont folytatott Helena Bonham Carterrel, miközben az 1994-es Frankensteinen dolgoztak együtt. Ezután, 1995-ben Thompson és Branagh el is váltak, a férfi pedig egészen 1999-ig egy párt alkotott Helena Bonham Carterrel, de sosem házasodtak össze; Branagh 2003-ban egy másik nő, a szintén szakmabeli Lindsay Brunnock kezét kérte meg.

Persze, az akkori szakítás Thompson és Branagh között nem zajlott éppen konfliktusmentesen, a színésznő 2018-ban vallotta be a nagyközönség előtt, hogy amikor 2003-ban az Igazából szerelemben egy elárult, összetört szívű asszony karakterét kellett alakítania, a szerephez a saját életéből merített ihletet. „Az, ahogyan a karakterem az ágy mellett, áll és sír, biztosan sokaknak ismerős, hiszen valószínűleg mindenki élt már át hasonló csalódást. Korábban az én szívemet is összetörte Ken” – mondta.

Bármennyire is fájó emlék az a bizonyos megcsalás, Emma Thompson élete azóta boldogabb fordulatot vett: a már említett Igazából szerelem végül hatalmas kasszasiker volt, a film pedig később igazi klasszikussá nőtte ki magát; Thompsont pedig eddigi pályafutása során nem kevesebb mint ötször jelölték Oscarra (kétszer el is nyerte a díjat), Golden Globe-ra pedig kilencszer (ebből is kettőt vihetett haza). Közben pedig hiába töltötte be már a hatodik ikszet is, a mai napig rengeteg felkérése van: nemrég például a Good luck to you, Leo Grande (Sok szerencsét, Leo Grande!) című filmben láthattuk (meztelenül is), valamint a Mi köze ennek a szerelemhez? (What’s Love Got to Do With It?) című romantikus vígjáték egyik főszerepét is ő alakítja. Utóbbival kapcsolatban azt is elárulta, hogy egy olyan, folyamatosan problémás mondatokat hangoztató karaktert fog alakítani, aki „mindannyiunkat képvisel, ahogy öregszünk, mert mindig rosszat mondunk vagy teszünk”.

Greg Wise-zal való házassága a mai napig töretlen (talán annak is köszönhetően, ahogyan a szerelemről és a házasság intézményéről gondolkodnak); lányuk, Gaia Romilly 1999-ben született, majd 2003-ban egy 16 éves ruandai menekült fiút fogadtak örökbe.

Kiemelt kép: Emma Thompson és Greg Wise a BAFTA díjátadóján 2023. február 19-én – Fotó: Jeff Spicer/Getty Images